Ondernemers en instellingen doen er meestal veel aan om de online veiligheid op orde te hebben, maar achter de voordeur worden door de werknemers bijvoorbeeld lang niet altijd (bijna 1 op de 3 gevallen) wachtwoorden van routers of modems aangepast. Ook bevinden zich vaak andere, digitaal onveilige slimme apparaten in het thuisnetwerk.
73 procent van de werkende Nederlanders geeft aan zich zeer weinig zorgen te maken over hun online veiligheid in een werksituatie. Dat zijn er meer dan vorig jaar (66 procent).
De meeste Nederlanders hebben ook geen duidelijk beeld wat veilig online gedrag op werk inhoud (57 procent) of in een privésituatie (52 procent).
Standaardwachtwoord
Door de coronacrisis moeten meer mensen thuis werken. 48 procent van de werkende Nederlanders geeft aan in de afgelopen 12 maanden thuis te hebben gewerkt. Zij maken thuis vaak gebruik van een netwerkverbinding met wachtwoord (78 procent). Dit wachtwoord blijkt nog relatief vaak het standaardwachtwoord te zijn van de router (29 procent).
Afspraken over veilig online gedrag
Werknemers kun vaak niet benoemen wat hun werkgever heeft gedaan aan speciale maatregelen om thuiswerken sinds de coronacrisis mogelijk te maken (57 procent). 16 procent geeft aan dat zijn/haar werkgever bedrijfsapparatuur tot de beschikking heeft gesteld.
Bij de meeste bedrijven zijn afspraken over hoe men zich veilig online moet gedragen.
Zeven op de tien (69 procent) werkende Nederlanders geven aan dat bij hun bedrijf/organisatie afspraken zijn gemaakt over online veilig gedrag. 13 procent geeft aan dat er bij hun bedrijf/organisatie geen afspraken zijn gemaakt.
Afspraken die gemaakt zijn hebben vaak betrekking op:
- het veilig versturen/uitwisselen van bestanden (35 procent);
- het gebruik maken van websites en/of e-mail (33 procent);
- dat alleen systeembeheerders software kunnen installeren (31 procent); en
- het versturen/uitwisselen van persoonsgegevens (31 procent).
Duidelijker communicatie
Degenen die werkafspraken hebben (69 procent), vinden het niet moeilijk om zich (altijd) aan die afspraken te houden (81 procent). Circa de helft (46 procent) ervaart wel belemmeringen bij het borgen van afspraken omtrent veilig online gedrag. Dit heeft met name te maken met de manier waarop gecommuniceerd wordt. Dit is niet altijd duidelijk (13 procent), niet voldoende (13 procent) of eenduidig (12 procent).
Thuisnetwerk zwakke plek
Door het hele onderzoek heen is het beeld dat het voorkomen van online risico’s scherper wordt gemonitord en nageleefd in de werksituatie dan in de privé-situatie.
Bedrijven doen er veel aan om de online veiligheid op orde te hebben. Maar nu met het massale thuiswerken zou het thuisnetwerk en de thuissituatie wel eens de achilleshiel van het bedrijfsnetwerk kunnen worden; routerpaswoorden worden niet aangepast en kinderen maken gebruik van bedrijfshardware.
Ontdek hoe alert jij online bent met de cyberskillstest
8 tips om je HR- en salarisadministratie veilig vanuit huis te doen