
Het wetsvoorstel Wet banenafspraak moet het eenvoudiger en aantrekkelijker maken voor werkgevers om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.
Werkgevers moeten in 2026 125.000 extra banen hebben gerealiseerd voor mensen met een arbeidsbeperking. Deze banenafspraak is tien jaar geleden gemaakt tussen werkgevers, werknemers en de overheid. Het gaat de goede kant op, maar tegelijkertijd blijven het aantal banen achter op de doelstelling. Er is méér nodig om de arbeidsmarkt inclusiever te maken.
Maatregelen
In het wetsvoorstel staan de volgende maatregelen:
- Het wordt eenvoudiger voor werkgevers om mensen met een beperking aan te nemen, door het loonkostenvoordeel structureel te maken. Ook hoeven werkgevers geen doelgroepverklaring meer aan te vragen.
- Het onderscheid tussen markt en overheid wordt op termijn opgeheven. Het maakt dan niet meer uit waar iemand aan de slag gaat, maar dát iemand aan de slag kan.
- Er komt een werkende quotumregeling. Deze is inzetbaar als stok achter de deur en beloont werkgevers die veel banen realiseren.
- De doelgroep van de banenafspraak wordt beperkt uitgebreid.
Aangenomen amendementen en moties
De volgende amendementen zijn aangenomen:
- amendement over een jaarlijkse rapportage over het aantal extra banen voor arbeidsbeperkten in de sector overheid;
- amendement over een voorhang voor de inwerkingtreding van het laten vervallen van de doelstelling ten aanzien van banen voor arbeidsbeperkten in de sector overheid.
De volgende moties zijn aangenomen:
- motie over het herzien van de toekenning van werk- en/of vervoersvoorzieningen;
- motie over onderzoeken hoe de banenafspraak ruimer kan worden ingevuld door vooral het werk zelf als criterium te nemen;
- motie over onderzoek naar extra stimulansen om werkgevers te ondersteunen bij het aanbieden van vaste contracten aan werknemers uit de doelgroep.
De Eerste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) bespreekt op 18 februari 2025 de procedure.