
Elke maand weer die enorme verantwoordelijkheid: alle salarissen moeten kloppen, op tijd betaald zijn en foutloos geboekt. En als dat lukt? Dan hoor je, nou ja, niks. Want in de salarisadministratie geldt vaak: geen nieuws is goed nieuws.
Maar klopt dat eigenlijk wel? Want zelfs als de cijfers goed zijn, kan het proces daarachter nog steeds rammelen. En dat is precies waar het vaak misgaat. Alles klopt. Maar toch is het níet goed geregeld.
Wat bedoel ik dan met ‘goed geregeld’?
Je kunt een salaris juist uitbetalen, maar:
- er is onduidelijkheid over het contract of arbeidsvoorwaarden;
- HR en Finance geven verschillende signalen af;
- mutaties worden te laat of onvolledig aangeleverd;
- er is geen duidelijk aanspreekpunt voor vragen;
- je moet handmatig corrigeren wat automatisch had gekund.
In dat soort situaties klopt het eindresultaat misschien wel, maar het proces ernaartoe kost te veel tijd, energie en risico. Dat zorgt voor frustratie, fouten en uiteindelijk: verlies van vertrouwen in het systeem én in elkaar.
Waarom goede processen net zo belangrijk zijn als correcte data
Als processen duidelijk en efficiënt zijn, wordt er minder fout ingevoerd, is de werkdruk lager, weten collega’s waar ze aan toe zijn en kun je écht vooruitdenken in plaats van continu corrigeren. En misschien wel het belangrijkste: het geeft jou ruimte om je werk leuk te vinden. Want niets haalt de energie eruit zoals telkens dezelfde fouten repareren, die je vaak niet eens zelf hebt gemaakt.
Wie is verantwoordelijk voor verbetering?
Het begint bij signaleren. Als salarisadministrateur zie je vaak als eerste waar het wringt.
Jij merkt waar processen vastlopen, waar informatie mist, of waar de samenwerking tussen afdelingen beter kan.
En dan komt het erop aan: durf je het te benoemen? Kun je de verbinding maken met HR of Finance om dingen anders aan te pakken? Niet iedereen voelt zich gemachtigd om dat gesprek te voeren. Maar als niemand het doet, verandert er ook niets.
Kleine stap, groot verschil
Je hoeft niet direct alles te veranderen. Begin klein:
- Leg één knelpunt per maand voor aan je leidinggevende.
- Bespreek met HR hoe jullie informatie-uitwisseling kunnen verbeteren.
- Documenteer fouten en terugkerende vragen om patronen te zien.
- Of nodig eens iemand uit om mee te kijken in je proces.
Zo laat je zien: ik ben niet alleen iemand die ‘het kloppend maakt,’ ik ben iemand die zorgt dat het straks in één keer goed gaat.
Goed geregeld is méér dan kloppend. Het betekent: duidelijk, logisch, efficiënt en werkbaar voor iedereen. En daar kun jij het verschil maken.
Eva Boschman is Senior Business Consultant (Recruiter) bij Strictly People: werving & selectie van salarisadministrateurs.
In haar blog geeft Eva elke twee weken haar kijk op de arbeidsmarkt van salarisadministratie.
Benieuwd naar de vacatures van Strictly People? Bekijk ze op de website van Strictly People. Of neem contact op met Eva via eva@strictlypeople.nl of 0639045215