• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Salaris Vanmorgen

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
Aanmelden nieuwsbriefGratis deelnemen met het STAP-budgett
  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
Home » Vervallen wettelijke vakantiedagen per 1 juli niet altijd aan de orde

Vervallen wettelijke vakantiedagen per 1 juli niet altijd aan de orde

Nieuws

Je kunt er op 1 juli niet automatisch vanuit gaan dat de over het vorige kalenderjaar niet opgenomen wettelijke vakantiedagen zijn vervallen, zo blijkt uit een recente uitspraak.

17 januari 2022 door Salaris Vanmorgen

De zorg- en informatieverplichting van de werkgever reikt ver. De werkgever moet ervoor zorgen dat de werknemer daadwerkelijk zijn vakantie kan opnemen en hem tijdig informeren dat hij niet-opgenomen vakantiedagen dreigt te verliezen.

Informeer de werknemers dus aan het begin van het nieuwe jaar er tijdig op of en zo ja, welk tegoed nog bestaat en geef werknemers de kans de wettelijke vakantiedagen nog voor 1 juli op te nemen. Wijs werknemers op de gevolgen wanneer ze dat niet doen (verval vakantiedagen).

Vakantiedagen vervallen, tenzij…

In artikel 7:640a BW is bepaald dat de wettelijke vakantiedagen zes maanden na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de aanspraak is verworven vervallen, tenzij werknemer niet in staat is geweest vakantie op te nemen. Dus de wettelijke vakantiedagen over 2021 vervallen op 1 juli 2022, tenzij.

Werkgevers gaan er soms te snel vanuit dat sprake is van verval.

Recht op opnemen vakantiedagen

Hof Den Haag zegt hier in een recente uitspraak het volgende over:

“Vanuit de gedachte dat het recht op jaarlijkse vakantie met behoud van loon niet verloren mag gaan zonder dat de werknemer daadwerkelijk de mogelijkheid heeft gehad om van dat recht gebruik te maken, en dat de werknemer als de zwakkere partij binnen het dienstverband moet worden beschouwd, heeft het Hof van Justitie in zijn Max Planck-arrest overwogen dat uit art. 7 van de richtlijn voor de werkgever de verplichting voortvloeit de werknemer in staat te stellen om dat recht uit te oefenen.”

Op precieze wijze en tijdig informeren

“Meer in het bijzonder heeft het Hof van Justitie over deze verplichting het volgende geoordeeld:

‘(…) de werkgever [is], gelet op het verplichte karakter van het recht op jaarlijkse vakantie met behoud van loon (…) met name gehouden om er concreet en in alle transparantie voor te zorgen dat de werknemer daadwerkelijk de mogelijkheid heeft om zijn jaarlijkse vakantie met behoud van loon op te nemen, en hem er zo nodig formeel toe aan te zetten dat te doen. Daarbij dient hij de werknemer erover te informeren – op precieze wijze en tijdig, zodat die vakantie de betrokkene nog de rust en ontspanning kan bieden waaraan zij wordt geacht bij te dragen – dat hij de vakantie die aan het einde van de referentieperiode of van een toegestane overdrachtsperiode niet is opgenomen, verliest.’ ”

Vergaande zorg- en informatieverplichting

“(…) Op de werkgever rust jegens de werknemer dus een vergaande zorg- en daarmee samenhangende informatieverplichting, opdat de werknemer daadwerkelijk gebruik kan maken van zijn recht op jaarlijkse vakantie met behoud van loon. De werkgever moet ervoor zorgen dat de werknemer daadwerkelijk in staat is zijn vakantie op te nemen en hem tijdig informeren dat hij niet-opgenomen vakantiedagen dreigt te verliezen.”

Aanspraak vervalt in principe op 1 juli

“Met het oog op de tijdigheid zal in aanmerking moeten worden genomen dat de zes-maandentermijn van art. 7:640a BW meebrengt dat in beginsel de aanspraak op in het voorafgaande kalenderjaar niet-genoten wettelijke vakantiedagen op 1 juli vervalt.”

Werkgever voldoet niet aan zorg- en infoplicht

Naar het oordeel van het hof faalt het beroep van de werkgever op verval van de door de werknemer over 2012 tot en met 2019 opgebouwde wettelijke vakantiedagen omdat de werkgever onvoldoende feiten en omstandigheden heeft gesteld waaruit kan volgen dat hij jegens de werknemer aan zijn zorg- en informatieverplichting heeft voldaan.

Gewezen op verval en aangespoord dagen op te nemen

De werkgever doet een beroep op de schriftelijke verklaring van een betrokkene. Zij heeft verklaard dat de werkgever (en zijzelf) de werknemer in de periode van 2014 tot en met 2015 vaker erop heeft (hebben) gewezen dat zijn vakantiedagen zouden vervallen als hij geen vakantie zou nemen, dat de werknemer het verval van zijn vakantiedagen geen probleem vond omdat hij er toch niets mee deed, en dat de werkgever de werknemer heeft aangespoord om met enige regelmaat vakantie te nemen maar dat de werknemer dat simpelweg niet wilde.

