Voor veel bedrijven roept dit in eerste instantie wat weerstand op. ‘Moet ik dan zelf echt op beeld? Daar zit niemand op te wachten hoor.’ Of ‘Misschien dat we Sandra van HR kunnen strikken, maar de salarisadministrateurs willen niét in de spotlight staan.’
Deze reactie is best logisch, menselijk zelfs. Het blijft altijd een beetje spannend. Toch krijgen wij altijd een tevreden reactie terug van klanten, wanneer ze de uiteindelijke video ontvangen.
De video is cruciaal in onze werkwijze en ik hoop dat deze vorm van contact leggen met potentiële kandidaten steeds verder genormaliseerd wordt in de komende jaren. Maar waarom?
- Het geeft mij als recruiter een goede inkijk in een werkdag. Een afspraak bij klanten is vaak in een kantoor, met de hiring manager. Maar wanneer ik de video op kom nemen lopen we rondjes langs collega’s, zien we de bedrijfskantine, horen we grapjes van collega’s onderling en doen we uiteraard een smaaktest van het koffiezetapparaat. Wanneer ik dagen of weken later met een kandidaat een intakegesprek voer, geeft het mij een beter beeld van de culturele match met het bedrijf.
- Wij stellen een drietal vragen die de medewerkers beantwoorden. De video zelf duurt nooit langer dan 80 seconden. De antwoorden moeten dus beknopt zijn en zijn een stuk minder uitgebreid dan de vacaturetekst. Alleen de belangrijkste informatie hoeft naar voren te komen. Dit zorgt ervoor dat er kritisch gekeken wordt naar de antwoorden, waardoor ze erg waardevol worden.
- Salarisadministrateurs zijn, generalistisch gezien, niet mensen die zomaar een sprong in het diepe maken. Vaak blijven salarisadministrateurs jarenlang werken bij één bedrijf en als ze een overstap maken willen ze graag zeker zijn van een goede match. Een video, waarin je de sfeer van het pand en de collega’s ziet, geeft hierin veel meer inzicht dan een platte tekst.
- Mensen worden een beetje zenuwachtig voor de camera. Maar ook dit is goed. Het levert een bepaald niveau van kwetsbaarheid op waardoor ik ze beter ga begrijpen en me meer in kan leven in de wensen, eisen, angsten et cetera. Voor mijn verdere contact met de hiring manager is dit een fijne basis.
- Je kunt jezelf onderscheiden van andere bedrijven. In een vacatureinventarisatie komen vaak dezelfde selling points naar voren: ‘we zijn informeel, houden van open deuren, hebben een gezellig team…’ Maar ook dit betekent voor iedereen iets anders. Geen bedrijf waar ik ooit ben geweest was hetzelfde en in de video kun jij precies laten zien hoe je uitblinkt ten opzichte van de concurrent.
Ik denk dat deze voordelen ervoor gaan zorgen dat vele bedrijven deze manier van werven in de komende tijd gaan gebruiken.
Eva Boschman is Recruiter Salarisadministratie bij Strictly People: werving & selectie van salarisadministrateurs.
In haar blog geeft Eva elke twee weken haar kijk op de arbeidsmarkt van salarisadministratie.
Benieuwd naar de vacatures van Strictly People? Bekijk ze op de website van Strictly People. Of neem contact op met Eva via eva@strictlypeople.nl of 0639045215.
Ik ben benieuwd: ben jij ooit enthousiast geworden over een vacature door het gebruik van video’s? Denk je dat dit beter werkt dan tekst? En heb jij nog andere voordelen die ik hier niet heb geformuleerd? Laat het me weten, ik spar graag met vakgenoten!