Wanneer je hoort dat er een kindje op komst is bij (een van) je medewerkers, vind je dat natuurlijk prachtig nieuws. En wist je dat een partner van de kersverse moeder vanaf 1 juli 2020 ook nog eens recht heeft op aanvullend geboorteverlof. Fijn voor het hele gezin, aangezien er met de komst van een baby veel verandert.
Tot 1 januari 2019 had een medewerker van wie de partner was bevallen slechts recht op twee dagen volledig doorbetaald kraamverlof. Hoeveel dagen of uren de medewerker wekelijks werkte, maakte hierbij niets uit.
Sinds 1 januari 2019 is dit uitgebreid: partners krijgen eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. Werkt iemand bijvoorbeeld 40 uur per week? Dan heeft hij recht op 40 uur doorbetaald geboorteverlof. De medewerker mag deze verlofuren naar eigen inzicht binnen vier weken na de geboorte van het kindje opnemen.
Vanaf 1 juli 2020 wordt het geboorteverlof nog eens verder uitgebreid. Naast het geboorteverlof van een week (eenmalig de wekelijkse arbeidsduur), heeft een partner vanaf dan ook recht op vijf weken aanvullend geboorteverlof. Dit is vastgelegd in de Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG).
Hoe zit dat nu precies? Wat zijn de nieuwe regels en hoe gaat het in zijn werk? Loket.nl neemt je in de gratis whitepaper mee in 8 aandachtspunten rondom het geboorteverlof en in het bijzonder aanvullend geboorteverlof.
1. Wanneer heeft een medewerker recht op (aanvullend) geboorteverlof?
Als je de partner bent van de moeder van het kind kun je geboorteverlof en aanvullend geboorteverlof aanvragen. Dit is, volgens de wet, het geval als er sprake is van een van onderstaande:
• De partner is met haar getrouwd.
• De partner woont ongehuwd met haar samen.
• De partner is haar geregistreerde partner.
• De partner heeft het kindje erkend.
2. Aanvullend geboorteverlof is geen loon, maar uitkering UWV
Wil een medewerker gebruikmaken van het aanvullend geboorteverlof? Dan moet je als werkgever voor deze medewerker een uitkering voor de verlofperiode aanvragen bij het UWV. De uitkering is, zoals eerder benoemd, 70% van het (maximum) dagloon. De uitkering wordt door het UWV betaald aan de werkgever en als werkgever betaal je dan het loon (voor 70%) door aan de medewerker tijdens het verlof.
In sommige salarisapplicaties kun je straks heel eenvoudig aangeven dat een medewerker gebruikmaakt van het aanvullend geboorteverlof, waardoor dit automatisch goed meegenomen wordt in de loondoorbetaling.
Wil je alle 8 aandachtspunten ontdekken?
Download de whitepaper Het aanvullend geboorteverlof