De tweede golf van de verspreiding van het coronavirus lijkt harde realiteit te zijn geworden.
Om de negatieve effecten op de bedrijvigheid en werkgelegenheid zoveel mogelijk te beperken,
achten de centrale werkgevers- en werknemersorganisaties het van cruciaal belang de stijging van de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Vandaar de oproep om thuis te werken, behalve als het niet anders kan. Dit met het doel het aantal contacten en verplaatsingen tot een minimum te beperken.
Goede werkplek thuis
Dat betekent dat werknemers over een goede werkplek moeten kunnen beschikken en dat zo nodig nadere afspraken gemaakt worden over aanvullende facilitering. Werkgevers worden daarom opgeroepen werknemers te faciliteren om ook thuis goed en veilig te kunnen werken voor zover dat nog
niet het geval is.
Veiligheidsmaatregelen
Als thuiswerken niet mogelijk is, is het van groot belang dat veiligheidsmaatregelen strikt in
acht worden genomen en worden vastgelegd. Voor werknemers en werkgevers is hiervoor de Algemene handreiking COVID-19 beschikbaar. Ook alle actuele coronaprotocollen zijn beschikbaar.
Quarantaineverlof
De Stichting gaat opnieuw om tafel met het kabinet nu nieuwe maatregelen zijn afgekondigd. Naast steunmaatregelen wordt in het overleg ook naar oplossingen gezocht voor onder meer de vertraging die in de teststraten is ontstaan waardoor veel werknemers noodgedwongen (onnodig) langer thuis moeten blijven. In dat kader wordt ook gesproken over de kosten van quarantaineverlof.
Zorgen over quarantaine door corona-app bij werkgever en werknemer
De Stichting van de Arbeid is het overlegorgaan van de centrale organisaties van werkgevers en
werknemers: Vereniging VNO-NCW, MKB-Nederland, LTO-Nederland, FNV, CNV en VCP.