• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Salaris Vanmorgen

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
Aanmelden nieuwsbrief
  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
Home » Subsidieregeling STAP-budget – vragen en antwoorden

Subsidieregeling STAP-budget – vragen en antwoorden

Nieuws

Het ministerie van Sociale Zaken heeft vragen en antwoorden over de Subsidieregeling STAP-budget gepubliceerd. STAP staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie. 

21 december 2021 door Salaris Vanmorgen

Met het STAP-budget kan subsidie worden aangevraagd om scholing te financieren. De subsidieregeling STAP-budget vervangt het huidige systeem van fiscale aftrek van scholingskosten.

Einde fiscale aftrek scholingskosten

Uit een evaluatie naar het gebruik van de fiscale aftrek van scholingskosten is naar voren gekomen dat de fiscale aftrek slechts door een beperkt aantal groepen wordt gebruikt. Zo kwam uit de evaluatie naar voren dat met name lager opgeleiden, ouderen en personen met een laag inkomen, nauwelijks gebruikmaken van de fiscale aftrekregeling.

De groepen die geen gebruik maken van de aftrekregeling zijn juist de groepen voor wie investeren in leren en ontwikkeling van groot belang is. De fiscale aftrekregeling kent een aantal drempels waardoor er
slechts beperkt gebruik van wordt gemaakt.

Leren en ontwikkelen is voor iedereen van groot belang om duurzaam inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, uitval door bijvoorbeeld werkloosheid te voorkomen en te investeren in de wendbaarheid van de Nederlandse economie. Daarvoor is het nodig dat de drempels die er nu zijn voor het volgen van scholing worden weggenomen. Daarom wordt de fiscale scholingsaftrek vervangen door een individueel leer- en ontwikkelbudget.

300.000 personen per jaar

Hoeveel mensen exact scholing kunnen volgen met behulp van een STAP-budget hangt in grote mate af van de hoogte van de opleidingskosten per aangevraagde opleiding. Jaarlijks is een budget van € 218 miljoen beschikbaar. De inschatting is dat hiermee ongeveer 300.000 personen per jaar met behulp van een STAP-budget scholing kunnen volgen.

Wie kunnen STAP-budget aanvragen?

Iedere persoon die een band heeft met de Nederlandse arbeidsmarkt kan een STAP-budget aanvragen voor het financieren van de scholing die hij of zij wil volgen.

Er is sprake van een band met de Nederlandse arbeidsmarkt als aan drie voorwaarden wordt voldaan:

  1. De persoon is ten minste 18 jaar oud en heeft de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt.
  2. De persoon is EU-burger of is partner van een EU-burger.
  3. De persoon is in de periode van 2 jaar en drie maanden tot 3 maanden voorafgaand aan de subsidieaanvraag voor ten minste 6 maanden in Nederland verzekerd voor de volksverzekeringen.

STAP-budget als werkgever of andere partij ook meebetaalt?

Als de deelnemer ook vanuit een andere bron geld krijgt om de scholing mee te financieren, dan wordt het STAP-budget met dat bedrag verlaagd. De aanvrager moet op de subsidieaanvraag aangeven of en hoeveel financiering hij of zij uit andere bron ontvangt. Dit zal nog niet vanaf 1 januari 2022 gerealiseerd zijn, maar op een later moment in werking treden.

Geen dubbele financiering scholingskosten

Kan STAP-budget aangevraagd worden als de aanvrager ook recht heeft op andere vergoedingen, zoals studiefinanciering, studievoorschotvoucher of lerarenbeurs?

Het is niet de bedoeling dat er sprake is van dubbele financiering voor scholingskosten. Daarom is in de subsidieregeling geregeld wanneer er nog recht op STAP-budget kan bestaan en wanneer niet.

Voor personen die recht hebben op studiefinanciering of een tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten geldt dat er voor die scholing in zijn geheel geen recht bestaat op STAP-budget.

Als de aanvrager recht heeft op een andere vorm van subsidie, bijvoorbeeld de subsidieregeling lerarenbeurs of een studievoorschotvoucher, dan bestaat er nog recht op STAP-budget voor zover
de kosten van de scholing hoger zijn dan de subsidie die iemand al vanuit een andere subsidieregeling krijgt.

Scholingsregister

Het scholingsregister is een register waarin de scholingsactiviteiten zijn opgenomen waarvoor STAP-budget kan worden aangevraagd. STAP-budget kan alleen worden aangevraagd voor  scholingsactiviteiten die in het scholingsregister staan. DUO ontwikkelt en beheert het
scholingsregister.

