
43 procent probeert zzp’ers in loondienst te nemen. Probleem daarbij is dat de meeste zzp’ers dit aanbod volgens de werkgevers niet aannemen. In totaal heeft driekwart van alle werkgevers één of meer ‘zzp-maatregelen’ genomen. Dit blijkt uit het ledenonderzoek ‘Inzet zzp in de knel?’ van werkgeversvereniging AWVN.
Het onderzoek gaat in op de impact van het opheffen van het handhavingsmoratorium op de inzet van zzp’ers door organisaties. Als op papier sprake is van een zzp’er, maar in de praktijk voert de persoon werk uit dat niet te onderscheiden is van dat van een werknemer, kan dat leiden tot naheffingen voor werkgever en zzp’er.
Zzp’ers willen niet in dienst
De maatregelen die werkgevers treffen om er zeker van te zijn dat ze aan de zzp-wetgeving voldoen, hebben nadelige bijeffecten. Zo ziet 67 procent van de werkgevers dat zzp’ers niet in dienst willen gaan. Bij een derde van de werkgevers die minder of geen gebruik maken van zzp’ers, staat door de maatregelen de kwaliteit van de productie of dienstverlening onder druk.
Ook maakt 45 procent van de werkgevers zich zorgen over de verhoogde werkdruk onder het zittende personeel door verminderde inzet van zzp’ers.
27 procent ziet geen directe gevolgen door de verminderde inzet van zzp’ers. Zij hebben het werk op andere manieren opgevangen, bijvoorbeeld door de inzet van uitzendkrachten of gedetacheerden. Hier hangt echter ook een prijskaartje aan: ruim een kwart van de werkgevers heeft te maken met hogere loonkosten door de inhuur via een andere flexvorm.
Onduidelijkheid over regels
Hoewel veel werkgevers hun zzp-beleid zeer kritisch hebben bekeken, blijkt er toch nog onduidelijkheid over de regels. Meer dan de helft van de werkgevers geeft aan het overheidsbeleid niet helder te vinden. Slechts een kwart geeft aan goed met de regels uit de voeten te kunnen.
In een reactie op het onderzoek stelt AWVN dat de gevolgen van de maatregel om bestaande wetgeving te handhaven, groot zijn, maar de uiteindelijk effecten op de arbeidsmarkt en de economie nog onduidelijk.
De werkgeversvereniging vindt het ‘zorgelijk’ dat er nog zoveel onduidelijkheid is over de regels.
“Het moet voor iedere werkgevers helder als glas zijn of een persoon die voor hem of haar werkt een zzp’er kán zijn of een werknemer móet zijn. Daar ligt nog een behoorlijke uitdaging voor de Belastingdienst.”
Aan het AWVN-ledenonderzoek namen 242 werkgevers deel. Deze werkgevers huren zzp’ers in, of hebben in 2024 zzp’ers ingezet. Zij vormen een goede afspiegeling van het Nederlandse bedrijfsleven.