
Als een medewerker het diensttijdjubileum van bijvoorbeeld 25 jaar heeft op 18 maart 2025 en wij hebben als betaaldatum van het salaris altijd de 15e van de maand, mag dit diensttijdjubileum dan al worden uitbetaald in de maand maart of moet dat april zijn, omdat je voor het uitbetalen van de jubileumuitkering nog niet hebt gejubileerd?
Strikte grens
Voor het moment van uitbetalen van een uitkering in het kader van de diensttijdvrijstelling geldt een strikte grens van 25 (of 40) jaar. Bij een uitbetaling vóórdat de diensttijd van 25 (of 40) jaar is bereikt wordt niet voldaan aan de voorwaarden.
In deze casus is dus uitbetaling op 15 maart niet mogelijk. Om gebruik te maken van de diensttijdvrijstelling kan de uitbetaling plaatsvinden op het moment dat er exact ten minste 25 dienstjaren zijn voltooid. Dus na 18 maart 2025.
Diensttijdvrijstelling
Zie het Besluit Loonheffingen, loon, vrijgesteld loon en vergoedingen en verstrekkingen, paragraaf 2.3 Diensttijdvrijstelling. Daarin staat het volgende:
“Een werkgever kan zijn werknemers na het bereiken van een diensttijd van ten minste 25 of ten minste 40 jaar een vrijgestelde uitkering of verstrekking geven (zie artikel 11, eerste lid, onderdeel o, Wet LB; de zogenoemde diensttijdvrijstelling).
Bij de toepassing van de diensttijdvrijstelling geldt het volgende:
- Voor de toepassing van de diensttijdvrijstelling is niet van belang of ooit gebruik is gemaakt van de jubileumvrijstelling, die tot 1 mei 1994 van toepassing kon zijn.
- Bij een diensttijd van ten minste 40 jaar kan ook gebruik worden gemaakt van de vrijstelling na het bereiken van een diensttijd van ten minste 25 jaar als deze vrijstelling nog niet eerder is gebruikt. Het is niet zo dat deze vrijstelling na het bereiken van een diensttijd van ten minste 40 jaar vervalt.
- De diensttijdvrijstelling heeft betrekking op loon dat eenmalig wordt toegekend. Dit betekent dat de vrijstelling niet van toepassing kan zijn op vakantiegeld en evenmin op andere loonbestanddelen met een min of meer periodiek karakter.”
Een voorschot uitbetalen betekent op dat moment genoten door werknemer en verstrekt door de werkgever. Dat voldoet in voornoemde casus niet aan de eisen, zoals in het besluit gesteld.
Bron: Forum Salaris