In eerste instantie worden de scholingsactiviteiten in het scholingsregister beperkt tot activiteiten die voldoen aan een van de vereiste certificeringen of keurmerken. Het gaat hierbij om:

  • scholing aangeboden door OCW-erkende opleiders;
  • door erkende EVC-aanbieders aangeboden EVC-trajecten;
  •  branche en sector erkende opleidingen en trainingen;
  • opleidingen en trainingen gegeven door opleiders met een NRTO-keurmerk;
  • scholing die leidt tot een door het NCP NLQF ingeschaalde kwalificatie of diploma die is opgenomen in het NLQF-register.

Opleiders moeten er zelf voor zorgen dat hun scholingsactiviteiten juist, volledig en correct in het scholingsregister worden geregistreerd.

De subsidieaanvrager kan op twee manieren achterhalen of hij of zij STAP-budget kan aanvragen voor de opleiding die hij of zij wil volgen.

  1. Via de opleider. Opleiders kunnen op hun website informatie opnemen over of een bepaalde
    opleiding in het scholingsregister staat en daar dus STAP-budget voor aangevraagd kan worden.
  2. Via het STAP-portaal van UWV. Op de informatiepagina wordt het mogelijk om inzage te krijgen in het scholingsregister. Daarnaast moet bij het aanvragen worden aangegeven welke scholingsactiviteit gevolgd gaat worden. Daar kan alleen een selectie worden gemaakt uit de in het scholingsregister geregistreerde scholingsactiviteiten.

STAP aanvragen

Het STAP-budget is digitaal aan te vragen via het STAP-portaal van UWV. Voordat het STAP-budget wordt aangevraagd moet de deelnemer zich hebben ingeschreven bij de opleider. Na inschrijving zal de opleider namelijk een STAP-aanmeldingsbewijs afgeven en dat bewijs moet de deelnemer als bijlage bij
de aanvraag voor een STAP-budget uploaden.

De deelnemer moet zich zelf aanmelden bij de opleider voor de scholingsactiviteit die hij of zij wil volgen. De deelnemer doet dit voordat hij of zij het STAP-budget aanvraagt bij UWV.

Wanneer aanvragen?

Er zijn vijf tijdvakken in 2022 waarbinnen STAP-budget kan worden aangevraagd. Het beschikbare budget wordt verdeeld  over deze vijf aanvraagtijdvakken.

Het eerste tijdvak is in maart-april, het tweede tijdvak in mei-juni, enz. enz. De deelnemer kan het STAP-budget aanvragen in een van de tijdvakken.

Let op: vraag het STAP-budget niet te vroeg aan!

De scholingsactiviteit die de deelnemer wil volgen moet binnen 3 maanden na afloop van het aanvraagtijdvak waarin het STAP-budget is aangevraagd beginnen.

Als bij de aanvraag van het STAP-budget blijkt dat in dat tijdvak geen budget meer is om nog een STAP-budget toe te kennen, kan de aanvrager in een volgend tijdvak alsnog het STAP-budget aanvragen.

Het STAP-budget moet altijd worden aangevraagd voorafgaand aan de start van de scholing.

Het STAP-budget is bedoeld voor het financieren van scholingsactiviteiten die arbeidsmarktrelevant zijn.

Betaling

Het STAP-budget wordt uitbetaald aan de opleider. Het STAP-budget wordt betaald zodra de opleider een e-factuur aan UWV stuurt. Dit kan vanaf 3 weken voorafgaand aan de start van de scholingsactiviteit. Het STAP-budget wordt dan als voorschot betaald.

Als de scholingsactiviteit die een deelnemer wil volgen meer kost dan € 1000, zal de deelnemer de meerkosten zelf moeten betalen.

Als de deelnemer de scholing niet kan starten of kan afronden, bestaat er geen recht op subsidie. De deelnemer moet dit zo snel mogelijk aan UWV doorgeven, zodat UWV kan voorkomen dat het STAP-budget betaald wordt of het STAP-budget kan terugvorderen bij de opleider.

Als de deelnemer niet meedeelt dat hij of zij de opleiding niet kan afronden en het niet volgen of afronden is te wijten aan de deelnemer, kan de deelnemer voor een periode van maximaal 2 jaar worden uitgesloten van het aanvragen van STAP-budget.

Bewijs van deelname

Een bewijs van deelname is een bewijs aan de hand waarvan gecontroleerd kan worden of de deelnemer de scholingsactiviteit waarvoor hij of zij STAP-budget heeft gekregen ook heeft deelgenomen aan de scholingsactiviteit.

Definitieve toekenning

Nadat de scholing is afgerond zal de subsidie door UWV moeten worden vastgesteld. Dat betekent dat UWV controleert of aan alle verplichtingen is voldaan en de subsidie definitief toekent.

