Esther de Ruyter-Franse RPP is loonspecialist en coördinator controle en salarisverwerking GGZ inGeest én een van de zeven winnaars van de verkiezing Salarisprofessional van het jaar 2024.
Met haar enthousiasme kan Esther veel mensen warm maken voor salarisadministratie.
“Bijna 24 jaar in het vak, geen dag hetzelfde, altijd boeiend. Vol overgave en met veel plezier. Geen casus is te gek, ik houd ervan!”
Er is geen speciale studie voor het salarisvak. PDL of VPS is iets wat je vaak naast je werk doet. De meeste salarisprofessionals rollen erin, net zoals Esther.
Esther is jarenlang buschauffeur geweest, maar is toen geswitcht naar WAO-coördinator en doorgestroomd naar de salarisadministratie. Vanaf 2001 werkt Esther als salarisadministrateur, sinds 2019 werkt zij bij GGZ inGeest als loonspecialist en coördinator.
Het is leuk om altijd bij te moeten scholen en je onder te dompelen, aldus Esther.
“Ik ben altijd aan het leren. Je moet ook wel een vakidioot zijn om het vak leuk te vinden.”
Toen Esther begon in de salarisadministratie werd nog veel handmatig gedaan. Inmiddels is veel geautomatiseerd en heeft zij vooral een controlerende en adviserende rol.
Esther is absoluut niet bang dat ze haar baan kwijtraakt. Elke casus is anders en de humane insteek is van belang. “Je moet het voor meerdere partijen goed doen, zoals de werkgever, de werknemer en de Belastingdienst.”
Extra effort leveren doet Esther geregeld. Ze is gedreven en ziet de salarisadministratie als een ‘grote levenspuzzel oplossen’.
“De plus in je werk is van belang. Als je je stinkende best doet in je werk, dan zien mensen dat.”
Als mensen denken dat het vak ‘saai’ is, kan Esther met haar verhalen en casussen mensen overtuigen dat dit echt niet het geval is. “Er is geen dag hetzelfde.”
Met haar collega doet Esther maandelijks zo’n 1900 verloningen. Dat is best veel met z’n tweeën. Gelukkig hebben ze veel geautomatiseerd en proberen ze elke keer weer een efficiencyslag te maken.
“Het is een belangrijk vak, het gaat om geld. Je moet het daarom zo goed mogelijk proberen te doen.”
Salarisadministrateur dekt al lang niet meer de lading. Salarisadviseur-specialist dat is wat je tegenwoordig bent. Naast cijfermatige kennis is het volgens Esther van belang dat je heel leergierig bent en goede communicatieve vaardigheden hebt. Je moet in Jip-en-Janneke-taal kunnen uitleggen wat er op salarisgebied aan de hand is. De werknemer wil snappen wat er aan de hand is.
Esther vond het een enorme eer dat ze genomineerd werd voor de verkiezing salarisprofessional van het jaar, ze kon het eerst amper geloven en vond het heel bijzonder dat ze uiteindelijk door het interview met de jury in de top 3 terecht kwam en op het gala mocht komen.
Voor het eerst van haar leven in een galajurk, het kasteel, de hele ambiance. Esther vond het een hele speciale avond. En dat ze toen ook nog werd verkozen als winnaar was geweldig. De dag erna ontplofte het op LinkedIn en ook nu nog krijgt ze geregeld aandacht. Zo herkende iemand haar op het NIRPA-congres in oktober als een van de winnaars van de verkiezing.
“Het vak verdient het dat het breder onder de aandacht gebracht wordt. Het is een prachtig vak, waar zoveel uit te halen valt, en je jezelf heerlijk in kan verliezen!”
Maandag 2 december 2024 starten de nominaties voor de verkiezing Salarisprofessional van het jaar 2025. Houd de informatie hierover in de gaten.
Esther maakt ook onderdeel uit van de jury voor de verkiezing van 2025.
De verkiezing Salarisprofessional van het jaar 2025 wordt georganiseerd door Strictly People, FITZ
HR & Payroll en Loket.nl en mede mogelijk gemaakt door Salaris Vanmorgen.
⭐ ✨ 🌟 🏆