De digitalisering van de salarisadministratie is iets wat al tientallen jaren aan de gang is. Door de opkomst van steeds complexere automatiseringsmogelijkheden gaat deze groei exponentieel verder. Over het algemeen wordt deze ontwikkeling als prettig ervaren.
Uit de enquête die ik twee weken geleden heb uitgezet beoordeelde salarisadministrateurs de nauwkeurigheid van geautomatiseerde systemen met een 3,9 van de 5 sterren. Ruim driekwart van de respondenten (76,19%) gaven het een score van 4 of 5 sterren.
Ook geven alle respondenten aan veel tijd te besparen met het gebruik van geautomatiseerde systemen, soms tot wel een gehele FTE per week, afhankelijk van het aantal te verlonen loonstroken.
Het is dus een erg positieve ontwikkeling, waar veel voordelen uitkomen. Zo zijn er vijf voordelen die er uitspringen:
1 Controles uitvoeren in plaats van alles handmatig verwerken
Zo geeft één respondent aan: “30 jaar terug moest je bijna alles met de hand berekenen. Nu volg je de processen en controleert of dit goed gaat.” Er hoeven geen uren meer ingevoerd worden. Diverse mutaties worden door collega’s ingevoerd en de salarisadministratie hoeft alleen te controleren of alles goed gaat.
2 Het werk wordt een stuk efficiënter
Arbeidsovereenkomsten worden automatisch gegenereerd, medewerkers kunnen zelf gegevens invullen en verloningen gaan voor een groot deel automatisch. De tijd die je hierdoor overhoudt kun je gebruiken om processen nóg verder te automatiseren en dus efficiënter te maken. Ook geeft dit meer ruimte medewerkers te adviseren en vragen te beantwoorden. Zo wordt de rol dus steeds menselijker.
3 De invoer zelf is veel simpeler
Systemen worden steeds makkelijker te gebruiken, doordat ze een stuk gebruiksvriendelijker zijn. Zo kun je door middel van foto’s of Excel bestanden mutaties invoeren. Ook het ondertekenen van arbeidsovereenkomsten gaat digitaal. Dit bespaart tijd en maakt het makkelijker dossiers op orde te houden.
4 De processen zijn minder foutgevoelig
Doordat processen automatisch ingeregeld zijn, komt het maken van fouten minder vaak voor. Vooral door de tijd die nu wordt besteed aan het controleren van dit soort processen, kan er snel gecheckt worden of alles goed gaat.
5 Het maken van rapportages is eenvoudiger geworden
De documentatie van mutaties en gegevens zijn makkelijker bij te houden doordat dit proces automatisch ingeregeld is. Dit zorgt ervoor dat het maken van rapportages ook automatisch gedaan kan worden.
Ondanks dat er vele voordelen zitten aan de huidige ontwikkelingen, brengt het ook uitdagingen met zich mee. Het vak verandert snel en een dergelijke transitie zorgt ervoor dat mensen in hoog tempo moeten meebewegen. In de enquête heb ik volop tips en ideeën ontvangen van salarisadministrateurs. Zij gaven aan waar ze tegenaan liepen, maar vooral ook hoe ze zelf verwachtten dat deze transitie sneller en soepeler gaat verlopen.
Benieuwd naar deze ideeën? In mijn volgende blog zal ik hier verder op in gaan. Heb je voor die tijd zelf nog iets toe te voegen dat je wilt delen, dan kun je me altijd mailen of via LinkedIn-berichten!
Eva Boschman is Recruiter Salarisadministratie bij Strictly People: werving & selectie van salarisadministrateurs.
In haar blog geeft Eva elke twee weken haar kijk op de arbeidsmarkt van salarisadministratie.
Benieuwd naar de vacatures van Strictly People? Bekijk ze op de website van Strictly People. Of neem contact op met Eva via eva@strictlypeople.nl of 0639045215.