Lees meer op Rijksoverheid.nl: Subsidieregeling STAP-budget

Studiekosten vanaf 2022 niet meer aftrekbaar – STAP-budget per 1 maart

Categorie: Nieuws Tags: scholingsaftrek, scholingskosten, STAP-budget

Tags: scholingsaftrek, scholingskosten, STAP-budget

Gerelateerde artikelen

22 juli 2022

Alle kennisdocumenten op een rij

19 juli 2022

Kabinet reageert op aanbevelingen OESO over loonongelijkheid

29 juni 2022

STAP-budget, derde aanvraagperiode vanaf 1 juli om 10 uur

2 juni 2022

Voortgang STAP-budget – antwoord op Kamervragen

Hoofdsponsor

Wat moet er op de eindafrekening van een medewerker staan?
Strictly People hielp Garby aan fantastisch nieuwe baan bij Radboudumc
Inzetten op werkgeluk: zo behoudt de werkgever medewerkers
Help! Hoe omgaan met een stuwmeer aan verlofuren?
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Komkommertijd in pensioenland, of toch niet?
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?
Ruim 2 op 3 werknemers wil vierdaagse werkweek

Partners

Wat moet er op de eindafrekening van een medewerker staan?
Strictly People hielp Garby aan fantastisch nieuwe baan bij Radboudumc
Inzetten op werkgeluk: zo behoudt de werkgever medewerkers
Help! Hoe omgaan met een stuwmeer aan verlofuren?
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Komkommertijd in pensioenland, of toch niet?
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?
Ruim 2 op 3 werknemers wil vierdaagse werkweek

Meest gelezen berichten

  • Prinsjesdag en wijzigingen per 2023 – wat staat er op het programma? 
  • Loonbelastingtabellen 2022 – witte en groene tabellen
  • Verbod op nevenwerkzaamheden mag vanaf 1 augustus 2022 niet meer
  • Jubileumuitkering onbelast: hoe zit het precies?
  • Mobiele telefoon: gerichte vrijstelling als mobiel noodzakelijk is voor werk

NIRPA

Opleidingen

01
sep
HR voor Salarisadministrateurs
Markus Verbeek Praehep
12
sep
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
Salaris Vanmorgen
15
sep
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
Salaris Vanmorgen
19
sep
HBO Associate degree Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
19
sep
Werkkostenregeling PE
Markus Verbeek Praehep
19
sep
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
19
sep
Vakopleiding Payroll Services (VPS®)
Markus Verbeek Praehep
22
sep
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
Salaris Vanmorgen
22
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
Salaris Vanmorgen
28
sep
Online cursus Werkkostenregeling
Salaris Vanmorgen
04
okt
Cursus Impact nieuwe Wet Toekomst Pensioenen per 1 januari 2023
Salaris Vanmorgen
04
okt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
Salaris Vanmorgen
06
okt
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
Salaris Vanmorgen
11
okt
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
Salaris Vanmorgen
13
okt
Online cursus loonheffingen en hybride werken
Salaris Vanmorgen
01
nov
Cursus Werkkostenregeling
Salaris Vanmorgen
07
nov
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
Salaris Vanmorgen
08
nov
Cursus Samenwerken tussen de HR-afdeling en salarisadministratie
Salaris Vanmorgen
10
nov
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
Salaris Vanmorgen
10
nov
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
Salaris Vanmorgen
06
dec
Online cursus Update Werkkostenregeling bij gemeenten (verdieping)
Salaris Vanmorgen
07
dec
Compensation & Benefits Consultant (CBC®)
Markus Verbeek Praehep

Vacatures

Payroll Professional
CROP
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers Accountancy & Advies
Senior salarisadministrateur Bussum
Moore MTH
Salarisadministrateur – Limagrain Ingredients in Weert
Strictly People | Limagrain Ingredients
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Salaris/HR adviseur
Bentecera
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Professional salarisadministrateur
Bentecera
Senior Salarisadministrateur – SBB Zoetermeer
Strictly People
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Payroll Specialist – Q8 Den Haag
Strictly People - Q8
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadviseur (Hoogeveen)
de Jong & Laan
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Salarisadministrateur 24-40 uur per week in Ridderkerk (€2.600-€ 3.800)
Lansigt accountants en belastingadviseurs
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Loonadviseur
Scab
Senior Salarisadministrateur Eindhoven
KSS (onderdeel van Wij zijn Jong)
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
Vacature Salarisadministrateur Regio Rotterdam Rijnmond en Breda
a/s WORKS
Payroll Specialist – Philips Domestic Appliances Amsterdam
Strictly People | Philips Domestic Appliances Amsterdam
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Professional – Loonadministrateur
Van Oers Accountancy & Advies
Salarisadviseur (Harderwijk)
De Jong & Laan
HR administrateur bij Caesar Groep
Caesar Groep
Specialist loonheffingen (Hoogeveen/Groningen)
De Jong & Laan
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Senior salarisadviseur (Raalte)
De Jong & Laan
Professional – Loonadministrateur
Van Oers
Fiscount zoekt een specialist sociale zekerheid
Fiscount

Vriend van Salaris Vanmorgen

Moore mth
abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV