Het aanvragen van een tewerkstellingsvergunning (TWV) voor een werknemer met een niet EER-nationaliteit of Zwitserse nationaliteit is een wettelijke verplichting voor de werkgever.
Artikel 2, eerste lid, van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) luidt als volgt:
“Het is een werkgever verboden een vreemdeling in Nederland arbeid te laten verrichten zonder tewerkstellingsvergunning of zonder dat een vreemdeling in het bezit is van een gecombineerde vergunning voor werkzaamheden bij die werkgever.”
De aanvraag moet de werkgever doen op grond van artikel 6, eerste lid, Wav. Het indienen van een aanvraag bij het UWV is kosteloos.
Vraag en antwoord
Vormt de aanvraag van een TWV door de werkgever (belast) loon voor de werknemer?
Nee. De aanvraag (of omzetting) van een TWV vormt geen loon voor de werknemer in de zin van artikel 10, van de Wet op de loonbelasting 1964 (Wet LB 1964).
Vormt aanvraag van TWV een voordeel?
Alleen de werkgever kan een aanvraag indienen bij het UWV en hij ontvangt de TWV (of de afwijzing). De werkgever treedt niet op als intermediair van zijn werknemer. De kosten die de organisatie maakt om een aanvraag in te dienen (manuren, advieskosten etc.) worden gemaakt ten behoeve van de organisatie van de werkgever; ze vormen bedrijfskosten.
Maar ook bedrijfskosten kunnen een voordeel opleveren voor de werknemer. Hiervan is in dit geval echter geen sprake; de aanvraag levert de werknemer geen voordeel op. De werknemer wordt niet rijker van de TWV en hij bespaart zich ook geen privéuitgaven. De werknemer geniet dus feitelijk niets.
Extraterritoriale kosten
Volgens vraag 5 van het besluit van 11 februari 2004, nr. CPP2003/641M inzake extraterritoriale kosten (ET-kosten) kwalificeren de kosten van een TWV niet als ET-kosten. Deze kosten mogen volgens het besluit naast de 30%-regeling vrij worden vergoed, omdat ze kunnen worden aangemerkt als een vrije vergoeding of verstrekking. Dit besluit wordt aangepast aan onderhavig standpunt en de invoering van de werkkostenregeling.
Standpunt gepubliceerd over aanvraag tewerkstellingsvergunning