Ruim 80 procent van de werkende Nederlanders vindt het onbegrijpelijk dat het door bepaalde regelgeving niet altijd financieel aantrekkelijk is om meer uren te werken. Dit blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet, uitgevoerd onder ruim 1.000 werkenden in aanloop naar Prinsjesdag.
De aanleiding van dit onderzoek is de discussie die wordt gevoerd over hoe meer werken op dit moment financieel te weinig oplevert, door bijvoorbeeld het wegvallen van toeslagen, en dat de overheid hier verandering in moet brengen. 87 procent van de werkende Nederlanders hoopt dat het nieuwe kabinet ervoor zorgt dat meer uren werken altijd betekent dat je aan het einde van de maand meer geld overhoudt.
Oplossing voor personeelstekort
Het financieel meer laten lonen van werk moet meer uren werken natuurlijk aantrekkelijker maken. Volgens werkend Nederland kan dat weer een positief effect hebben op het huidige personeelstekort: vier op de vijf (78%) denkt dat hiermee een groot deel van de krapte op de arbeidsmarkt opgelost wordt.
Veel werkenden die meer willen werken
Dat het financieel beter belonen van werken, kan helpen om het personeelstekort te verkleinen, wordt versterkt door het feit dat twee op de drie werkenden (66%) zegt mensen in de omgeving te hebben die ervoor kiezen om niet meer uren te werken, omdat zij het zonde vinden dan bijvoorbeeld extra belasting te moeten betalen of een toeslag mis te lopen. Binnen de eigen organisatie zegt 42 procent collega’s te hebben die wel meer uren zouden willen werken, maar waarvoor het financieel niet aantrekkelijk genoeg is.
Mogelijke invoering derde schijf
Myrthe Hanssen, HR Director bij Visma | Raet:
“Het net opgerichte kabinet-Schoof heeft in het hoofdlijnenakkoord al aangegeven mogelijk een derde schijf aan de inkomstenbelasting te willen toevoegen, met een lastenverlichting op arbeid als doel. Maar het is de vraag of ze deze Prinsjesdag al maatregelen op dit gebied aan kunnen kondigen. Over het algemeen gaat er wat tijd overheen voordat voorstellen voor wijzigingen in het belastingstelsel gereed zijn. Ik verwacht dan ook dat de kans groter is dat we de effecten hiervan gaan zien bij Prinsjesdag in 2025. Dus mocht je als werkgever willen stimuleren dat parttime medewerkers meer uren gaan werken, is het voor nu verstandiger om het heft in eigen handen te nemen en de arbeidsvoorwaarden of flexibele werktijden goed onder de loep te nemen.”