Met het formulier Aanvraag tegemoetkoming NOW (tweede aanvraagperiode) doe je een aanvraag voor een tegemoetkoming tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).
Om deze aanvraag te doen, heb je de volgende gegevens nodig:
- het loonheffingennummer waarvoor je een aanvraag doet;
- de 4 maanden waarover je minstens 20 procent omzetverlies verwacht;
- het verwachte percentage omzetverlies in die periode;
- het bankrekeningnummer dat de Belastingdienst gebruikt om te veel betaalde loonheffingen aan de werkgever terug te betalen.
Net als bij NOW 1.0 verwacht UWV duizenden aanvragen per dag.
Janet Helder, lid van de Raad van Bestuur van UWV:
“Nadat de definitieve regeling bekend is geworden, is er hard gewerkt aan de voorbereiding. De systematiek van NOW 2.0 wijkt weliswaar niet af van die van NOW 1.0, maar er zijn wel een aantal aanpassingen in de regeling waar we rekening mee moesten houden. We hebben afgelopen week alles getest en de resultaten zijn positief. Dat betekent dat het loket maandag open kan.”
Werkgelegenheid behouden
De regeling NOW 2.0 is bedoeld om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden in deze moeilijke tijd.
Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van vier maanden tussen 1 juni en 30 november 2020, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden juni tot en met september, op voorwaarde dat ze hun werknemers gewoon doorbetalen.
Deze tegemoetkoming is maximaal 90 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies.
In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming.
Het voorschot voor NOW 2.0 wordt in twee termijnen betaald.
Snel betalen
UWV spant zich tot het uiterste in om werkgevers zo snel mogelijk uit te betalen.
RvB-lid Janet Helder:
“Ondanks de extreme korte voorbereidingstijd is het bij NOW 1.0 gelukt om de bijna 140.000 toegekende aanvragen snel te verwerken en konden we de meeste werkgevers al binnen een week hun eerste voorschot betalen. Daardoor konden werkgevers salarissen doorbetalen en bleven banen van werknemers behouden. (…) Ook bij NOW 2.0 doen we er alles aan om de doorlooptijd zo kort mogelijk te houden.”
Reële inschatting
Voor een snelle afhandeling is wel van belang dat werkgevers de aanvraag in één keer goed en volledig invullen. Om werkgevers daarbij te helpen is op UWV.nl een checklist te vinden met de benodigde gegevens.
Ook zijn er animaties gemaakt waarin de regeling en het aanvraagproces worden uitgelegd uitgelegd.
Janet Helder:
“Minstens zo belangrijk is het dat werkgevers een goede inschatting maken van hun situatie.”
Na de aanvraagperiode volgt straks de definitieve subsidievaststelling. Wie minder omzetverlies heeft geleden dan opgegeven of te maken heeft met een dalende loonsom, kan dan geconfronteerd worden met een flinke terugvordering.
Rekenhulp omzetverlies
Om werkgevers te helpen bij die realistische inschatting is er de rekenhulp omzetverlies, waarmee het percentage aan omzetverlies over een periode van vier maanden berekend kan worden. Deze rekenhulp is mede mogelijk gemaakt door SZW en UWV.
Daarnaast komt binnenkort een online simulatiemodel beschikbaar dat laat zien wat de gevolgen van een dalende loonsom zijn voor de uiteindelijke afrekening.
Gebruik hulpmiddelen
RvB-lid Janet Helder:
“We adviseren werkgevers, indien mogelijk, echt gebruik te maken van die hulpmiddelen vóór ze een aanvraag indienen, om onaangename verrassingen achteraf te voorkomen. En heb je na je aanvraag alsnog te maken met een daling van de loonsom, of maak je toch meer omzet dan verwacht, reserveer dan geld met het oog op een mogelijke terugbetaling of overweeg om de betaling van het voorschot stop te zetten.”
De aanvraagperiode voor NOW 2.0 loopt tot en met 31 augustus.