
Bedrijven zonder een wettelijke grondslag mogen hun werknemers niet testen op alcohol- en drugsgebruik. Dan overtreden zij de privacywetgeving. Met de handreiking kunnen werkgevers en werknemers aan de slag om op de werkvloer de problematiek bespreekbaar te maken en aan te pakken, om vervolgens een goed alcohol-, drugs- en medicijnbeleid in te richten.
Werkgever dragen zorg voor de gezondheid, veiligheid en het welzijn van de werknemers. Gebruik van alcohol, drugs en medicijnen brengt risico’s met zich mee voor de werkvloer, zowel voor individuele medewerkers als voor hun collega’s. Daarnaast loopt de werkgever risico op bedrijfsschade. Testen op alcohol en drugs mag vaak niet. Zet daarom in op preventie en zorg, met een goed ADM-beleid. Een goed ADM-beleid draagt ook bij aan goed werkgeverschap.
De handreiking Alcohol-, drugs- en medicijnbeleid (ADM-beleid) ondersteunt de werkgever bij het opstellen van beleid hierover binnen de organisatie. Met een ADM-beleid creëert de werkgever een basis voor een gezond en veilig werkklimaat, waarin het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen beter bespreekbaar wordt.
Je legt in dit beleid vast hoe je medewerkers informeert over de risico’s van middelengebruik in relatie tot werk, waar ze terecht kunnen voor meer informatie en hoe je bij eventuele problemen ondersteunt en samen met hen naar oplossingen zoekt. In hoofdstuk 1 lees je meer over de wettelijke kaders van ADM-beleid en in hoofdstuk 6 vind je een stappenplan voor het maken ervan.
Inhoud handreiking
1 Belang van een goed ADM-beleid
a. Preventie en zorg
b. Wettelijke kaders
c. Bedrijfsschade
d. Praktijkvoorbeelden financiële schade en reputatieschade
2 Wat levert een ADM-beleid op?
a. Inzetten op preventie en bewustwording
b. Effecten van een goed ADM-beleid
c. Goed werkgeverschap
3 Doelgroep van het ADM-beleid
a. Uitgebreid of beknopt beleid
b. Verplicht in risicosectoren
c. Bedrijven met verhoogd risicoprofiel
d. Bedrijven met lager risicoprofiel
4 Uitgangspunten van het ADM-beleid
5 Wat legt u vast in het ADM-beleid?
a. Inleiding
b. Vier pijlers
Pijler 1 – Regels en afspraken
Pijler 2 – Preventie en bewustwording
Pijler 3 – Begeleiding en zorg
Pijler 4 – Handhaving en disciplinaire maatregelen
6 Stappenplan voor het ontwikkelen en implementeren van beleid
Stap 1 – Voorbereiding
Stap 2 – Opstellen van het beleid
Stap 3 – Implementeren en informeren
Stap 4 – Monitoring en evaluatie
Bijlage – Soorten middelen en de effecten ervan op het werk
Format ADM-beleid
Bij deze handreiking hoort het ‘Format Alcohol-, drugs- en medicijnbeleid (ADM-beleid)’. Dit format kun je gebruiken om het gesprek binnen het bedrijf aan te gaan en gezamenlijke afspraken vast te leggen over het omgaan met alcohol, drugs en medicijnen in relatie tot het werk.
Als het bedrijf of onderneming veel risico loopt op problemen op dit gebied, is het advies een uitgebreid beleid te maken. Als de risico’s kleiner zijn, kun je waarschijnlijk volstaan met
een beknopte invulling. In hoofdstuk 3 lees je hoe je zelf een verantwoorde inschatting van de risico’s kunt maken.
Als de werkgever al een ADM-beleid heeft, kun je het format gebruiken als checklist om het beleid te optimaliseren.
Handreiking Alcohol-, drugs- en medicijnbeleid (ADM-beleid)