De NOW-steun wordt in de driemaandsperiodes langzaamaan afgebouwd door de vergoedingspercentages in stappen te laten dalen. Lees meer over de nieuwe voorwaarden onder NOW 3.0.
Het kabinet komt met een steun- en herstelpakket voor ondernemers en werkenden, dat volgt op de twee eerdere noodpakketten. Het nieuwe pakket loopt tot in 2021 en is gestoeld op drie pijlers: steun, helpen aanpassen en investeren.
De impact van het coronavirus op banen en economie houdt aan en de economische recessie is voorlopig niet voorbij.
Het kabinet verlengt vanaf 1 oktober 2020 verschillende lopende steunmaatregelen. De voorwaarden daarvan worden gewijzigd, zodat ze meer zijn gericht op de langere termijn. Het kabinet neemt daarnaast nieuwe maatregelen om bedrijven te stimuleren om meer te investeren in economische groei. Ook zet het kabinet extra middelen in om mensen via scholing en begeleiding te helpen bij het vinden van nieuw werk.
11 miljard euro
De maatregelen in dit pakket beslaan rond de 11 miljard euro aan extra uitgaven en 1,5 miljard euro aan vervroegde investeringen. Dit staat los van de kabinetsinvesteringen op Prinsjesdag. Via de eerdere noodpakketten zijn inmiddels honderdduizenden bedrijven ondersteund.
Coronaregelingen vanaf 1 oktober
1 NOW (tegemoetkoming loonkosten)
De NOW-regeling wordt met negen maanden verlengd, met drie keer drie maanden. In die periode wordt de NOW geleidelijk afgebouwd, zodat werkgevers en werknemers tijd en ruimte hebben om zich aan te passen.
In het tijdvak van oktober tot en met december betekent dit dat het maximale vergoedingspercentage 80 procent wordt. Dat is 10 procentpunt lager dan het maximale vergoedingspercentage in de NOW 2.0. Dit geld steekt het kabinet in scholing en van-werk-naar-werk-trajecten.
In het tweede tijdvak van januari tot en met maart bedraagt het vergoedingspercentage 70 procent en in het derde tijdvak van april tot en met juni 60 procent. Zo krijgen bedrijven tot volgend jaar zomer de tijd om hun bedrijfsvoering beter aan te passen aan de economische situatie.
Loonsom aanpassen
Werkgevers krijgen in deze verlengde NOW-regeling ook meer ruimte om de loonsom aan te passen, zonder dat dit gevolgen heeft voor de hoogte van de subsidie. Daardoor kunnen ze ervoor zorgen dat hun loonkosten beter aansluiten bij de omzet die ze de komende periode verwachten te halen. Ook dit gaat stapsgewijs.
In het eerste tijdvak kunnen bedrijven 10 procent van de loonsom aanpassen, in het tweede tijdvak 15 procent en in het derde tijdvak 20 procent.
Het aanpassen van de loonkosten kan bijvoorbeeld door natuurlijk verloop, door mensen te ontslaan of door werknemers te vragen om een vrijwillig loonoffer. In het laatste geval blijft onverminderd gelden
dat de werkgever de arbeidsvoorwaarden niet eenzijdig kan aanpassen.
Korting op ontslag vervalt
De extra korting op bedrijfseconomisch ontslag uit de NOW in het tweede noodpakket vervalt.
Omzetverlies
Om de NOW beter te richten op bedrijven die zwaar getroffen zijn door de gevolgen van het coronavirus, wordt het minimale omzetverlies om aanspraak te maken op de NOW in het tweede en derde tijdvak, vanaf 1 januari 2021, verhoogd van 20 naar 30 procent.
Scholing
De verplichting voor werkgevers die NOW aanvragen om hun medewerkers te stimuleren om aan scholing te doen blijft bestaan. Dat geldt ook voor het verbod op uitkeren van dividend en bonusuitkeringen.
Vaste opslag
De vaste opslag voor de werkgeverslasten, zoals vakantiegeld en pensioenpremies, blijft 40 procent.
