
De nieuwe Sectorinformatiedatabase biedt de mogelijkheid om risico’s op afwijking van de cao in te schatten. Uit een analyse blijkt dat er 3.000 uitzendbureaus zijn die niet meedoen aan enige vorm van zelfregulering. Dit is mogelijk een indicatie voor onregelmatigheden. Juist deze uitzendbureaus krijgen extra aandacht van de SNCU. Indien nodig worden andere handhavingsinstanties zoals de Arbeidsinspectie of het Openbaar Ministerie ingeschakeld.
De SNCU geeft voorlichting aan uitzendkrachten en ziet toe op de juiste toepassing van de CAO voor uitzendkrachten.
Risico’s opsporen
Jaap Buis, directeur van de SNCU: “De afgelopen tijd hebben wij veel tijd gestoken in het opzetten van een database waarbij we mogelijke risico’s kunnen opsporen. Er is veel onduidelijkheid in het veld maar ook in de politiek over hoeveel uitzendbureaus er nu daadwerkelijk zijn. Wat blijkt…. ruim 9.000 uitzendbureaus staan geregistreerd als actief verlonend en ruim 6.000 uitzendbureaus zijn op enige wijze betrokken bij de verschillende zelfreguleringsprincipes. Juist die resterende 3.000 uitzendbureaus hebben onze aandacht. Ze zijn niet aangesloten bij keurmerken, brancheorganisaties of bij een pensioenfonds. Niet dat zo automatisch fout zijn. Maar de uitzendregels zijn zeer complex en het kan zijn dat er bij deze ‘restgroep’ onbewust of zelfs bewust fouten worden gemaakt. Als wij dat constateren, dan gaan we optreden.”
In aanloop naar nieuwe wetgeving voor uitzendbureaus, lijkt het aantal actieve uitzendbureaus toe te nemen. Bij het UWV ziet de SNCU al meerdere kwartalen een stijgend aantal uitzenders die echt aangiftes doen. Een goede reden om alert te zijn en met overige instanties binnen de sector snel actie te ondernemen.
Buis: “Verschillende partijen in de uitzendsector hebben meegewerkt aan de Sectorinformatiedatabase. Inmiddels kunnen wij steeds beter risico’s op afwijking van de cao inschatten en gericht onderzoeken doen.”
Verantwoordelijk voor juist toepassen regels
Het is niet zo dat uitzendbureaus bewust de regels omzeilen, aldus de SNCU-directeur.
“De uitzendwereld is met alle regels uitermate complex. Dus er worden fouten gemaakt. Dat wil echter niet zeggen dat dat toelaatbaar is. Als je als uitzendbureau wilt opereren dan is het ook jouw verantwoordelijkheid om dat goed te doen en de regels juist toe te passen”, stelt Buis.