Op basis van het verdrag tussen Nederland en België tot het vermijden van dubbele belasting proberen de bevoegde Nederlandse en Belgische autoriteiten bij knelpunten wat betreft de interpretatie of de toepassing van het verdrag in onderlinge overeenstemming op te lossen.
Aangezien de coronavirus-pandemie een geval van overmacht is en de maatregelen die genomen zijn als antwoord op de pandemie aanleiding kunnen geven tot grote onzekerheid inzake de fiscale situatie van grensarbeiders, zijn de Nederlandse en Belgische autoriteiten het eens dat een akkoord in onderlinge overeenstemming gewettigd is.
In deze context hebben de bevoegde autoriteiten van Nederland en België een akkoord bereikt inzake de toepassing, respectievelijk interpretatie, van artikel 15 en artikel 18, zesde lid, van het belastingverdrag.
Belastingverdrag tussen Nederland en België
Thuiswerkdagen
Voor de toepassing van artikel 15, eerste lid, van het Verdrag (Niet-zelfstandige beroepen) mogen werkdagen waarvoor loon is ontvangen en waarop de dienstbetrekking thuis werd uitgeoefend (‘thuiswerkdagen’) uitsluitend wegens de coronamaatregelen die door de Nederlandse of Belgische regering zijn getroffen, geacht worden te zijn doorgebracht in het land waar de grensarbeider de dienstbetrekking zou hebben uitgeoefend zonder de maatregelen ter bestrijding van de coronacrisis.
Dit geldt niet voor werkdagen die de grensarbeider, los van deze maatregelen, thuiswerkend of in een derde land zou hebben doorgebracht. Ook is deze regel niet van toepassing bij grensarbeiders die op grond van hun arbeidsovereenkomst hun dienstbetrekking van huis uit uitoefenen.
Schriftelijke bevestiging
Grensarbeiders die hiervan gebruikmaken zijn verplicht deze op consistente wijze in België en Nederland toe te passen en de nodige gegevens bij te houden, zoals een schriftelijke bevestiging van de werkgever welk deel van de thuiswerkdagen vanwege de coronamaatregelen thuiswerkend werd doorgebracht.
Daadwerkelijk belast
Dit geldt voor zover de beloningen voor de dagen die thuiswerkend werden doorgebracht, daadwerkelijk worden belast door het land waar de grensarbeider de dienstbetrekking zou hebben uitgeoefend zonder de coronamaatregelen.
De grensarbeider gaat ermee akkoord dat deze inkomensbestanddelen daadwerkelijk worden belast in het land waar hij normaal gesproken zijn baan vervult. Deze inkomensbestanddelen worden beschouwd als zijnde ‘daadwerkelijk belast’ wanneer ze opgenomen zijn in de belastinggrondslag die is gebruikt om de belasting te berekenen.
Thuisblijven met doorbetaling salaris
Voor artikel 15 van het Verdrag wordt hetzelfde werkpatroon (verhouding van dagen gewerkt in de werkstaat / totaal gewerkte dagen) toegepast als wanneer de werknemer wel zou hebben gewerkt als:
- de werknemer een of meer dagen die normaal werkdagen zouden zijn, thuisblijft zonder te werken; en
- de werknemer nog steeds salaris ontvangt van de werkgever al dan niet met ondersteuning via de Nederlandse ‘Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid’.
De bevoegde autoriteiten van Nederland en België zijn het erover eens dat deze behandeling in lijn is met bestaande interpretatie van het Verdrag en dat deze behandeling het OESO-commentaar bij het OESO-modelverdrag volgt.
Thuisblijven en Belgische werkloosheidsuitkering
Inwoners van Nederland die in België werken en als gevolg van coronacrisismaatregelen niet kunnen werken, hebben onder voorwaarden recht op Belgische tijdelijke werkloosheidsuitkeringen.
Deze werkloosheidsuitkeringen mogen worden belast in de staat waar de genoten beloningen voor de daadwerkelijk vervulde dienstbetrekking mogen worden belast. Het gebruikelijke werkpatroon vóór de coronacrisis is hiervoor dus van belang.
Duur maatregelen
Het onderdeel wat betreft thuiswerkdagen blijft van toepassing gedurende het tijdvak van 11 maart tot 31 mei 2020. Vanaf 31 mei wordt de toepassing van deze overeenkomst verlengd tot het einde van de volgende kalendermaand indien beide bevoegde autoriteiten dit schriftelijk overeenkomen ten minste één week voor de aanvang van de betreffende volgende kalendermaand.
De onderdelen thuisblijven met doorbetaling salaris en thuisblijven en Belgische werkloosheidsuitkering betreffen een bevestiging van bestaande verdragsinterpretatie door de bevoegde autoriteiten van Nederland en België. Daarom is afgesproken dat op die onderdelen geen vaste start- of einddatum van toepassing is.
Staatscourant van 8 mei 2020, nr. 25956