Zomergriep, ook wel buikgriep, is niet hetzelfde als de ‘normale’ griep. Maar met jaarlijks 4,5 miljoen buikgrieppatiënten (RIVM) kan het wel zorgen voor verzuim.
Verschil tussen buikgriep, griep en een voedselinfectie
Buikgriep – in de volksmond vaak zomergriep genoemd – is anders dan de griep die vooral in de winter voorkomt. Bij een buikgriep ben je bijvoorbeeld niet verkouden. Buikgriep wordt niet veroorzaakt door het influenzavirus maar door bijvoorbeeld het norovirus of rotavirus. In sommige gevallen wordt buikgriep veroorzaakt door een bacterie of parasiet. De symptomen lijken op die van een voedselinfectie (Griepalert.nl). Denk daarbij aan:
- overgeven;
- misselijkheid;
- diarree;
- buikpijn; en
- soms ook koorts.
Buikgriep is een maagdarminfectie, meestal veroorzaakt door een virus. Een voedselinfectie wordt altijd veroorzaakt door een bacterie, bijvoorbeeld salmonella (Griepalert.nl). Voorkom dat je een voedselinfectie oploopt door extra op de hygiëne te letten bij het bereiden van eten. Let daarbij ook op dat je het voedsel niet te lang en te warm bewaart (GGD Twente).
Tips: zo kan een werkgever zieke medewerkers helpen
Naast bijvoorbeeld overgeven en diarree kan zomergriep ook uitdroging veroorzaken. Uitdroging is te herkennen aan donkere urine (door te weinig plassen), een dorstig gevoel, onrust, een droge mond en dieper liggende ogen (Thuisarts.nl). Ouderen hebben eerder kans op uitdroging. Is er sprake van ernstige uitdroging, dan kunnen de volgende symptomen optreden (Thuisarts.nl):
- koude armen en benen;
- een snelle hartslag;
- een snelle ademhaling;
- verwardheid.
Heeft een medewerker last van bijvoorbeeld duizeligheid, sufheid of flauwvallen? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen.
De werkgever kan de zieke medewerker helpen door te zorgen voor:
- voldoende water en drinkmomenten;
- het product O.R.S. (Oral Rehydration Solution) om de vochtbalans te herstellen (Apotheek.nl);
- makkelijk verteerbaar eten (vermijd juist vet en kruidig eten).
Hoe verspreidt buikgriep zich?
Na vier dagen zijn de ergste klachten van buikgriep over het algemeen verdwenen (Spaarnegasthuis). Maar kijk uit: de ziekte is enorm besmettelijk – al vanaf het moment dat de eerste klachten ontstaan tot 2 dagen nadat deze verdwenen zijn (Griepalert.nl). Het norovirus bevindt zich bijvoorbeeld in het braaksel en de ontlasting van iemand die het virus bij zich draagt. Na een toiletbezoek kan het virus zich verspreiden op alles dat de besmette persoon heeft aangeraakt. En door overgeven komen er kleine druppeltjes in de lucht, die andere mensen vervolgens inademen. Ook zo kunnen zij dus besmet raken (RIVM).
Tips: zo voorkomt de werkgever een buikgriepuitbraak
Heeft een medewerker buikgriep? Dan mag de medewerker wel komen werken, als hij of zij zich goed voelt natuurlijk. Maar let op: bevindt het bedrijf zich in de zorg-, kinder- of voedingssector, dan moet de zieke medewerker dit eerst met de bedrijfsarts, werkgever of GGD afstemmen (RIVM). De werkgever kan ook voorzorgsmaatregelen treffen. Zo kan hij of zij een grotere uitbraak van de ziekte voorkomen. Je kunt de werkgever wijzen op (RIVM):
- laat de zieke medewerker een eigen toilet gebruiken. Wanneer dat niet mogelijk is: maak dan na ieder toiletbezoek de kraan, deurklink, spoelknop en het toilet schoon en hang een nieuwe handdoek op;
- was de handen regelmatig met water en zeep;
- gebruik de airco zo min mogelijk; dan verspreidt een virus zich minder snel;
- zorg voor genoeg ventilatie door bijvoorbeeld de ramen open te zetten.
Vergeet niet een verzuimprotocol op te stellen
Soms voelt een medewerker zich door de buikgriep niet fit genoeg om te werken. In een verzuimprotocol legt de werkgever vast hoe er binnen het bedrijf wordt omgegaan met onder andere ziekmeldingen, verzuimgesprekken en re-integratie bij (langdurig) verzuim. Is het verzuimprotocol niet up to date of heeft de werkgever nog geen protocol opgesteld? Download dan gratis het voorbeeld verzuimprotocol van Verzuimspecialist Sazas.
Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.
Bron: Sazas