Hoe concreet en actief was de werkgever?

Uit deze verklaring, die op een beperkte periode van twee jaar ziet, valt niet af te leiden hoe vaak, op welk moment en op welke wijze de werkgever de werknemer op het verval van zijn vakantiedagen heeft gewezen. De verklaring geeft dus geen uitsluitsel over hoe concreet en actief de werkgever in de periode 2012-2019 ervoor heeft gezorgd dat de werknemer daadwerkelijk de mogelijkheid had zijn vakantiedagen op te nemen, of hij de werknemer zo nodig daartoe formeel heeft aangezet, en of hij de werknemer tijdig over het verval van zijn vakantiedagen heeft geïnformeerd.

Dit geldt ook voor de verklaring van een andere betrokkene dat de werknemer per se niet op vakantie wilde en dat het voor kwam dat de werkgever de werknemer gedwongen een week vrij gaf maar vaak na twee of drie dagen al terug op kantoor was omdat hij zich naar eigen zeggen verveelde thuis. En hetzelfde geldt voor het e-mailbericht van 16 juli 2019 waarin de werkgever aan de werknemer schreef:

‘Zou je je vakantie willen opgeven? Het liefst een aangesloten periode van twee of drie weken. Het is niet de bedoeling dat je je vakantiedagen opspaart’.

Dit bericht houdt niet meer in dan een (na het ontstaan van het vakantiedagenconflict gedaan) verzoek aan de werknemer om – kennelijk met het oog op de zomervakantie van 2019 – vakantiedagen op te geven, ter voorkoming van een stuwmeer aan vakantiedagen.

Werknemer was op de hoogte van verval vakantiedagen

De werkgever heeft nog aangevoerd dat de werknemer pertinent weigerde met vakantie te gaan, dat hij de werknemer aanspoorde om vakantie op te nemen en hem nooit daarvan heeft weerhouden, dat hij de niet-genoten vakantiedagen van de werknemer en de (verjarings- en) vervalregeling meerdere malen hebben besproken, dat de werknemer ervan op de hoogte was dat zijn vakantieaanspraak verviel (en verjaarde), en dat de werknemer gedurende zijn hele dienstverband arbeidszaken over niet-opgenomen vakantiedagen behandelde en dus volledig op de hoogte was van het bestaan, de inhoud en de gevolgen van de vervalregeling, zodat de werknemer kennelijk welbewust en met volledige kennis van de daaraan verbonden gevolgen zijn jaarlijkse vakantie niet heeft opgenomen. Dit betoog gaat echter niet op.

Verplichting niet minder vergaand omdat werknemer kennis had

Het miskent dat op de werkgever als werkgever van de werknemer de in de Max Planck-uitspraak bedoelde zorg- en informatieverplichting rust, dat die verplichting niet van minder vergaande aard is omdat de werknemer (als advocaat) bekend is met de regeling van verval van vakantiedagen, en dat pas nadat de werkgever voldoende heeft gesteld en bewezen aan die verplichting te hebben voldaan, zou kunnen worden geoordeeld dat de werknemer kennelijk welbewust en met volledige kennis van de daaraan verbonden gevolgen zijn jaarlijkse vakantie niet heeft opgenomen (en art. 7 van de richtlijn niet in de weg staat aan het verval van het recht van de werknemer op vakantie of op een financiële vergoeding voor niet-opgenomen vakantiedagen).

De aanspraak van de werknemer op niet-genoten wettelijke vakantiedagen is dus niet vervallen.

Geen verval vakantiedagen

Uit deze uitspraak volgt dat als de werkgever de werknemer niet over zijn vakantierechten heeft geïnformeerd, hem niet in staat heeft gesteld de vakantiedagen op te nemen en hem niet over de gevolgen van het niet opnemen heeft geïnformeerd, het vervallen van de vakantiedagen niet aan de orde is.

Uitspraak Hof Den Haag, 16 november 2021, ECLI:NL:GHDHA:2021:2386

 

Categorie: Nieuws Tags: vakantiedagen, zorgplicht

Tags: vakantiedagen, zorgplicht

Gerelateerde artikelen

11 januari 2023

Zieke werknemer kon wettelijke vakantiedagen niet opnemen: uitbetaling

20 december 2022

Collectieve vakantie vaststellen in strijd met cao – vakantiedagen bijschrijven

7 december 2022

Wel of geen all-inloon (salaris inclusief vakantiedagen) afgesproken?

