
Het maatmanloon is het loon dat iemand zou hebben verdiend als deze persoon niet ziek zou zijn geworden. Door middel van indexeren met CBS-indexcijfers groeit het maatmanloon mee met de stijging van de lonen in Nederland. Het maatmanloon wordt gebruikt voor de berekening van het arbeidsongeschiktheidspercentage.
Gevolgen afwijking indexcijfers
UWV heeft de minister onlangs geïnformeerd dat er sinds november 2023 kleine verschillen zijn ontstaan in de indexcijfers die gebruikt worden bij het vaststellen van het maatmanloon. Een afwijking in indexcijfers kan invloed hebben op het arbeidsongeschiktheidspercentage en in sommige gevallen op de (hoogte van de) uitkering die mensen ontvangen. Deze situatie betreuren UWV en Van Hijum zeer.
Voor het indexeren van het maatmanloon schrijft het Schattingsbesluit voor dat bepaalde indexcijfers van CBS moeten worden gebruikt. Vanaf november 2023 heeft CBS een nieuwe reeks indexcijfers gepubliceerd. Dat gebeurt eens in de 10 jaar.
Maatmanloon te laag vastgesteld
Voor UWV was het destijds niet mogelijk om deze cijfers op korte termijn in het ICT-systeem te implementeren. Om die reden is een tijdelijke werkwijze ingeregeld, waarbij recentelijk afwijkingen zijn gevonden. Hierbij zijn mogelijk mensen benadeeld, omdat het maatmanloon te laag is vastgesteld.
Indexcijfers in ICT-systeem
UWV verwacht medio maart 2025 de indexcijfers in zijn ICT-systeem te implementeren, waarmee het probleem voor de toekomst is verholpen. De afwijkingen zijn klein en hebben in de meeste gevallen geen invloed gehad op de uitkering.
Mogelijke impact zou er wel kunnen zijn, bijvoorbeeld voor de grensgevallen van een WIA-beoordeling met een arbeidsongeschiktheidspercentage rond 35% en 80%. Hierbij kunnen mensen onterecht zijn afgewezen (35-), in een verkeerde arbeidsongeschiktheidsklasse terecht zijn gekomen bij een vervolguitkering of onterecht niet volledig arbeidsongeschikt zijn beoordeeld.
Onvolledig zicht op omvang
UWV heeft op dit moment nog onvolledig zicht op de omvang en analyseert de komende weken welke impact er voor deze groep en andere regelingen is. UWV verwacht deze analyse in april af te ronden.
Naast onderzoek naar de hierboven genoemde indexcijfers doet UWV nu door middel van een steekproef een breder onderzoek naar de kwaliteit van de berekeningen van het maatmanloon. UWV verwacht de uitkomsten van dit onderzoek in april gereed te hebben.
Hoewel de afwijkingen klein zijn en een beperkte groep lijkt te worden geraakt, kan het verschil in een individueel geval groot zijn, zoals wel of geen uitkering. De minister vindt het belangrijk om hier snel duidelijkheid in te verschaffen en informeert de Tweede Kamer verder nadat de analyses van UWV zijn afgerond.