De toolbox is opgezet d0or ‘Op naar de 100.000 banen’.
Op dit portal vind je antwoord op vragen en handige tools. De informatie is verdeeld in zes onderdelen:
1. Wat is de banenafspraak?
2. Hoe doen anderen dit?
3. Waar vind ik advies?
4. Hoe vind ik een geschikte kandidaat?
5. Welke regelingen en subsidies zijn er?
6. Hoe zorg ik voor goede begeleiding?
Ook vind je er het laatste nieuws en de vraag van de week.
Vraag van de week
Werkgever ontvangt loonkostensubsidie voor een medewerker op basis van de Participatiewet. Wat gebeurt er als hij NOW-subsidie krijgt?
Beide subsidievormen blijven naast elkaar bestaan. In deze bijzondere situatie accepteert de overheid namelijk dubbele subsidiëring van de loonkosten. Het bleek onuitvoerbaar om de NOW-subsidie te verrekenen met de loonkostensubsidie.
Toolbox
In de toolbox vind je informatie over:
Zeven vragen en antwoorden
Bij Regelingen en noodmaatregelen staan de volgende vragen:
1 Heeft het ontvangen van loonkostensubsidie/loonkostendispensatie gevolgen als werkgever aanspraak wil maken op de NOW?
Loonkostensubsdie op basis van Partcipatiewet en NOW-subsidie blijven naast elkaar bestaan. In deze bijzondere situatie accepteert de overheid namelijk dubbele subsidiëring van de loonkosten. Het bleek onuitvoerbaar om de NOW-subsidie te verrekenen met de loonkostensubsidie.
2 Waarom staat er in de NOW-regeling dat werkgevers aan de gemeente waarvan zij loonkostensubsidie ontvangen, moeten melden dat zij een NOW-subsidie ontvangen?
Deze meldplicht zal worden geschrapt. De plicht was opgenomen om gemeenten de ruimte te geven om loonkostensubsidie en NOW-subsidie te verrekenen. Dit zal niet gebeuren, omdat dit onuitvoerbaar is gebleken. Daarom wordt in deze bijzondere situatie de dubbele subsidiëring van de loonkosten geaccepteerd.
3 Heeft het ontvangen van loonkostensubsidie/loonkostendispensatie gevolgen als werkgever aanspraak wil maken op de NOW?
De NOW geldt voor alle medewerkers. Aanvragen kan sinds maandag 6 april, 09.00 uur, via het nieuw coronaloket op de site van UWV.
4 Kan loonwaardebepaling telefonisch?
Voor een zorgvuldige beoordeling van de arbeidsprestatie van een werknemer is een bezoek aan de werkplek essentieel. Tegelijkertijd belemmert vertraging van de loonwaardebepaling mensen met een arbeidsbeperking om aan het werk te komen.
Tot 1 juni mogen interviews voor de loonwaardebepalingen daarom telefonisch worden uitgevoerd. Daarbij gelden de volgende voorwaarden:
- de telefonisch vastgestelde loonwaarde geldt voor maximaal zes maanden.
- zodra de omstandigheden zijn genormaliseerd, vindt zo snel mogelijk een werkplekbezoek plaats.
Gemeenten die tussen 1 maart 2020 en 1 juni 2020 forfaitaire loonkostensubsidie inzetten (dus subsidie ter hoogte van 50% van het minimumloon geven en geen loonwaardebepaling hebben gedaan), mogen de duur stilzwijgend verlengen. Dit kan voor een periode van maximaal zes maanden (als er geen tijdige loonwaardebepaling kan plaatsvinden). Ook hierbij geldt de voorwaarde dat een werkbezoek plaatsvindt zodra de omstandigheden zijn genormaliseerd.
5 Een medewerker valt uit wegens coronabesmetting. Geldt de No-Riskpolis?
Ja. Met de No-Riskpolis zijn werkgevers van medewerkers die in het doelgroepregister zijn opgenomen, verzekerd van looncompensatie bij ziekte. De regeling houdt in dat een werkgever:
- een Ziektewet-uitkering kan krijgen als een medewerker ziek wordt;
- geen hogere premie hoeft te betalen voor de Ziektewet;
- geen hogere premie hoeft te betalen als de medewerker in de WGA komt.
6 Welke melding moet werkgever doen als een medewerker uitgevallen is wegens coronabesmetting?
De No-Riskpolis is aan te vragen bij UWV via deze verzuimmelder. Het is van belang om de melding te doen binnen 6 weken nadat de werknemer ziek geworden is.
Als de werkgever voor deze zieke medewerker loonkostensubsidie van de gemeente ontvangt, dan stuurt UWV de gemeente een melding dat de loonkostensubsidie stopgezet moet worden. Het is aan de gemeente om tijdig de loonkostensubsidie stop te zetten.
Let op: de werkgever blijft verantwoordelijk voor de re-integratie van de medewerker
De No-Riskpolis is een compensatie die alleen kan worden aangevraagd bij ziekte. Raakt de coronaproblematiek de bedrijfsvoering en is de medewerker daarom thuis en kan hij niet thuis werken dan geldt de tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW).
7 Is thuiswerken of social distancing vanwege het coronavirus reden genoeg om het uitvoeren van re-integratieverplichtingen uit te stellen?
UWV verwacht van werkgevers dat administratieve handelingen gewoon worden uitgevoerd, zoals dat ook bij bedrijfssluitingen wegens vakantie het geval is.
Contacten en onderzoeken bij een zieke medewerker, bijvoorbeeld door werkgever of arbeidsdeskundige, kunnen telefonisch worden ingezet/uitgevoerd. Zodra het weer kan, kunnen deze in een later stadium worden aangevuld met daadwerkelijke fysieke acties.