Het advies aan de werkgever, is om werknemers tot en met 20 mei 2020 zo veel mogelijk thuis te laten werken. Overweeg daarom of thuiswerken voor de werknemers mogelijk is. Daarnaast is de oproep aan werkgevers om de werktijden van de werknemers zo veel mogelijk te spreiden.
Bedrijven die tijdelijk geen werk meer hebben voor (een deel van) het personeel als gevolg van het coronavirus konden tot 17 maart werktijdverkorting aanvragen. Er is een nieuwe regeling: Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).
De nieuwe regeling:
- Werkgevers kunnen een aanvraag indienen voor een substantiële tegemoetkoming in de loonkosten, en hiervoor van UWV een voorschot ontvangen.
- Hiermee kunnen zij werknemers met een vast en met een flexibel contract gewoon doorbetalen.
- De tegemoetkoming kan in ieder geval voor 3 maanden aangevraagd worden, met de mogelijkheid tot verlenging (eventueel onder andere voorwaarden) met nog eens 3 maanden.
Een aantal vragen en antwoorden op een rij.
1 Moet werkgever zijn werknemer thuis laten werken?
Het advies van de overheid aan de werkgever is is om werknemers tot en met 20 mei 2020 zo veel mogelijk thuis te laten werken. Kijk of thuiswerken voor de werknemers mogelijk is. Daarnaast is de oproep aan de werkgever om de werktijden van de werknemers zo veel mogelijk te spreiden.
2 Mag werkgever de werktijden van zijn werknemers aanpassen?
De oproep aan de werkgever is om de werktijden tot en met 20 mei 2020 waar mogelijk te spreiden. De werkgever mag dus de werktijden van werknemers aanpassen.
3 Kan werkgever zijn werknemers de toegang tot de werklocatie/kantoor weigeren?
De werkgever is verantwoordelijk voor het bieden van een gezonde en veilige werkomgeving. Afhankelijk van de situatie kan de toegang weigeren tot de werkplek daarbij horen. Het advies van de overheid is zoveel mogelijk thuiswerken.
4 Gelden er voor werkgevers binnen de vitale infrastructuur (zorginstelling, ziekenhuis etc.) andere maatregelen?
Om maatschappelijke ontwrichting te beperken en te zorgen dat vitale sectoren zoals zorg, brandweer en elektriciteit blijven functioneren, is het belangrijk dat werkgevers en werknemers naar het werk komen als zij geen klachten hebben.
5 Welk protocol geldt er op de werkplek?
Voor elke werkplek geldt dat een protocol van GGD in werking treedt als door contacten van de werknemers de kans bestaat op besmetting op de werkplek. Dat protocol bepaalt welke maatregelen worden genomen.
6 Moet werkgever het loon doorbetalen als mijn werknemer tijdens vakantie vanwege besmetting met het coronavirus ziek is en in het buitenland in quarantaine of isolatie moet blijven?
De werknemer is ziek en de werkgever moet in principe het loon doorbetalen. De dagen dat de werknemer ziek is gelden niet als vakantie-, maar als ziekteverlofdagen.
7 Wat als een deel van mijn personeel in het buitenland niet naar het werk kan komen? Moet werkgever hen doorbetalen?
Als het gaat om personeel dat niet naar het werk kan komen vanwege verplichte quarantaine, reisbeperkingen of andere blokkades vanwege corona, dan is de kans groot dat de werkgever hen moet doorbetalen. Het hangt echter van de specifieke omstandigheden en het lokale arbeidsrecht per land af welke regels precies gelden.
8 Werknemer moet in quarantaine. Kan werkgever deze werknemer ziek melden bij UWV?
Bij quarantaine is er geen verschil met andere ziekmeldingen. Zie Mijn werknemer is ziek.
9 Mag de werkgever werknemers verplichten om (bovenwettelijke) vakantiedagen op te nemen als er door de coronacrisis minder/geen werk is?
Nee. Werkgevers mogen werknemers wel vragen vakantiedagen op te nemen. Het is aan werknemers om daarmee in te stemmen of niet. Werkgevers kunnen werknemers niet daartoe verplichten. Als er te weinig werk is, dan is dit de verantwoordelijkheid van de werkgever. De werkgever moet werknemers de vaste uren uitbetalen. Als de werkgever omzetverlies lijdt, kan hij een beroep doen op de NOW.
10 Mag de werkgever vakantiegeld inhouden van werknemers om de maandelijkse salarissen te kunnen voldoen?
Nee, tenzij werkgevers en werknemers dit afspreken in een plan om het bedrijf te laten voortbestaan.
Bron: Rijksoverheid.nl
Zie ook KVK Coronaloket