• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Summercourses
  • Excel cursussen
  • Partners
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Specialisten
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
Salaris Vanmorgen

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Summercourses
  • Excel cursussen
  • Partners
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Specialisten
Home » Reisfaciliteiten NS vallen onder loon, maar korting zakelijke klanten mag meetellen

Reisfaciliteiten NS vallen onder loon, maar korting zakelijke klanten mag meetellen

Nieuws

De aan werknemers van de NS verstrekte reisfaciliteiten zijn als loon aan te merken. Daarbij mag worden uitgegaan van een korting die zakelijke klanten ook zouden ontvangen.

13 mei 2025 door Salaris Vanmorgen

De NS verstrekt reisfaciliteiten aan haar werknemers en hun gezinsleden. In geschil is of bij het bepalen van de waarde rekening kan worden gehouden met een collectiviteitskorting. De rechtbank oordeelt dat NS hiermee rekening kan houden. 

Het vonnis van de rechtbank is geanonimiseerd, maar de tekst van de uitspraak laat geen andere mogelijkheid dan dat het om vennootschappen van de NS moet gaan.

Aanspraak op reisfaciliteiten in cao

Voor werknemers van de NS geldt een cao die loopt van 1 mei 2015 tot en met 30 september 2017 én een cao voor de periode van 1 oktober 2017 tot en met 31 maart 2020. In de cao is vastgelegd dat een werknemer aanspraak maakt op reisfaciliteiten. Daarin is bepaald dat werknemers, oud-werknemers en hun gezinsleden onder bepaalde voorwaarden gebruik kunnen maken van voordelige reismogelijkheden per trein.

Iedere werknemer heeft vanaf 1 januari 2015 recht op reisfaciliteiten 2e klas zonder eigen bijdrage. Partners hebben vanaf 1 januari 2015 recht op een Business Card met Dal abonnement 2e klas. De werkgever draagt de kosten (fiscale gevolgen) van de reizen die zijn gemaakt in de daluren. De waarde van de reizen gemaakt in de spits wordt bij het fiscale loon van de werknemer geteld, waarover de werknemer loonbelasting betaalt.

Treinvrij en OV-vrij abonnementen

Deze reisfaciliteiten worden ingekocht bij een bedrijf, Business Collectief, dat met de NS-vennootschappen een overeenkomst sluit waarbij het openbaar vervoer van de werknemers is afgekocht. Het gaat hierbij om de Treinvrij- of OV-vrij abonnementen. Bij het maken van prijsafspraken hanteert het bedrijf een gestaffelde korting die afhankelijk is van de omzet waarvoor de werkgever de reisproducten afneemt, de collectiviteitskorting. Met ingang van 2015 past de groep vennootschappen de werkkostenregeling toe.

In 2016 dienen de NS-vennootschappen een verzoek tot toepassing van de hardheidsclausule in bij de minister van Financiën. De NS verzoekt daarin om toepassing van de concernregeling; dat verzoek wordt echter afgewezen. De inspecteur legt navorderingsaanslagen loonheffingen op voor de jaren 2015 tot en met 2019 omdat de inspecteur van mening is dat de collectiviteitskorting tot het loon behoort.

‘Geen werknemerscollectief’

Volgens de inspecteur is er geen sprake van een werknemerscollectief dat een voordeel bedingt. De NS-vennootschappen zijn naar de mening van de inspecteur een werkgever die haar eigen producten gebruikt om te voldoen aan de in de cao opgenomen verplichting haar werknemers reisfaciliteiten te verstrekken.

Een werknemerscollectief zou eenzelfde korting niet kunnen bedingen, omdat de Dalkaart niet tot de abonnementsvormen behoort die worden aangeboden. De inspecteur voert verder aan dat als het gaat om branche-eigen-producten, het verschil tussen waarde economisch verkeer en factuurwaarde wordt geneutraliseerd door deze als eindheffingsloon aan te wijzen.

‘Collectiviteitskorting geen loon’

De NS-vennootschappen stellen zich op het standpunt dat de collectiviteitskorting niet tot het loon kan worden gerekend. De reisproducten worden ingekocht en hierbij wordt de collectiviteitskorting gehanteerd die ook bij grootgebruikers wordt gehanteerd. Volgens de NS-vennootschappen vindt de collectiviteitskorting zijn oorzaak niet in de dienstbetrekking, maar in de collectiviteit en behoort daarom niet tot het loon.