25 oktober 2022

Volledig loon bij opnemen vakantiedagen tijdens ziekte

Hoofdsponsor

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Maak ruimte voor een starter: iedereen moet ergens beginnen!
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Juiste informatie over transitievergoeding bij overgang van onderneming
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Partners

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Maak ruimte voor een starter: iedereen moet ergens beginnen!
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Juiste informatie over transitievergoeding bij overgang van onderneming
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Meest gelezen berichten

  • Loonbelastingtabellen 2023 beschikbaar – witte en groene tabellen
  • Iedere werknemer minimaal 85 euro netto meer per maand in 2023
  • Wat verandert er op jouw loonstrook in 2023?
  • Werknemer met modaal inkomen krijgt in 2023 netto 91 euro meer
  • Uitkeringen als WIA, WW, Ziektewet en AOW stijgen per 1 januari 2023

NIRPA

Opleidingen

30
jan
Excel-training voor Financiële Professionals
Markus Verbeek Praehep
02
feb
Grensoverschrijdend Werken (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
06
feb
HBO Associate degree Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
06
feb
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers
08
feb
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
09
feb
Online cursus Update loonheffingen en hybride werken
MOCuitgevers
10
feb
IB-geen Winst en Loonbelasting
Markus Verbeek Praehep
14
feb
Inkomstenbelasting voor de Salarisadministrateur (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
16
feb
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
MOCuitgevers
17
feb
Loonbeslag, Beslagvrije Voet en Preferentie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
20
feb
Manager Payroll Services & Benefits
Markus Verbeek Praehep
23
feb
Arbeidsrecht – Disfunctioneren (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
27
feb
Pensioenen (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
01
mrt
Post Bachelor Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid
Markus Verbeek Praehep
03
mrt
Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®)
Markus Verbeek Praehep
06
mrt
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
06
mrt
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
07
mrt
Strategische Arbeidsvoorwaarden en Belonen
Markus Verbeek Praehep
09
mrt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
10
mrt
Training DGA voor Salarisadministrateurs en Beloningsadviseurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Training HR voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Cursus Internationaal / grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
16
mrt
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
MOCuitgevers
16
mrt
Training Inkomstenbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
20
mrt
Training Loonbelasting voor Financials, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
21
mrt
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
MOCuitgevers
22
mrt
Training Omzetbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
27
mrt
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
MOCuitgevers
30
mrt
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
18
apr
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
20
apr
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers
16
mei
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
06
jun
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
MOCuitgevers
06
jun
Online cursus Personeel en AVG/privacy
MOCuitgevers
15
jun
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers

Vacatures

Salarisprofessional
HLB Witlox Van den Boomen
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Professional – Loonadministrateur
Van Oers Accountancy & Advies
Salarisadministrateur
Flynth
Salarisadministrateur
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Professional salarisadministrateur
Bentecera
Salaris/HR adviseur
Bentecera
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers Accountancy & Advies
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Salarisadministrateur – Intergamma Leusden
Strictly People
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Assistent Salarisadministrateur Heerlen
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
HR adviseur (extern)
Scab
Medior Salarisspecialist
Infacto
Salarisadministrateur
Ruigrok
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
Fiscount zoekt een specialist sociale zekerheid
Fiscount
Senior salarisadministrateur Bussum
Moore MTH
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
Senior Salarisadministrateur
Flynth
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Salarisadviseur (Hoogeveen)
de Jong & Laan
Junior Functioneel Beheerder (AFAS) – Arnhem
Strictly People
Payroll Professional
CROP
Adviseur Digital HRM
HLB Witlox Van den Boomen
(senior) Loonadministrateur
Scab
Senior salarisadviseur (Raalte)
De Jong & Laan
Consultant HRM (AFAS)
a/s WORKS
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Professional – Loonadministrateur
Van Oers
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Assistent Salarisadministrateur Alkmaar
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Specialist loonheffingen (Hoogeveen/Groningen)
De Jong & Laan
Salarisadministrateur Den Haag
Verbond van Verzekeraars
Salarisadministrateur – ISS Utrecht
Strictly People
Salarisadministrateur – UMC Utrecht
Strictly People
Salarisadministrateur 24-40 uur per week in Ridderkerk (€2.600-€ 3.800)
Lansigt accountants en belastingadviseurs
Senior Salarisadministrateur Eindhoven
KSS (onderdeel van Wij zijn Jong)
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
Vacature Salarisadministrateur
WEA Deltaland
Salarisadministrateur
Flynth
Vacature Salarisadministrateur Regio Rotterdam Rijnmond en Breda
a/s WORKS
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Payroll Specialist – B&S Dordrecht
Strictly People
Senior Salarisspecialist
Infacto
Senior Payroll Specialist
Randstad Groep Nederland
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadviseur (Harderwijk)
De Jong & Laan
(senior) Loonadviseur
Scab

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Cedeo erkend

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV