De Tijdelijke Noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) is op 2 april in werking getreden. Het is wenselijk gebleken om de regeling op enkele punten te wijzigen of te verduidelijken. De wijzigingsregeling is op 3 april gepubliceerd in de Staatscourant en treedt op 4 april in werking.
1 Bedrijfseconomisch ontslag
In de regeling was geregeld dat het loon van werknemers voor wie een ontslagaanvraag was ingediend, na verhoging met 50% in mindering werd gebracht op de loonsom van januari 2020 (of, als daar geen loongegevens over beschikbaar zijn, november 2019). Dit had echter als onbedoeld effect dat de verhoging met 50% gedeeltelijk, geheel, of méér dan geheel teniet wordt gedaan, afhankelijk van de hoogte van het omzetverlies.
Het probleem en de oplossing worden in de regeling aan de hand van enkele voorbeelden toegelicht.
Het loon van januari 2020 – of, als er geen gegevens beschikbaar zijn, november 2019 – wordt voor werknemers voor wie bedrijfseconomisch ontslag is aangevraagd op dezelfde wijze berekend als de loonsom voor de definitieve subsidie. De correcties voor aangiftetijdvakken van vier weken, vakantiegeld, uitkeringen, en maximering worden dus op dezelfde wijze toegepast.
De keuze om uit te gaan van het loon van januari 2020 beperkt de mogelijkheden voor strategisch gedrag door werkgevers. UWV hanteert hier namelijk de peildatum van 15 maart 2020; loonaangiften of correctieberichten die na die datum zijn ingediend, worden niet meegenomen.
2 Aannemelijk maken
UWV neemt ontslagaanvragen om bedrijfseconomische redenen wel in behandeling. Voor ontslagaanvragen die zijn ingediend op of na de datum van inwerkingtreding van de regeling (2 april 2020) geldt dat de werkgever aannemelijk moet maken dat dit ontslag niet kan worden voorkomen door een beroep op de NOW en waarom niet.
3 Buitenlands rekeningnummer
Het rekeningnummer van de werkgever kan gekoppeld zijn aan het loonheffingennummer, een buitenlands rekeningnummer is. Omdat het om uitvoeringstechnische redenen voor UWV niet mogelijk is een subsidieaanvraag te behandelen waarin een buitenlandse bankrekeningnummer is opgegeven, wordt geregeld dat werkgevers met een buitenlands rekeningnummer binnen vier weken een Nederlands rekeningnummer kunnen doorgeven. De subsidie wordt vervolgens betaald op dit Nederlandse rekeningnummer.
4 Verlenging termijn
In de regeling stond dat na een verzoek om vaststelling van de aanvrager de subsidie binnen een termijn van 22 weken wordt vastgesteld. Deze termijn wordt verruimd naar 52 weken.
Door een termijn van 52 weken aan te houden bestaat voldoende tijd om een goede controle te verrichten van de verzoeken om vaststelling en de daarbij aangeleverde gegevens.
Voor de meeste werkgevers zal gelden dat de hoogte van de vast te stellen subsidie goed is vast te stellen op basis van de aan te leveren stukken bij het verzoek tot vaststelling. De vaststelling vindt dan zoveel als mogelijk in de eerste 22 weken plaats. In een aantal gevallen zullen aanvullende controlewerkzaamheden nodig zijn om het verzoek tot vaststelling te beoordelen.
Kamerbrief NOW van 3 april 2020