De maatregel kan volgens staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken binnen twee weken van kracht zijn.
Werktijdverkorting
Deze garantstellingsmaatregel komt boven op de mogelijkheid om werktijdverkorting aan te vragen. Daarmee kunnen bedrijven hun personeel tijdelijk minder uren laten werken. De overheid betaalt een uitkering om de niet-gewerkte uren te compenseren.
Met de garantstelling die naast de werktijdverkorting komt, reageerde de minister op 11 maart op een oproep van ondernemersvereniging MKB-Nederland.
Jacco Vonhof van MKB-Nederland:
“Veel beurzen in de wereld gaan nu niet door, sommige schepen liggen stil en bijvoorbeeld hotels zien de annuleringen binnenstromen. Hierdoor is bij sommige van onze leden kredietverlening een issue aan het worden. Ondernemers maken immers vaak op voorhand vaak flinke kosten, maar ze hebben nu aanzienlijk minder inkomsten door deze uitzonderlijke omstandigheden. Daarom zijn wij nu met de banken en met de overheid aan het kijken wat we kunnen doen voor extra kredieten. Zo zou je de BMKB regeling van de overheid hiervoor kunnen benutten. Die bestaat al en dat is eenvoudiger dan straks weer allerlei nieuwe dingen verzinnen.”
Borgstellingskrediet
De minister wil nu dezelfde regeling gebruiken die al eerder werd opengesteld voor mkb-bedrijven die in de problemen dreigden te komen door de PFAS- en stikstofproblematiek.
“Dat betekent dat ze tegen aantrekkelijke voorwaarden geld los kunnen krijgen om de moeilijke tijd die eraan komt te overbruggen”, aldus Keijzer.
Borgstelling mkb-kredieten (BMKB)
Bron: de Volkskrant