
Dit betekent dat de Sociale Verzekeringsbank per 1 juli 2022 de Europese regels weer op de gebruikelijke manier toepast. Deze regels bepalen in welk land de werknemer sociaal verzekerd is, zodat de werknemer van het juiste land bijvoorbeeld een uitkering krijgt of zorgkosten vergoed krijgt. Ook bepalen deze regels in welk land de werknemer premies betaalt.
Coronabeleid grensoverschrijdend werken sociale zekerheid tot 2023
Wat hield het coronabeleid in?
In de afgelopen periode zijn veel mensen door de coronamaatregelen helemaal of voor een deel gaan werken in een ander land van de EU, de EER of Zwitserland. Vaak gaat het om mensen die helemaal of voor een deel zijn gaan thuiswerken.
Is de werknemer door de coronamaatregelen helemaal of voor een deel gaan thuiswerken? Dan heeft dit tot en met 30 juni 2022 geen gevolgen (gehad) voor de sociale verzekering. Dit betekent dat de werknemer tot en met 30 juni 2022 in hetzelfde land sociaal verzekerd bent als waar hij voor corona verzekerd was. Zo beperken wij tijdelijk de gevolgen van de coronamaatregelen voor de sociale verzekering. De werknemer of de werkgever werkgever hoeft hiervoor niets te regelen.
Voorbeeld
De werknemer woont in Nederland en werkt sinds 2019 in België. Hij is in België sociaal verzekerd. Door de coronamaatregelen van de afgelopen periode is hij gaan thuiswerken in Nederland. Als er verder niets verandert in de situatie, blijft de werknemer in België sociaal verzekerd tot en met 30 juni 2022.
Nieuwe baan tijdens coronamaatregelen
Is de werknemer tijdens de coronamaatregelen gaan werken voor een nieuwe werkgever in een ander land dan waar hij woont? En is de werknemer door de coronamaatregelen gaan thuiswerken in plaats van werken in het land van de werkgever? Dan is hij wel direct sociaal verzekerd in dat land.
Voorbeeld
De werknemer woont in Nederland. In 2021 is hij gaan werken voor een Belgische werkgever. Door de coronamaatregelen van de afgelopen periode werkte hij niet op kantoor in België, maar vanuit huis in Nederland. De werknemer is vanaf het begin van de werkzaamheden in België sociaal verzekerd.
Wat betekent einde coronabeleid voor werknemer?
Is de werknemer door een coronamaatregel helemaal of voor een deel in een ander land van EU, de EER of Zwitserland gaan werken? En is de werksituatie vanaf 1 juli 2022 niet hetzelfde als de werksituatie voordat hij door de coronamaatregelen (meer) thuis ging werken? Is de werknemer bijvoorbeeld:
- helemaal of voor een deel blijven thuiswerken, of
- is de werksituatie op een andere manier veranderd vergeleken met de werksituatie voor corona,
dan is de werknemer misschien in een ander land sociaal verzekerd. De werkgever of de werknemer moet deze wijziging aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB) doorgeven. Dan kan de SVB beoordelen hoe het zit met de sociale verzekering.
Is de werksituatie na 30 juni 2022 hetzelfde als de werksituatie voordat de werknemer door de coronamaatregelen (meer) thuis ging werken? Bijvoorbeeld omdat de werknemer nu niet meer thuiswerkt. Dan verandert er niets voor de werknemer. De werknemer of de werkgever hoeft dan niets te doen.
Gaat de werknemer vanaf 1 juli 2022 op enig moment (meer) thuiswerken? Dan kan dit gevolgen hebben voor de sociale verzekering. De werknemer of de werkgever moet dit aan de SVB doorgeven. Dan kan de SVB beoordelen hoe het zit met de sociale verzekering.
Contact opnemen als werkgever
Is de werksituatie van de werknemer gewijzigd? Stuur dan een aanvraag in. SVB kan kunnen vaststellen waar de werknemer sociaal verzekerd is.
In Nederland gevestigd
Je kunt de aanvraag online via TWinternet sturen. Heeft de werkgever nog geen TWinternet? Vraag dan een account aan. Of doe de aanvraag via de post.
Buiten Nederland gevestigd
Dan kun je TWinternet niet gebruiken. Je kunt wel een aanvraag doen via de post.