De ruim 120.000 rijksambtenaren krijgen een loonsverhoging van 0,7 procent en een eenmalige beloning van 225 euro. Daarnaast hebben partijen afspraken gemaakt over duurzaam vervoer. De nieuwe CAO Rijk loopt van 1 juli 2020 tot 1 januari 2021.
Duurzaam vervoer
Als werkgever zet de Rijksoverheid in op verduurzaming van het vervoer van rijksambtenaren. Er komen nieuwe regels voor internationale dienstreizen, met als doel het vliegverkeer terug te dringen. Rijksambtenaren kunnen €500 krijgen om een fiets aan te schaffen voor hun woon-werkverkeer. En een pilot met leasefietsen wordt gestart.
Thuiswerkvergoeding
Door de coronacrisis werken de meeste rijksambtenaren thuis. In lijn met de berekening van het Nibud is afgesproken om een eenmalige compensatie voor de periode van half maart 2020 tot en met 31 december 2020 uit te keren aan thuiswerkende rijksambtenaren. De eenmalige vergoeding wordt betaald uit lagere reiskosten die de Rijksoverheid heeft omdat rijksambtenaren niet naar kantoor hoeven te reizen.
Werknemers hebben recht op een thuiswerkvergoeding van netto € 363, tenzij zij door hun werkgever zijn aangewezen om het werk op de werklocatie te verrichten.
De thuiswerkvergoeding van werknemers die in deeltijd werken, wordt naar rato van de arbeidsduur berekend. Daarnaast wordt de thuiswerkvergoeding van werknemers die later dan 13 maart 2020 in dienst zijn getreden naar rato van de thuisgewerkte maanden berekend.
Uitbetaling van de thuiswerkvergoeding vindt eenmalig plaats in december 2020.
De werknemer vraagt de thuiswerkvergoeding aan en de leidinggevende controleert of de werknemer recht heeft op de thuiswerkvergoeding.
Hybride werken en sociale veiligheid
Werkgever en vakbonden willen met elkaar verkennen hoe ambtenaren na de crisis gecombineerd thuis en op kantoor kunnen werken. Daarnaast praten bonden en werkgever Rijk verder over het thema sociale veiligheid. Daarbij wordt gekeken of medewerkers voldoende en juiste ondersteuning krijgen in onverhoopte situaties waarin zij zich onveilig of onheus bejegend voelen. Partijen hechten veel belang aan dit thema.
IKB en meer uren werken
Partijen constateren dat de waarde van een IKB-uur en de waarde van een uur betaald meer werken niet gelijk is vastgesteld en wil dit gelijk trekken vanaf 1 januari 2021.
Partijen komen overeen de volgende wijziging per 1 januari 2021 door te voeren:
De waarde van een uur betaald meer werken wordt salaris per uur plus 16,37% IKB-budget. Het 16,37 procent extra IKB-budget wordt samen met het extra salaris uitbetaald.
Vervolgstappen
De volgende stap is dat de vakbonden het onderhandelaarsakkoord voorleggen aan hun achterban. De uitkomsten hiervan bespreken de bonden weer met de onderhandelaars van de rijksoverheid.
Onderhandelingsresultaat cao Rijk