De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) hoort geregeld dat werkgevers tijdens deze coronacrisis de lichaamstemperatuur van werknemers opmeten voordat zij naar binnen mogen. Of de temperatuur meten van bezoekers, zoals vrachtwagenchauffeurs die lading komen lossen. Deze organisaties zijn echter in overtreding en riskeren daarmee een hoge boete.
Ernstige overtreding
Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP:
“Natuurlijk willen we allemaal zo snel mogelijk weer aan het werk en deze coronacrisis achter ons laten.
We horen dat allerlei organisaties verschillende middelen inzetten om mensen snel te kunnen controleren op koorts. Niet alleen met een thermometer, maar ook met thermische camera’s.
Dat mag niet. Vanuit de privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), is dit een ernstige overtreding. Als dit gebeurt, zullen we als AP handhavend optreden.”
Gezondheidsgegevens
Het is verboden om mensen te temperaturen en daarmee hun gezondheidsgegevens te verwerken behalve als aan een groot aantal voorwaarden is voldaan. Dit wordt vaak opgelost door toestemming te vragen. In een arbeidsrelatie kan dat niet, omdat daar geen sprake is van gelijkwaardigheid. Een werknemer kan zich dan onder druk gezet voelen om toestemming te geven.
Een ondernemer mag geen dokter spelen. Alleen een arts mag gezondheidstests doen. En de medische gegevens van personeel verwerken.
Werkgevers mogen niet vragen naar de gezondheid van hun medewerkers. Ook mogen werkgevers zelf geen medische gegevens van personeel verwerken.
Bezoekers
Krijgt een onderneming een bezoeker, bijvoorbeeld een chauffeur die goederen wil laden en lossen? Dan mag de onderneming ook deze chauffeur niet om toestemming vragen om zijn temperatuur te meten. Hier is ook geen sprake van gelijkwaardigheid. De chauffeur hoeft er niet mee in te stemmen, maar komt dan in een moeilijke situatie. Zowel de chauffeur als zijn werkgever hebben er belang bij dat hij toegang krijgt tot het terrein. De chauffeur zal dus zich gedwongen voelen om toestemming te geven.
Stop met temperaturen
Aleid Wolfsen:
“We willen niet over een paar maanden wakker worden in een samenleving met een soort Chinese toestanden, waarin de werkgever voortdurend met je meekijkt en zelfs je zorggegevens kan inzien en daaraan allerlei consequenties kan verbinden.
We adviseren medewerkers van bedrijven die hun temperatuur meten om dit bij de ondernemingsraad aan te kaarten en bij de functionaris gegevensbescherming (FG), als het bedrijf die heeft. Stopt het niet per direct? Dan kan de AP handhavend optreden en de verwerking stilleggen.”