De Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) is een generieke, fiscale, tijdelijke regeling voor inhoudingsplichtige ondernemers. De BIK stimuleert via loonheffingskorting het investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen.
Doelgroep
De doelgroep van de BIK zijn werkgevers in het MKB en grootbedrijf, zowel inhoudingsplichtige voor de loonbelasting als belastingplichtige voor vennootschapsbelasting/inkomensbelasting (dus geen zelfstandigen zonder personeel), die willen investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen.
RVO heeft de volgende inschatting gemaakt van het te verwachten aantal aanvragen per jaar:
- 2021: 115.000-230.000 aanvragen;
- 2022: 230.000-500.000 aanvragen;
- 2023: 60.000-120.000 aanvragen.
1 september 2021
Volgens de uitgangspunten van de wijziging van het Belastingplan zal de BIK-regeling, als dit plan wordt goedgekeurd, voor de jaren 2021 en 2022 gelden. De start van de aanvraagperiode is 1 september 2021. Uitgangspunt is dat de regeling niet langer nodig is voor investeringen die na 31 december 2022 worden gedaan. De regeling is dan ook tot die duur beperkt.
Ingevolge deze nieuwe tijdelijke investeringskorting (BIK) kunnen bedrijven een percentage van hun investering in mindering brengen op hun afdracht loonheffing (loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen).
Staffels
De vormgeving van de BIK vindt plaats door middel van:
- een staffel van 3 procent van het totale investeringsbedrag tot en met € 5.000.000 per kalenderjaar per BIK-inhoudingsplichtige; en
- een staffel van 2,44 procent van het investeringsbedrag boven de € 5.000.000 per kalenderjaar per BIK-inhoudingsplichtige.
BIK-verklaring
RVO geeft een zogenoemde BIK-verklaring af. Op basis van die verklaring kan de werkgever de afdrachtvermindering te gelde maken via de loonaangifte. De Belastingdienst beoordeelt op basis
van de BIK-verklaring of de afdrachtvermindering terecht en tot het juiste bedrag in de loonaangifte is toegepast.
RVO is verantwoordelijk voor de uitvoering en handhaving van de BIK-regeling.
RVO neemt aanvragen digitaal in ontvangst en kan vragen om bewijsmateriaal. Dit om te controleren of de investering daadwerkelijk is gedaan en betaald. RVO beoordeelt aanvragen en geeft na beoordeling al dan niet een BIK-verklaring af.
In de BIK-verklaring is het recht op afdrachtvermindering opgenomen. Via gegevensuitwisseling tussen RVO en de Belastingdienst wordt het recht op afdrachtvermindering gedeeld.
De Belastingdienst controleert aan de hand van de gegevens verkregen van RVO of de verrekening in de aangiften loonheffingen correct is geweest.
Loonaangifte
Het is niet mogelijk de loonaangifte per 1 januari 2021 nog uit te breiden met een aparte rubriek voor de BIK. Deze rubriek komt wel beschikbaar per 1 januari 2022.
Afdrachtvermindering zeevaart
Om de regeling al in 2021 te kunnen uitvoeren, krijgen werkgevers toestemming de BIK op te nemen in de rubriek voor de afdrachtvermindering zeevaart. Dit heeft tot gevolg dat voor 2021 geen
exacte verantwoordings- en bestuurlijke informatie beschikbaar zal zijn voor de afdrachtsvermindering zeevaart en voor de BIK.
De gegevenslevering door RVO aan de Belastingdienst voor de BIK wordt op dezelfde manier ingericht als de gegevenslevering voor de afdrachtvermindering S&O.
Security en AVG
De aanlevering van gegevens door RVO aan de Belastingdienst voor de afdrachtvermindering S&O voldoet nog niet aan de eisen die security en AVG daaraan stellen.
De eerste gegevenslevering voor de BIK staat gepland voor mei 2022. Dat is ook het moment waarop een oplossing is voorzien voor de beveiliging voor de uitwisseling met RVO. Bij vertraging van deze oplossing is het gevolg dat ook de gegevenslevering voor de BIK nog niet aan de geldende eisen voldoet.
Handhaving
De handhavingstaak van de Belastingdienst voor de BIK bestaat eruit dat de Belastingdienst toetst of de in de loonaangifte verrekende bedragen overeenkomen met die in de BIK-verklaringen van RVO. Daarbij volgt de fiscus de handmatige werkwijze zoals die ook voor de afdrachtvermindering S&O wordt toegepast.
Gezien het in vergelijking met de afdrachtvermindering S&O fors hogere aantal inhoudingsplichtigen dat van de BIK gebruik zal maken, vergt dat een forse inspanning van de Belastingdienst. De fiscus zet hiervoor uitzendkrachten in.
Complexiteit
Gegeven de flinke omvang van de toets van loonaangiften met de BIK-beschikkingen, leidt het voorstel tot extra complexiteit in de uitvoering.
De gekozen oplossing met een massale handmatige verwerking van gegevens en het gebruik van de rubriek voor de zeevaart is in strijd met de architectuuruitgangspunten van de Belastingdienst.
Als de beveiligde uitwisseling met RVO niet volgens de planning is te realiseren, wordt ook bij de uitwisseling van gegevens van de BIK in strijd gehandeld met de geldende architectuuruitgangspunten.
Eindoordeel Belastingdienst
Invoering is volgens de Belastingdienst mogelijk per: 1 januari 2021.
Het voorstel is uitvoerbaar, mits wordt geaccepteerd dat oplossingen worden gekozen in strijd met de geldende architectuuruitgangspunten van de Belastingdienst.
Politieke verdeeldheid
De politiek is op dit moment verdeeld als het gaat om de effectiviteit van de BIK-regeling. Als gevolg van de politieke druk bestaat er een kans dat de wet en lagere regelgeving nog wijzigen.
RVO ziet het risico dat met de vormgeving van de huidige regeling de randen van het Europese steunkader worden opgezocht. Ook ziet het RVO het risico dat als dit door politieke wensen te ver gaat en de wet niet meer in dat steunkader past, de regeling moet worden teruggedraaid en daarmee niet is uit te voeren.
Specifieke wijzigingen van de regeling, zoals verlaging van de parameters van de ondergrens, hebben een negatief effect hebben op de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. Het is niet mogelijk een uitvoeringstoets hierover vooraf te doen waardoor de uitvoering extra kwetsbaar wordt voor (tussentijdse) wijzigingen.
Systemen
RVO heeft ruime ervaring met het uitvoeren van regelingen waarbij het te genieten voordeel via een afdrachtvermindering wordt verrekend. Door deze ervaring kan een groot deel van de al in gebruik zijnde systemen aangewend worden voor de BIK-regeling. De inrichting van een digitaal uitvoeringsplatform ondersteunt de beoordeling en handhaving van aanvragen.
Volgens RVO is invoering per 1 september 2021 mogelijk.
Uitvoeringstoets Belastingdienst – Baangerelateerde Investeringskorting (BIK)
Uitvoeringstoets RVO – Baangerelateerde Investeringskorting (BIK)