Te vergoeden loon
Het maximaal te vergoeden loon blijft twee maal het maximale dagloon in de eerste twee tijdvakken. Dat komt neer op € 9.538 per maand.
In het derde tijdvak wordt dit verlaagd naar maximaal eenmaal het maximum dagloon. Daarmee komt het laatste tijdvak van de NOW 3 meer in lijn te liggen met de reguliere sociale zekerheid.
Eerst voorschot
Net als in de NOW 1 en 2 ontvangt een werkgever na de aanvraag een voorschot van 80 procent van het subsidiebedrag en bij de vaststelling de overige 20 procent.
Vanaf 16 november
Werkgevers kunnen waarschijnlijk vanaf 16 november het eerste tijdvak van de NOW voor oktober tot en met december aanvragen bij UWV.
Het tweede tijdvak loopt van 1 januari 2021 tot en met 31 maart 2021 en het derde tijdvak loopt van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021.
Voor elk tijdvak kan een werkgever beslissen wel of geen aanvraag te doen. Ook als een werkgever geen aanspraak heeft gemaakt op de NOW 1 of NOW 2 kan de werkgever gebruik maken van de NOW 3.
Het budgettair beslag van de NOW bedraagt 5,4 miljard euro voor 9 maanden (2,2 miljard euro in 2020 en 3,2 miljard euro in 2021).
Alle voorwaarden & aanpassingen
2 Tozo (inkomensondersteuning zelfstandigen)
De Tozo wordt ook negen maanden verlengd, tot en met 30 juni 2021, en kent een toets op beschikbare geldmiddelen. Gemeenten bieden vanaf 1 januari 2021 extra dienstverlening aan zelfstandig ondernemers, zoals bij- of omscholing en heroriëntatie.
Alle voorwaarden & aanpassingen
3 TVL (tegemoetkoming vaste lasten mkb)
De belastingvrije tegemoetkoming wordt opnieuw ingezet en het maximale bedrag per bedrijf per drie maanden wordt verhoogd naar 90.000 euro. De regeling wordt met drie keer drie maanden verlengd tot en met 30 juni 2021 en in die periode geleidelijk afgebouwd, zodat ondernemers tijd en ruimte hebben om zich aan te passen.
Alle voorwaarden & aanpassingen
4 Borgstellingen, leningen en garantiefondsen
De extra, verruimde of meer toegankelijke kredietverlening en -garanties aan kleine en middelgrote bedrijven voor voldoende liquiditeit (BMKB-C, GO-C en KKC) blijven ook na 1 oktober 2020 beschikbaar.
Alle voorwaarden & aanpassingen
5 Belastingmaatregelen
Ondernemers kunnen tot 1 oktober 2020 belastinguitstel aanvragen. Het uitstel loopt daarmee op uiterlijk 1 januari 2021 af. Ondernemers moeten echter niet alsnog in de knel komen bij het terugbetalen en krijgen met twee jaar ruim de tijd om de opgebouwde belastingschuld weer af te lossen.
De tijdelijke verlaging van invorderingsrente naar bijna nul wordt verlengd tot en met 31 december 2021, zodat ondernemers met zo min mogelijk extra kosten worden geconfronteerd.
Meer informatie over belastinguitstel voor ondernemers
6 Aanvullend sociaal pakket
Het kabinet trekt geld uit voor begeleiding bij het vinden van nieuw werk door UWV en gemeenten. Ook komt er meer geld vrij voor om- en bijscholing. Daarnaast gaat het kabinet mensen die kwetsbaar zijn in een economische crisis extra ondersteunen, zoals jongeren en mensen in de banenafspraak. Ook wil het kabinet mensen met een hoog risico op armoede en problematische schulden helpen. In totaal trekt het kabinet voor dit aanvullend sociaal pakket ruim 1 miljard euro uit.
7 Investeringsmaatregelen
Het kabinet neemt ook nieuwe maatregelen gericht op het stimuleren van investeringen en uiteindelijk economische groei.
Bij vragen over het steun- en herstelpakket corona kunnen bedrijven en werkenden kijken op rijksoverheid.nl/steunpakket.
Kamerbrief steun- en herstelpakket voor ondernemers en werkenden