Daarnaast moet vanaf 1 november 2020 in de cao zijn gedefinieerd in welke buitengewone natuurlijke omstandigheden en onder welke voorwaarden de overeengekomen arbeid niet kan worden verricht.
In de Handreiking cao-bepaling regeling onwerkbaar weer van het ministerie van Sociale Zaken is een voorbeeld cao-bepaling opgenomen die als handreiking kan dienen om het artikel in de cao te definiëren.
Let op: deze handreiking dient slechts als leidraad. Het is toegestaan van de voorgestelde tijdsduur, temperatuur en weercode af te wijken.
Loon doorbetalen
De werkgever is bij weersomstandigheden, waaronder of ten gevolge waarvan niet kan worden gewerkt, gehouden aan de werknemer het vast overeengekomen loon of salaris door te betalen. Deze weersomstandigheden kunnen geen reden zijn voor het geven van ontslag.
Vorst/ijzel/sneeuw
Voor het tijdvak lopende van 1 november van enig jaar tot en met 31 maart van het daarop volgend jaar (winterseizoen) én voor zover vanwege of ten gevolge van [vorst/ijzel/sneeuw] niet wordt gewerkt.
Voor het tijdvak lopende van 1 januari jaar tot en met 31 december (kalenderjaar) én voor zover vanwege of ten gevolge van [overvloedige regenval/andere buitengewone natuurlijke omstandigheid] niet wordt gewerkt.
[Vorst/sneeuw]: de gemeten temperatuur is tussen 00:00 uur en 07:00 uur lager geweest dan [-3] Celsius.]
[IJzel]: er is sprake van ijzel volgens de meting van het KNMI-weerstation in het postcodegebied waarin het werkobject, waar de werknemer werkzaam is of zou zijn, zich bevindt.
Het risico van vorst/sneeuw/ijzel moet per werknemer gedurende de eerste 2 vorstdagen in een winterseizoen voor rekening van de werkgever komen.
Na 2 dagen
Voor de [vorst/ijzel/sneeuw]dagen in een winterseizoen boven het aantal van 2 geldt dat de werkgever het loon of salaris niet doorbetaalt op [vorst/ijzel/sneeuw]dagen.
Voor de [vorst/ijzel/sneeuw]dagen in een winterseizoen boven het aantal van 2 kan de werkgever namens de werknemer bij het UWV een WW-uitkering volgens de wettelijke voorziening aanvragen.
Overvloedige regenval
Als overvloedige regenval wordt beschouwd een werkdag in een kalenderjaar waarop vanwege overvloedige regenval niet wordt gewerkt en die voldoet aan de volgende norm:
De gemeten regenval is tussen 7:00 uur en 19:00 uur tenminste 300 minuten.
Het risico van overvloedige regenval moet per werknemer gedurende de eerste 19 dagen in een kalenderjaar voor rekening van de werkgever komen.
Na 19 dagen
Voor de dagen in een kalenderjaar boven het aantal van 19 geldt dat de werkgever het loon of salaris niet doorbetaalt.
Voor de dagen in een kalenderjaar boven het aantal van 19 kan de werkgever namens de werknemer bij het UWV een WW-uitkering volgens de wettelijke voorziening aanvragen.
Storm
Als stormdag wordt beschouwd een werkdag in een kalenderjaar waarop vanwege storm niet wordt gewerkt en die voldoet aan de volgende norm: het KNMI geeft een waarschuwing uit voor code rood.
Het risico van storm moet per werknemer gedurende de eerste 2 dagen in een kalenderjaar voor rekening van de werkgever komen.
Na 2 dagen
Voor de dagen in een kalenderjaar boven het aantal van 2 geldt dat de werkgever het loon of salaris niet doorbetaalt.
Voor de dagen in een kalenderjaar boven het aantal van 2 kan de werkgever namens de werknemer bij het UWV een WW-uitkering volgens de wettelijke voorziening aanvragen.
Formulier invullen
Van iedere dag waarop een werknemer door een [vorst/ijzel/sneeuw]dag of een andere buitengewone natuurlijke omstandigheid de arbeid niet kan worden verricht doet de werkgever conform de uitvoeringsvoorschriften melding bij het UWV via het daarvoor door het UWV beschikbaar gestelde formulier.
Geen werkzaamheden
Voor een dag die bij het UWV wordt gemeld, geldt dat een werknemer op die gehele dag geen (vervangende) werkzaamheden mag verrichten. Ook moet de werknemer – indien de melding betrekking heeft op vorst, ijzel, sneeuwval of een andere buitengewone natuurlijke omstandigheid – vóór 10:00 uur in de ochtend door zijn werkgever zijn bericht die dag niet op het werk te hoeven verschijnen dan wel door zijn werkgever daadwerkelijk naar huis zijn gestuurd.
Correcte naleving
De werkgever is gehouden te voldoen aan alle (uitvoerings)voorschriften die in het kader van de regeling gelden. Deze voorschriften zijn te vinden op de websites van UWV en cao-partijen. Op een correcte naleving hiervan wordt gecontroleerd en bij constatering van oneigenlijk gebruik en/of misbruik zullen sancties volgen.
Handreiking cao-bepaling regeling onwerkbaar weer