Verstrekking eigen producten

Rechtbank Gelderland volgt de NS-vennootschappen niet in het betoog dat de collectiviteitskorting niet tot het loon behoort omdat er onvoldoende verband zou zijn met de dienstbetrekking. De NS-vennootschappen verstrekken als onderdeel van het beloningspakket, zoals vastgelegd in de cao, reisfaciliteiten aan de werknemers en hun gezinsleden.

Het gaat hier dus, naar het oordeel van de rechtbank, niet om een collectiviteitskorting waar de werknemer aanspraak op kan maken bij de afname van een product van een ander bedrijf. Het gaat hier om de verstrekking van eigen producten door de werkgever aan de werknemers. Deze verstrekking valt onder het loonbegrip van artikel 10, eerste lid, van de Wet LB.

Waarde in economisch verkeer

De vraag is daarom niet zozeer of de reisfaciliteiten tot het loon behoren, maar welke waarde hieraan moet worden toegekend. De rechtbank overweegt dat niet in geld genoten loon in aanmerking wordt genomen naar de waarde die daaraan in het economische verkeer kan worden toegekend. Als een derde hiervoor een bedrag aan de inhoudingsplichtige in rekening heeft gebracht, dan wordt het in rekening gebrachte bedrag in aanmerking genomen. De derde mag dan geen met de inhoudingsplichtige verbonden vennootschap zijn.

Consumentenprijs voor reisfaciliteiten

Bij branche-eigen producten van de inhoudingsplichtige wordt aan die derde de laagste prijs in de markt voor de consument die eindgebruiker van het product is (de consumentenprijs) in rekening gebracht. Het standpunt van de NS-vennootschappen komt er in wezen op neer dat bij de consumentenprijs rekening moet worden gehouden met een korting die gelijk is aan de collectiviteitskorting die geldt voor zakelijke grootafnemers. Het standpunt van de inspecteur komt er op neer dat als consumentenprijs uitsluitend de prijs voor de particulier in aanmerking komt.

Zakelijke klanten

De rechtbank overweegt dat de cao met zich meebrengt dat de NS-vennootschappen aan al hun (oud)werknemers en hun gezinsleden de reisfaciliteiten ter beschikking moeten stellen.

Onder die omstandigheden is de derde, zoals bedoeld in artikel 13, tweede lid, van de Wet LB, niet de individuele gebruiker, maar een werkgever die de reisfaciliteiten afneemt en ter beschikking stelt aan een grote groep werknemers. Er moet daarom aansluiting worden gezocht bij de prijs die een andere werkgever zou betalen als deze werkgever op grond van een cao gehouden zou zijn deze reisfaciliteiten aan werknemers aan te bieden en de reisfaciliteiten bij de NS-vennootschappen zou afnemen.

Collectiviteitskorting

De rechtbank acht het aannemelijk dat in zo’n geval rekening zou worden gehouden met de collectiviteitskorting die ook wordt gehanteerd voor zakelijke klanten. De rechtbank acht daarbij niet van doorslaggevend belang dat alleen Treinvrij-abonnementen worden aangeboden en geen Dalkaarten.

De rechtbank acht aannemelijk dat als een zakelijke klant een verzoek doet om dezelfde reisfaciliteiten af te nemen voor een dergelijke grote groep werknemers, de NS-vennootschappen daar niet afwijzend tegenover zouden staan. De rechtbank komt dan ook tot de conclusie dat de NS-vennootschappen bij de waardering van de reisfaciliteiten rekening kunnen houden met de collectiviteitskorting.

Concernregeling niet van toepassing

Wat betreft de concernregeling oordeelt de rechtbank dat die niet van toepassing is. De NS-vennootschappen stellen zich op het standpunt dat doel en strekking van de concernregeling met zich brengen dat de concernregeling zou moeten kunnen worden toegepast op de onderdelen die voldoen aan de voorwaarden en waarbij sprake is van een administratieve meerwaarde.

De inspecteur stelt zich op het standpunt dat de Staat ook voor 95% of meer aandeelhouder is van vennootschappen die geen verband houden met de NS-vennootschappen.

