
Het betreft financiële steun bovenop de structurele loonstijgingen en eenmalige uitkeringen die werkgevers in cao’s en arbeidsvoorwaardenreglementen afspreken. Dit blijkt uit onderzoek onder 170 bedrijven van werkgeversvereniging AWVN.
Kwart werknemers met geldproblemen
Werkgevers schatten in dat 24% van de werknemers te maken heeft met financiële problemen als gevolg van gestegen prijzen voor levensonderhoud. Zij zien dat werknemers het moeilijk hebben en willen daarom iets extra’s doen.
Maatregelen om werknemers te helpen
Ondanks dat veel bedrijven zelf ook last hebben van hoge (energie)prijzen en hogere kosten voor bijvoorbeeld grondstoffen, nemen zij serieuze maatregelen om werknemers te ondersteunen. Veel werkgevers geven al iets extra’s (33%) of gaan dat (nogmaals) doen (38%).
Eenmalige uitkering
40% van de werkgevers geeft een eenmalige uitkering. De helft hiervan is € 500 of meer. Bij de eenmalige uitkeringen gaat het in 62% van de gevallen om een uitkering aan alle medewerkers zonder onderscheid naar inkomensniveau.
Zonder onderscheid naar inkomen
Werkgevers vinden het lastig om onderscheid te maken, omdat zij niet altijd precies weten welke werknemers het hard nodig hebben. Bovendien denken zij dat werknemers met het laagste inkomensniveau (deels) worden gecompenseerd door de koopkrachtmaatregelen van de overheid.
Door brede ondersteuning te bieden, worden ook de middeninkomens geholpen die minder profiteren van de koopkrachtmaatregelen van de overheid.
Loonsverhoging, hogere reiskostenvergoeding e.d.
Behalve financiële uitkeringen faciliteren werkgevers de inzet van budgetcoaches, geven zij een hogere reiskostenvergoeding of wordt het loon verhoogd (voor alle of een deel van de medewerkers). Er worden meer werkuren aangeboden en op verzoek worden vakantiedagen eerder uitbetaald.
Werkgevers noemen ook nog andere maatregelen die zij treffen, zoals bijdragen aan het verduurzamen van het huis, een leasefiets vanwege de hoge brandstofprijzen en het eerder uitbetalen van vakantiegeld.
Onderbrengen in vrije ruimte
Werkgevers willen dat werknemers zoveel mogelijk terugzien van de financiële tegemoetkomingen die zij als werkgever doen. Zij kiezen er nu vaak voor om de vergoeding niet aan het brutoloon toe te voegen, maar onder te brengen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR). Dit voorkomt dat werknemers hun toeslagen verliezen.
De vraag is of de vrije ruimte in de WKR voldoende mogelijkheden hiertoe biedt. Diverse werkgevers geven aan tegen dat zij tegen de grenzen lopen.
Meer loonbeslagen
Werkgevers merken dat werknemers het moeilijk hebben, doordat er op de werkvloer over gesproken wordt of doordat werknemers vragen om hoger loon of een hogere reiskostenvergoeding. Daarnaast geeft 16% van de werkgevers aan dat zij een toenemend aantal loonbeslagen ontvangen.