
Het kennisdocument Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) bevat vragen en antwoorden met betrekking tot de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl).
Wijzigingen ten opzichte van de vorige versie (13.0)
De wijzigingen per april 2025 betreffen:
- Vragen over het structureel maken van het loonkostenvoordeel doelgroep banenafspraak
en het afschaffen van de doelgroepverklaring zijn geactualiseerd. - Het hoofdstuk over het Jeugd-LIV is geschrapt vanwege het afschaffen van het Jeugd LIV
per 1 januari 2024.
Het kabinet is van plan het LKV doelgroep banenafspraak en scholingsbelemmerden aan te passen.
Hiermee wordt de manier waarop werkgevers gebruik kunnen maken van het LKV doelgroep banenafspraak eveneens vereenvoudigd. Deze voorgenomen vereenvoudiging betreft drie wijzigingen.
- Het structureel maken van het loonkostenvoordeel doelgroep banenafspraak.
- Het schrappen van de doelgroepverklaring bij de aanvraag van dit loonkostenvoordeel.
- Het harmoniseren van de doelgroep van het LKV doelgroep banenafspraak met de doelgroep banenafspraak.
De beoogde datum van de inwerkingtreding van deze drie onderdelen is 1 januari 2026.
Structureel maken LKV doelgroep banenafspraak
De werkgever heeft voor een werknemer niet langer maximaal 3 jaar recht op het LKV, maar structureel, ook als deze werknemer uit dienst en weer in dienst gaat. De werkgever krijgt dus zolang de dienstbetrekking duurt dit loonkostenvoordeel voor een werknemer die tot de doelgroep banenafspraak behoort.
Doelgroepverklaring afgeschaft
De doelgroepverklaring voor het LKV banenafspraak wordt afgeschaft. Een doelgroepverklaring doelgroep banenafspraak is dan niet meer nodig om in aanmerking te komen voor het LKV banenafspraak. Werkgevers kunnen in het doelgroepregister zien welke werknemers tot de doelgroep behoren.
Gelijk trekken LKV banenafspraak met doelgroep banenafspraak
De doelgroep van het LKV banenafspraak wordt gelijk getrokken met de doelgroep van de banenafspraak. Dit betekent dat werkgevers straks ook het LKV banenafspraak kunnen krijgen voor Wsw’ers die gedetacheerd zijn bij een reguliere werkgever. Als het wetsvoorstel in werking is getreden dan betekent dit dat werkgevers niet langer het LKV banenafspraak kunnen krijgen voor werknemers die scholingsbelemmerd zijn en niet tot de doelgroep banenafspraak behoren en Wajong’ers die duurzaam geen arbeidsvermogen hebben.
Kennisdocument Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) – versie april 2025