In Nederland is er een goed georganiseerd systeem opgezet om ervoor te zorgen dat alle werkgevers op tijd hun loonbelasting en sociale premies betalen. Dit is noodzakelijk voor de financiering van publieke voorzieningen zoals zorg, onderwijs en sociale zekerheid. Een belangrijke spil in dit proces is de loonaangifteketen. Deze keten, die al bijna twintig jaar bestaat, zorgt niet alleen voor de inning van zo’n €220 miljard aan loonbelasting en premies, maar faciliteert ook de gegevensuitwisseling tussen de Belastingdienst, het UWV en het CBS.
De gegevens die de loonaangifteketen ophaalt, vinden hun weg naar ongeveer 1200 afnemende processen waardoor inkomensafhankelijke regelingen, uitkeringen compensaties, tegemoetkomingen en bepaalde toeslagen voor miljoenen Nederlanders kunnen worden toegekend.
Voor een goed werkende loonaangifteketen zijn salarisprofessionals onmisbaar. Waarom? Dat vroeg Marcel Dix, relatiemanager bij NIRPA, aan Henk Joosten, ketenmanager loonaangifteketen, tijdens het jaarlijkse NIRPA-congres. Ook stelde hij Henk een aantal vragen over de veranderingen die het werk van de salarisprofessional dagelijks beïnvloeden.
Waarom is het werk van de salarisprofessional cruciaal voor de loonaangifteketen?
“Salarisprofessionals spelen een essentiële rol aan het begin van de keten. Zij voeren namelijk alle benodigde gegevens in de loonadministratie in waarmee ze de loonaangifte kunnen invullen. Vervolgens komen deze gegevens terecht in de loonaangifteketen. De gegevens zijn cruciaal voor verdere administratieve processen, zoals toeslagen, uitkeringen of pensioenen. Zonder een juiste en tijdige invoer kunnen de daaropvolgende stappen in de keten niet correct worden uitgevoerd. Zo kan een verkeerd ingevoerd salaris of verkeerde bijtelling van een zakelijke leaseauto leiden tot onjuiste belastinginhoudingen, fouten in inkomensafhankelijke regelingen en toeslagen of zelfs een verkeerd pensioen tientallen jaren later.”
Hoe effectief zijn salarisprofessionals in het uitvoeren van de loonaangifte?
“Van de ongeveer negen miljoen loonaangiftes per jaar, wordt slechts 0,1 procent afgekeurd door de Belastingdienst. Dat salarisprofessionals zo effectief zijn in het uitvoeren van de loonaangifte is een buitengewone prestatie en toont aan hoe nauwkeurig salarisprofessionals werken. Bovendien zijn ze zich zeer bewust van de risico’s en nemen hun verantwoordelijkheden serieus.”
Wat maakt het werk van de salarisprofessional dan zo uitdagend?
“Naast de grote verantwoordelijkheid die zij dragen, werken salarisprofessionals in een omgeving die voortdurend verandert. Wet- en regelgeving rondom de salarisadministratie worden immers regelmatig aangepast. Zo moeten salarisprofessionals binnenkort werken met grote wijzigingen met betrekking tot de regelgeving voor zzp’ers. Deze veranderingen zijn vaak moeilijk bij te houden. Het is dan ook belangrijk dat de salarisprofessional voortdurend op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen, en dat vergt veel kennis en tijd. Dit maakt het werk uitdagend.”
Hoe kunnen salarisprofessionals ervoor zorgen dat hun kennis van de wet- en regelgeving altijd actueel blijft?
“Allereerst kunnen ze up-to-date blijven door regelmatig vakgerichte trainingen en bijscholingen te volgen. Daarnaast kan het hen helpen om aan te sluiten bij netwerken of brancheorganisaties, zoals NIRPA. Dat is handig om kennis te vergaren en tegelijkertijd zijn ze daarmee in staat om een gezamenlijke stem te laten horen richting de wetgever. Zo kunnen ze via een brancheorganisatie bijvoorbeeld duidelijk laten merken dat wetgeving beter uitvoerbaar moet worden.”
Waarom is het zo belangrijk dat salarisprofessionals nauwer betrokken worden bij de wetgeving die hun werk beïnvloedt?
“Het perspectief van de salarisprofessional op de uitvoerbaarheid van nieuwe wetgeving is nog onvoldoende van invloed op de vraag of nieuwe wetgeving uitvoerbaar is. Salarisprofessionals weten waar de knelpunten liggen in de dagelijkse praktijk en kunnen waardevolle input leveren om wetgeving werkbaar te maken. Het oordeel van de salarisprofessional over de complexiteit of uitvoerbaarheid van wetgeving wordt nog niet meegenomen in het voorbereidende wetgevende proces.”
Naast de veranderende wetgeving, doen technologische ontwikkelingen, zoals AI, ook hun intrede in het vakgebied van de salarisprofessional. Hoe kijk je daarnaar?
“Technologische innovaties, zoals AI, kunnen grote kansen bieden voor het vakgebied. AI kan bijvoorbeeld helpen bij het automatiseren van repetitieve taken, zoals het berekenen van de loonbelasting of het genereren van loonstroken. Bovendien kan het salarisprofessionals ondersteunen bij het sneller en nauwkeuriger verwerken van complexe loonadministratie, bijvoorbeeld bij het toepassen van actuele wet- en regelgeving. AI-systemen zouden nieuwe regelgeving snel kunnen integreren in loonadministratieprocessen. Zo voldoen berekeningen en administratieve handelingen, zoals belastinginhoudingen en sociale premies, altijd aan de laatste wettelijke eisen.
Hiervoor moeten salarisprofessionals wel vertrouwd raken met het werken met nieuwe technologieën. Daarbij moeten ze wel onthouden dat de menselijke expertise essentieel blijft, vooral bij het interpreteren van complexe situaties en het maken van afwegingen die niet automatisch door een technologie kunnen worden gedaan.”
De toekomst van de salarisprofessional
Henk Joosten sluit zijn verhaal af met een hoopgevende blik vooruit: “Ondanks de uitdagingen van veranderende wetgeving en technologische ontwikkelingen, blijven salarisprofessionals de hoeksteen van een efficiënte en betrouwbare loonaangifte. Zij waarderen feiten en kwalificeren die door ze op te nemen in de administratie. Het is daarom belangrijk dat zij zich voortdurend ontwikkelen en actief betrokken zijn bij de veranderingen in hun vakgebied. Zodat zij niet alleen hun cruciale rol kunnen vervullen, maar ook de toekomst van de salarisadministratie kunnen vormgeven.”
Door Marcel Dix, Relatiemanager bij NIRPA