Ook ouders die tijdens de coronacrisis aan het werk zijn en cruciaal werk verrichten krijgen hun eigen bijdrage terug.
Dat melden staatssecretaris Van Huffelen van Financiën (Toeslagen) en staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken. De brancheorganisaties voor de kinderopvang, het ministerie van Sociale Zaken en de Belastingdienst/Toeslagen tekenden op 20 maart een intentieverklaring om dit snel te kunnen regelen.
Inkomensafhankelijke bijdrage
Voor recht op de kinderopvangtoeslag betalen ouders een eigen, inkomensafhankelijke, bijdrage. Het kabinet wil ervoor zorgen dat de kinderopvangorganisaties noodopvang van kwaliteit kunnen bieden. Het is ongewenst om ouders de kosten van een eigen bijdrage voor de kinderopvang te laten betalen terwijl ze daar geen gebruik van maken. Alle ouders krijgen compensatie. Aan gebruik van de noodopvang voor kinderen van mensen in cruciale beroepen zijn geen kosten verbonden.
Via kinderopvangorganisatie
De compensatie wordt overgemaakt aan de 3.500 kinderopvangorganisaties.
De kinderopvangorganisaties kunnen dan rechtstreeks aan de ouders het te veel betaalde deel (het verschil tussen factuurbedrag en ontvangen kinderopvangtoeslag) over de periode 16 maart t/m 6 april overmaken aan de ouders. Als de situatie langer aanhoudt, dan kan deze mogelijkheid bijvoorbeeld met een paar weken worden verlengd.
Alexandra van Huffelen:
“Het is goed dat ouders nu duidelijkheid krijgen. Zij kunnen hun kinderopvangplek gewoon behouden, ook als de kinderen tijdelijk niet naar de kinderopvang gaan. Samen met de sector zorgt de Belastingdienst dat ouders gecompenseerd worden voor de teveel betaalde eigen bijdrage.”
Recht op kinderopvangtoeslag
Deze regeling compenseert de kosten voor de ouders en de kinderopvangorganisaties kunnen overeind blijven. Ouders kunnen door blijven betalen zonder financieel benadeeld te worden. Het recht op kinderopvangtoeslag blijft evenals de plek voor de kinderen op de kinderopvanglocatie.
Cruciaal beroep
Het kabinet vindt het belangrijk dat mensen met cruciale beroepen aan het werk kunnen blijven en er voor hen opvang beschikbaar is. Als in een gezin één ouder een cruciaal beroep uitvoert, en het niet lukt zelf de kinderen op te vangen, kan een beroep worden gedaan op de school en/of kinderopvang (dagopvang, BSO, gastouderopvang). Het is dus geen harde eis dat beide ouders een cruciaal beroep uitoefenen.