
In het Hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat een besparing plaats zal vinden op de Werkloosheidswet (WW) van 200 miljoen euro per jaar vanaf 2027. Deze besparing wordt ingevuld met een duurverkorting van de WW van 24 naar 18 maanden die ingaat vanaf 1 januari 2027.
Door deze WW-verkorting maken langdurig werklozen een inkomensval van gemiddeld 8.500 euro per jaar of zij raken hun inkomen volledig kwijt. Dit blijkt uit een economische analyse van CNV. De vakbond roept het kabinet op om deze WW-bezuiniging van tafel te halen.
CNV-voorzitter Piet Fortuin:
“Deze maatregel zet 65.000 langdurig werklozen nog sneller financieel klem. Hieronder bevinden zich oudere werknemers, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of een beperking. Ook WIA-gerechtigden worden stevig gedupeerd. In tijden van laagconjunctuur zijn deze cijfers nog vele malen hoger. Deze kabinetsbezuiniging treft deze mensen hard.”
Bijstand
De gemiddelde WW-uitkering is 24.000 euro per jaar, een bijstandsuitkering is voor een alleenstaande ruim 15.000 euro per jaar. Het gaat dus om een gemiddeld inkomensval van 8.500 euro per jaar. Bij een hoger inkomen, kan je er zomaar 20.000 euro op achteruit gaan. Als iemand een partner heeft, die boven het sociale minimum verdient, vervalt de volledige WW-uitkering en krijg je geen bijstandsuitkering, zo blijkt uit de CNV-analyse.
Koopwoning
Wie langdurig werkloos is en een koopwoning heeft, trekt ook aan het kortste eind. Bij een overwaarde van bijna 64.000 euro, vervalt het recht op een bijstandsuitkering. Veel 55-plussers bezitten een huis dat – gezien de huidige woningmarkt – deze overwaarde heeft. Een huis verkopen kan niet zomaar. Voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek is immers een werkgever nodig. Voor iemand met een beperking is verhuizen naar een goedkopere woning vaak geen optie.
Financiële aderlating
Fortuin:
“Een kortere WW lijkt een populaire maatregel in tijden van personeelskrapte. Maar deze maatregel betekent een financiële aderlating voor tienduizenden langdurig werklozen, zelfs in tijden van hoogconjunctuur. We roepen het kabinet dan ook om deze bezuiniging weer van tafel te halen.”
Analyse: gevolgen WW-verkorting