
Als een werknemer tijdens onbetaald ouderschapsverlof ziek wordt en hij dient een verzoek tot beëindiging van het verlof in, moet de werkgever daar in principe mee akkoord gaan. Wat betekent dit voor de uitbetaling van het loon tijdens ziekte in deze situatie?
Uitgangspunt is dat bij ziekte de dwingendrechtelijke regel geldt van ‘loon bij ziekte’, zie ook artikel 7:629 lid 1 BW. Hierin staat ook dat deze regel geldt – op voorwaarde dat de werknemer door ziekte wordt verhinderd om de bedongen arbeid te verrichten; ofwel zijn of haar eigen werk.
Tijdens onbetaald ouderschapsverlof voert de werknemer zijn bedongen arbeid niet uit. In de regel betaalt de werkgever dan geen loon. Tijdens onbetaald verlof is de werknemer niet verzekerd voor de ZW en de WIA. Wat te doen bij ziekte tijdens dit onbetaald verlof?
Als de zieke werknemer zich ziekmeldt bij de werkgever en tegelijkertijd verzoekt het onbetaalde verlof (tijdelijk) te schorsen of te stoppen, geldt dan wel recht op uitbetaling van loon bij ziekte?
In artikel 6:6 lid 2 van de Wet arbeid en zorg (WAZO), staat het volgende:
“De werkgever stemt in met een verzoek van de werknemer om het verlof niet op te nemen of niet voort te zetten als gevolg van onvoorziene omstandigheden, tenzij een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang zich hiertegen verzet”.
Wat betekent dit voor de werkgever?
Hoofdregel is dat de werkgever, bij een ziekmelding van de werknemer tijdens het onbetaald ouderschapsverlof, instemt met het niet opnemen of niet voortzetten als gevolg van een onvoorziene omstandigheid. Ziekte voldoet hier in de regel aan.
Kan een beroep op een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang een claim op loon bij ziekte afwijzen? Dit kan alleen als er voor de werkgever onoverkomelijke problemen ontstaan als dit ouderschapsverlof wordt stopgezet wegens ziekte. Dat ligt niet voor de hand. Het komt vrijwel niet voor dat een werkgever hier een beroep op kan doen richting een zieke werknemer.
Kortom: wordt een werknemer tijdens onbetaald ouderschapsverlof ziek én dient hij of zij een verzoek tot stopzetting van het verlof in? Dan moet de werkgever daar in principe mee instemmen. De werkgever heeft vervolgens weinig tot geen redenen voorhanden om het loon bij ziekte niet uit te betalen. Voorwaarde is wel de werknemer zelf in actie moet komen.
Bron: Recht bij Arbeid