
In het Coalitieakkoord 2021-2025 is opgenomen dat er een minimumuurloon wordt ingevoerd volgens het initiatiefwetsvoorstel invoering minimumuurloon van de Partij van de Arbeid en GroenLinks.
De invoering van het minimumuurloon heeft als gevolg dat er technische wijzigingen moeten worden doorgevoerd in 17 algemene maatregelen van bestuur en 9 ministeriële regelingen zodat deze regelgeving overeenstemt met het nieuwe artikel 8 van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag.
Inkomensverbetering
Het minimumloon wordt nu per maand vastgesteld. Daardoor heeft een werknemer die 40 uur per week werkt een lager minimumuurloon dan iemand die 36 uur per week werkt. Met de wetswijziging wordt het minimumuurloon hetzelfde, ongeacht de lengte van de werkweek. Voor minimumloonverdieners met een langere werkweek dan 36 uur, betekent het initiatiefwetsvoorstel een verbetering van hun inkomen.
Het kabinet streeft ernaar het wettelijk minimumuurloon per 1 januari 2024 in te voeren.
Artikel 8 Wml
Het initiatiefwetsvoorstel brengt een aantal wijzigingen aan in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (Wml). Zo wordt in artikel 8 van de Wml een minimumuurloon opgenomen, worden het minimum dag- en weekloon geschrapt en blijft het minimummaandloon alleen bestaan als referentiemaandloon voor de uitvoering van sociale zekerheidswetgeving.
Ook lagere regelgeving – die verwijst naar de huidige versie van artikel 8 – wordt aangepast om aan te sluiten bij de nieuwe versie van artikel 8. Het gaat om 17 algemene maatregelen van bestuur (amvb’s) en 9 ministeriële regelingen van verschillende ministeries waarin technische wijzigingen worden doorgevoerd. Hiervoor heeft het ministerie van SZW een conceptwijzigingsbesluit en conceptwijzigingsregeling opgesteld.
Technische wijziging
In de meeste gevallen beperkt de technische wijziging zich tot het aanpassen van de verwijzing naar het minimummaandloon naar het referentiemaandloon (de verwijzing naar artikel 8, eerste lid, onderdeel a, wordt gewijzigd in artikel 8, eerste lid, onderdeel b).
Het referentiemaandloon is relevant voor de socialezekerheidswetgeving, maar dit wordt ook gebruikt in regelingen als invulling/uitwerking van een voorwaarde/drempel (bijvoorbeeld bij kwijtschelding van een studieschuld of als subsidievoorwaarde). Ook in die gevallen wordt verwezen naar het referentiemaandloon.
In een aantal amvb’s werd aangesloten bij een minimuurloon door te regelen dat werd aangesloten bij het minimummaandloon verminderd tot een bedrag per uur. In die regelgeving wordt nu verwezen naar het wettelijk minimumuurloon.
Reageren op internetconsultatie
Iedereen dit dat wil, kan tot en met 28 juli 2022 reageren op de inhoud van deze conceptregelgeving.
Wijziging Besluit en Regeling uitvoering Wet invoering minimumuurloon (internetconsultatie.nl)