
In het nieuwe steunpakket mag een bedrijf tot 80 procent omzetverlies opgeven voor het derde kwartaal. Dit betekent dat een bedrijf nog voor maximaal 80 procent van de loonsom een tegemoetkoming kan krijgen. Ook het voorschot wordt hierop aangepast.
Let op: voor bedrijven met een omzetverliespercentage tussen 20 en 80 procent wijzigt er niets.
Geen volledige omzetverlies
De NOW-regeling is bedoeld om banen te behouden die als gevolg van de coronacrisis verloren kunnen gaan. Nu de contactbeperkingen grotendeels zijn losgelaten, is volledig omzetverlies als gevolg van de coronacrisis daarom niet meer te verwachten.
Ondernemingen die niet open kunnen met inachtneming van de anderhalve meter maatregel hebben met de nieuwe versoepelingen de mogelijkheid om toch open te gaan met behulp van testen voor toegang. Maar ook in deze sectoren is een omzetverlies van 100 procent ten opzichte van 2019 niet meer reëel.
Hoe zit het precies?
De aanpassing in de NOW-regeling houdt in dat het maximale op te geven omzetverlies waarmee bij het bepalen van de hoogte van de subsidie gerekend wordt in de NOW-regeling, over het derde kwartaal van dit jaar wordt begrensd op 80 procent.
Maximaal 80 procent omzetverlies
Ook als een bedrijf verwacht dat er meer dan 80 procent omzetverlies geleden gaat worden, of als er daadwerkelijk meer dan 80 procent omzetverlies geleden is, mag een bedrijf bij de aanvraag van de NOW voor het derde kwartaal maximaal 80 procent omzetverlies opvoeren.
Zowel het voorschot als de uiteindelijke vaststelling van de subsidie gaan uit van maximaal 80 procent omzetverlies. Het subsidiepercentage van 85 procent blijft intact. Concreet betekent deze wijziging dat een bedrijf met een omzetverlies van 100 procent, subsidie krijgt voor 68 procent (80 x 85 procent) van zijn loonkosten.
Voor bedrijven met een omzetverlies van 80 procent zal dit percentage na deze aanpassing dus hetzelfde zijn.
Voor bedrijven met een omzetverliespercentage tussen de 20 en 80 procent verandert er niets ten opzichte van de eerdere NOW-regelingen.
NOW4-regeling
Deze aanpassing moet worden verwerkt in de nog te publiceren regeling voor de NOW4. Dit betekent dat waar de regeling voor aanvang van het tijdvak van de NOW4 (1 juli – 30 september 2021) had moeten worden gepubliceerd, publicatie nu vertraagd wordt door de hiervoor genoemde aanpassing.
Dat heeft ook tot gevolg dat het loket voor de voorschot-aanvragen voor NOW4 bij UWV later opent en dat voorschotten aan werkgevers later zullen worden uitgekeerd.
De looptijd van het subsidietijdvak van de NOW4 blijft wel gelijk aan de eerdere gecommuniceerde periode van 1 juli – 30 september 2021.
Kamerbrief over steunpakket in het derde kwartaal en aankondiging steunpakket vierde kwartaal
Meer informatie over NOW op rijksoverheid.nl