De rechtbank oordeelt dat de loonbelasting die door alle gezamenlijk in concernverband opererende inhoudingsplichtigen is verschuldigd met betrekking tot eindheffingsloonbestanddelen kan worden bepaald alsof deze inhoudingsplichtigen gezamenlijk één inhoudingsplichtige zijn.

Er is sprake van concernverband als een inhoudingsplichtige gezamenlijk opereert met een andere inhoudingsplichtige en de inhoudingsplichtige voor ten minste 95% belang heeft in die andere inhoudingsplichtige. En wanneer een derde voor ten minste 95% belang heeft in de inhoudingsplichtige, terwijl deze derde ook voor ten minste 95% belang heeft in die andere inhoudingsplichtige.

Staat is zowel aandeelhouder als inhoudingsplichtige

Het gaat dus om een 95%-belang tussen inhoudingsplichtigen. Naar het oordeel van de rechtbank staat het vast dat de Staat enig aandeelhouder van de NS is en dat hij inhoudingsplichtige is. Op grond van het verzoek om toepassing van de hardheidsclausule acht de rechtbank aannemelijk dat ook de NS een inhoudingsplichtige is. Dit brengt met zich dat de Staat, de NS en de NS-vennootschappen gezamenlijk in concernverband opereren volgens de wettelijke definitie.

Volgens de rechtbank is het doel van de concernregeling een tegemoetkoming aan de behoefte de administratieve verwerking van de werkkostenregeling te vereenvoudigen. Maar de wetgever heeft uit oogpunt van uitvoerbaarheid voor ondernemers en de Belastingdienst gekozen voor een eenvoudig toepasbare regeling met duidelijke kaders. Het is niet mogelijk met een beroep op de bedoeling van de wetgever te bereiken dat de wettekst moet worden uitgelegd zoals deze niet is geformuleerd.

De NS-vennootschappen krijgen gelijk voor zover het de collectiviteitskorting betreft, maar niet voor zover het de concernregeling betreft. De naheffingsaanslagen loonheffingen worden wel verminderd omdat op bepaalde punten een compromis is bereikt met de inspecteur.

Uitspraak Rechtbank Gelderland, 26 februari 2025, ECLI:NL:RBGEL:2025:1481

Categorie: Nieuws Tags: collectieve arbeidsovereenkomst (cao), concernregeling, loon

Tags: collectieve arbeidsovereenkomst (cao), concernregeling, loon

Gerelateerde artikelen

16 juni 2025

Vaststellingsovereenkomst terecht door bewindvoerder vernietigd, geen recht op salaris

12 juni 2025

Klein geschenk aan werknemer geven en de fiscale gevolgen

5 juni 2025

Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten krijgt meer vragen over salaris en contract

2 juni 2025

Vaste onkostenvergoeding is verkapt loon – nog steeds recht op vergoeding

Hoofdsponsor

Loket.nl en Personio werken samen aan geïntegreerde HR- en payrolloplossing

Kennispartner

Fiscale voorjaarsstorm op komst, ben jij voorbereid?

Partners

Salarisadministratie in Nederland: knelpunten, verschillen en trends
De wet verandert en jij moet het uitleggen!
Doe jij ook mee aan het AV-padeltoernooi op 26 juni?
Wat is de impact van AI op HR en toekomst van werk?
Zaken voor elkaar
Werkgeverslasten berekenen: verzuimspecialist Sazas beantwoordt 5 vragen

Meest gelezen berichten

  • Werknemer mocht arbeidscontract opzeggen voordat hij bij werkgever was gestart 1.6k weergaven

  • Onbelaste kilometervergoeding bij carpoolen: vergoeding voor bestuurder en meerijders? 1k weergaven

  • Wijzigingen op salarisgebied per 1 juli 2025 en wat wijzigt er per 2026 en verder? 0.9k weergaven

  • Grootste uitdagingen binnen salarisadministratie: kennis wet- en regelgeving en mutaties 700 weergaven

