
Nu er veel speculaties zijn over wat de toekomst van de salarisadministratie gaat betekenen voor het vak, en nu automatisering en digitalisering die de processen langzaam opnieuw vormgeven, is het ook leuk om eens te kijken naar de geschiedenis.
Eerste loonstrookje
Het eerste ‘loonstrookje’ is bijvoorbeeld al 5.000 jaar oud. Dit kleiblok is door archeologen gevonden, in de stad Uruk (in het Iran van nu) en hierop is in pictogrammen aangegeven hoeveel een werkende man kreeg uitbetaald. Omdat geld nog niet bestond, werden ze uitbetaald in bier.
Op het blok staan graveringen die aangeven hoeveel iedere medewerker hiervan moest ontvangen. Omdat dit een van de oudste ‘geschreven’ werken is die ooit is gevonden, wordt zelfs gespeculeerd dat deze vorm van boekhouden het begin was van het ontstaan van onze cultuur waarin alles wordt opgeschreven.
Eerste boekhoudsysteem
Het was pas in de Middeleeuwen, toen kloosters de rol van administratie op zich namen, dat deze zaken door een kleine groep werden bijgehouden voor een groot aantal mensen. De monniken moesten bijhouden hoeveel landerijen, inkomsten en bezittingen er in hun stad per persoon in handen was. Het was in deze tijd dat het eerste boekhoudsysteem werd ontwikkeld. Misschien kunnen we dus zeggen dat deze monniken, naast de vele andere taken die zij hadden, ook de eerste financiële administrateurs zijn in de geschiedenis.
In deze fase creëerde Luca Pacioli, een Italiaanse wiskundige, verschillende berekeningen om niet alleen op te kunnen schrijven wat er werd verdiend, en weer uit werd gegeven, maar ook om te kijken of een uitgave iets oplevert, en dus of een investering succesvol was, hoeveel winst er kon worden gemaakt en hoeveel leningen of schulden er in een stad waren.
Eerste accountantsopleidingen
Met de opkomst van de industrialisatie, en de groei van bedrijven, werd het steeds belangrijker deze boekhouding goed op orde te houden, en de financiële administratie bij te laten houden door mensen binnen het bedrijf. Aangezien er steeds meer complexe bedrijven en producten op de markt kwamen, en het aantrekken van investeerders steeds belangrijker werd, moesten er mensen komen die deze boekhouding echt begrepen, en hier specialist in waren. Zo ontstonden begin 19e eeuw de eerste accountantsopleidingen, accountantskantoren en beroepsverenigingen waarin mensen niet alleen hun eigen interne boekhouding bij gingen houden, maar ook werden gezien als bemiddelaren tussen bedrijven in Amerika en West-Europa.
Digitalisering
In de laatste 50 jaar kwam de opkomst van de computer er natuurlijk bij, en begon zowel de financiële administratie als salarisadministratie aan het proces van digitalisering, en sommige bedrijven zitten nog steeds in de staart van deze fase. Hoe groter deze groei werd, hoe meer afsplitsingen er kwamen. De financiële administratie en salarisadministratie zijn nu veelal gescheiden, omdat het specifieke en diepgaande kennis vergt om dit uit te voeren.
Salarisadministrateur al 5.000 jaar een pilaar van onze maatschappij!
Altijd al in beweging
Kijkend naar de globale geschiedenis van dit vak, en de evolutie die het heeft doorgemaakt, kunnen we zien dat het vak altijd al in beweging was. Net als nu dus. Steeds meer systemen, ontwikkelingen en automatiseringen zorgen voor een hervorming van het vak en de werkzaamheden. Iets om bang voor te zijn? Ik denk het niet; de salarisadministrateur is al 5.000 jaar een pilaar van onze maatschappij, en dit zal de komende eeuwen ook echt niet veranderen.
Eva Boschman is Recruiter Salarisadministratie bij Strictly People: werving & selectie en detachering van salarisadministrateurs.
In haar blog geeft Eva elke twee weken haar kijk op de arbeidsmarkt van salarisadministratie.
Benieuwd naar de vacatures van Strictly People? Bekijk ze op de website van Strictly People. Of neem contact op met Eva via eva@strictlypeople.nl of 0639045215.