
De Nadere regeling kinderarbeid (Nrk) is aangepast in verband met de modernisering van de regelgeving voor kinderarbeid.
Het betreft de volgende twee wijzigingen.
1 Werken op niet-schooldagen en in vakantieweek
Op een niet-schooldag (als er geen onderwijsactiviteiten zijn) en in een vakantieweek mogen 13- en 14-jarigen tot 20.00 uur in plaats van tot 19.00 uur werken én mogen ze op zondag werken. Kinderen van 15 jaar mogen op grond van de Nadere regeling kinderarbeid in een vakantieweek al tot 21.00 uur werken en onder voorwaarden op zondag. Zij mogen nu ook op een niet-schooldag tot 20.00 uur werken.
Deze wijzigingen bieden het kind iets meer mogelijkheid om een bijbaantje te hebben en/of vakantiewerk te doen. Tegelijkertijd wordt met deze wijzigingen rekening gehouden met het belang van rusttijd en de sociale ontwikkeling en tijd voor schoolwerk van het kind.
Door uit te gaan van een niet-schooldag (zoals in geval van een studiedag) en een vakantieweek is het aantal dagen dat tot 20.00 uur gewerkt mag worden beperkt.
Voorwaarden
Er wordt een aantal voorwaarden aan de wijziging gekoppeld. Er is instemming nodig van de ondernemingsraad en als deze er niet is de personeelsvertegenwoordiging. Daarnaast moeten ouders of verzorgers aantoonbaar toestemming te geven. De werkgever moet deze toestemming in de administratie opnemen. De Nederlandse Arbeidsinspectie kan bij een controle navraag doen naar de toestemming van de ouders of verzorgers.
Deze voorwaarden gelden ook voor het werk op zondag. De rusttijd blijft gelijk doordat bij werken op zondag de zaterdag ervoor vrij moet zijn. Hierdoor is in het weekend ook bij werk op zondag tijd voor huiswerk en voor sociale activiteiten. Er mag maar een beperkt aantal zondagen gewerkt worden zoals dat ook 15-jarigen en voor jeugdigen en volwassenen geldt op grond van de Arbeidstijdenwet.
2 Verbod op werken in horecalokaliteit voor kinderen < 16 jaar
Voor een goed handhaafbare Arbeidstijdenwetgeving is wenselijk dat regels in de Nrk staan opgenomen zodat de Nederlandse Arbeidsinspectie een duidelijkere basis heeft. En de Nederlandse Arbeidsinspectie op een eenduidige en daardoor ook effectieve wijze toezicht kan houden en handhaven. Daarbij gaat het in afwijking van de Alcoholwet om een verbod voor kinderen onder de 16 jaar om te werken in een horecalokaliteit zodra daar alcoholhoudende dranken kunnen worden of worden geschonken.
Alcoholhoudende dranken geschonken
Voor dit verbod is niet bepalend dat er een vergunning is, maar de tijd dat er daadwerkelijk alcoholhoudende dranken kunnen worden of worden geschonken. Dit betekent dat zolang een horecalokaliteit gesloten is een kind tot 16 jaar daar mag werken. In een horecagelegenheid kan het ook zijn dat pas vanaf een bepaalde tijd, bijvoorbeeld vijf uur, alcoholhoudende dranken besteld en gedronken kunnen worden. Vanaf die tijd mag een kind tot 16 jaar niet meer in die ruimte werken.
Een kind mag dan nog wel werkzaamheden doen in andere ruimten dan de ruimte waarin de alcoholhoudende dranken kunnen worden of worden geschonken. Daarbij mag er dan geen contact met klanten zijn om risico’s te voorkomen. Dit kan in de horeca bijvoorbeeld zijn als afwasser of om te helpen in de keuken, waarbij de ruimte waar alcoholhoudende dranken kunnen worden of worden geschonken niet wordt betreden om daar te werken. Deze ruimte kan wel kortstondig worden betreden om bijvoorbeeld gebruik te maken van sanitaire voorzieningen of even iets te pakken.
Wordt bij de handhaving tijdens het onderzoek naar de registratie van de werkgever geconstateerd dat een kind toch in de ruimte werkzaam was toen er alcoholhoudende dranken werden of konden worden geschonken, dan is dat verboden kinderarbeid.
Voor de handhaving van het verbod wordt voor een horecalokaliteit aangesloten bij de definitie daarvan in artikel 1 van de Alcoholwet. Een horecalokaliteit is daarbij inclusief een aangrenzend terras waarvoor door de gemeente een Alcoholwetvergunning is verleend.
Voor evenementen kan een ontheffing worden verleend onder de Alcoholwet, maar ook dan mogen daar geen kinderen werken, evenmin als in cafetaria’s/snackbars of sportkantines achter de bar of voor het doen van vrijwilligerswerk als daar ook alcohol geschonken kan worden of wordt.
Een overtreding van het verbod in de Nrk is direct beboetbaar door de Nederlandse Arbeidsinspectie. In deze wijziging van de Nrk zijn de regels voor de handhaving van de Nederlandse Arbeidsinspectie opgenomen.
De Nrk is daarmee dus iets strenger dan de Alcoholwet (artikel 24, lid 3), hetgeen ook tot uiting kan komen in een verschil in handhaving. In het belang van de veiligheid voor kinderen wordt gebruikgemaakt van de mogelijkheid in de Arbeidstijdenwet om deze strengere grens te trekken.