  • Herinvoering vereenvoudigde WIA-beoordeling voor 60-plussers 600 weergaven

NIRPA

Opleidingen

17
jun
Module Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid VPS
Markus Verbeek Praehep
17
jun
Online cursus omtrent pensioenactualiteiten
MOCuitgevers
18
jun
Online cursus De positie van de zieke werknemer
MOCuitgevers
19
jun
Online Excel training voor de salarisadministrateur (specialisatie)
MOCuitgevers
20
jun
Module Loonheffingen PDL
Markus Verbeek Praehep
23
jun
Module Loonheffingen VPS
Markus Verbeek Praehep
26
jun
Opfriscursus PDL (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
26
jun
Online cursus Wet bedrag ineens en de Regeling vervroegde uittreding
MOCuitgevers
30
jun
Opfriscursus VPS (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
02
jul
Pensioenen (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
04
jul
Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®)
Markus Verbeek Praehep
08
jul
Prinsjesdagupdate Salarisadministratie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
11
jul
Module Strategische Arbeidsvoorwaarden en Belonen
Markus Verbeek Praehep
14
jul
HR voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
17
jul
Training Salarisadministratie
Markus Verbeek Praehep
21
jul
Updatesessie Salarisadministratie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
23
jul
Updatesessie Sociale Zekerheid (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
29
jul
Werkkostenregeling (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
25
aug
Summercourse Impact en invloed van AI op de salarisverwerking
MOCuitgevers
27
aug
Summercourse Internationaal/grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
28
aug
Summercourse Update loonheffingen en arbeidsrecht
MOCuitgevers
09
sep
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
MOCuitgevers
09
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
09
sep
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
11
sep
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
MOCuitgevers
16
sep
Online cursus Disfunctionerende werknemer: wat nu?
MOCuitgevers
18
sep
Online cursus Auto, fiets en OV in de salarisadministratie
MOCuitgevers
23
sep
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
23
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers
24
sep
Cursus Internationaal/grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
29
sep
Cursus Hoe voorkom je loonbeslag bij je werknemer?
MOCuitgevers
30
sep
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
02
okt
Cursus WAZO – verlofvormen
MOCuitgevers
02
okt
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
06
okt
Online cursus Groene arbeidsvoorwaarden en de gevolgen voor de loonheffingen
MOCuitgevers
07
okt
Samen Sterk: Efficiënte Samenwerking tussen HR en Salarisadministratie
MOCuitgevers
08
okt
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
09
okt
Cursus Wwft en AI
MOCuitgevers
09
okt
Online cursus Update loonheffingen en arbeidsrecht
MOCuitgevers
27
okt
Online cursus Ontslag van A tot Z, voorkom fouten en kosten
MOCuitgevers
28
okt
Cafetariaregelingen/uitruilen arbeidsvoorwaarden
MOCuitgevers
30
okt
Online cursus Personeel en AVG/privacy
MOCuitgevers
03
nov
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
04
nov
Online cursus Bedingen in de arbeidsovereenkomst
MOCuitgevers
06
nov
Online cursus Werknemers duurzaam binden vanuit juridisch en fiscaal perspectief
MOCuitgevers
18
nov
Online cursus Verplichte toepassing cao en pensioen
MOCuitgevers
25
nov
Online training Power Pivot (SUPER Draaitabel)
MOCuitgevers
27
nov
Cursus Impact en invloed van AI op de salarisverwerking
MOCuitgevers
02
dec
Cursus Bedingen in de arbeidsovereenkomst, incl. proeftijd, concurrentie- en relatiebeding
MOCuitgevers
03
dec
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers

Vacatures

Salarisadministrateur – 28 uur per week – Deventer
JP van den Bent
Salarisadministrateur
DAS
Zelfstandig Salarisadministrateur
Baat accountants & adviseurs
Compensation & Benefits Officer
Vencomatic Group
Traineeship loonadministratie en advies  
Scab
Salarisadviseur – Naaldwijk
Transport People
Salarisadministrateur
Visser & Visser
Salarisadministrateur – Humens Bussum
Strictly People
Salarisadministrateur – Wensink Zwolle
Strictly People
(Senior) Salarisprofessional met expertise van AFAS
Scab
Manager International Payroll
Forvis Mazars
Salarisadministrateur bij a·s WORKS
a•s WORKS
Manager Payroll Accounting
Forvis Mazars
Salarisprofessional – Groningen
aaff
Manager Loonadministratie en Personeelsadvies
Scab
Traineeship Salarisadministratie – Utrecht
VvAA
Salarisadministrateur – Utrecht
VvAA
Salarisadministrateur
Practical accounting
Consultant HR & Payroll – FITZ
Strictly People
Salarisadviseur
PIA Group
Salarisadviseur
PIA Group

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Summercourses
  • Excel cursussen
  • Partners
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Specialisten

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV