
Het evaluatieonderzoek van de heffingskortingen en tariefstructuur in de inkomstenbelasting is inmiddels afgerond en op 26 april 2024 met de Tweede Kamer gedeeld.
Heffingskortingen
Het onderzoek is gegrond in de periodieke evaluatieverplichting van fiscale regelingen en focust zich daarom op de heffingskortingen. Maar heffingskortingen kunnen niet geheel los worden gezien van de toeslagen. Zo is in de enquête bijvoorbeeld de kennis van en bekendheid met de heffingskortingen vergeleken met de toeslagen en zijn toeslagen expliciet meegenomen bij de analyse van de marginale druk.
Het is aannemelijk dat vaste fiscale kortingen in het algemeen begrijpelijker zijn voor belastingplichtigen dan variabele kortingen.
Kortingen variëren met hoogte inkomen
De omvang van de arbeidskorting en de algemene heffingskorting kan voor belastingplichtigen oplopen tot honderden euro’s per maand netto; voor sommige belastingplichtigen een significant deel van het besteedbaar inkomen. Dat deze kortingen variëren met de hoogte van het (arbeids)inkomen maakt het voor belastingplichtigen lastiger om de persoonlijke financiële gevolgen in te schatten. Zo bleek uit het evaluatieonderzoek dat belastingplichtigen bij het inschatten van de eigen marginale druk vaak geen rekening lijken te houden met op- en afbouwtrajecten van heffingskortingen.
Moeilijk om te berekenen
Uit de resultaten van de enquête in het evaluatieonderzoek blijkt dat een deel (41%) van de mensen het (erg) moeilijk vindt om te berekenen wat zij overhouden als zij meer gaan werken. Een groot deel (45%) geeft aan dat zij een rekentool op het internet zouden opzoeken om een dergelijke berekening te maken.
Tabel of rekentool op belastingdienst.nl
Het is mogelijk om een tabel of rekentool die voorziet in een berekening van de hoogte van de arbeidskorting en de algemene heffingskorting op de website van de Belastingdienst te plaatsen. Daarbij zou het dan gaan om een tabel of rekentool die voorziet in een eenvoudige berekening van de hoogte van de heffingskortingen bij verschillende inkomensniveaus waarbij geen rekening wordt gehouden met de specifieke omstandigheden van een belastingplichtige.
De staatssecretaris zal de optie tot het plaatsen van een tabel of eenvoudige rekentool voor het berekenen van de hoogte van de heffingskortingen op de website van de Belastingdienst verkennen. Aandachtspunt daarbij is dat bij wijzigingen van de website de begrijpelijkheid en overzichtelijkheid van de website als geheel moeten worden geborgd.
Rekentools bij meer of minder werken
Van Rij merkt op dat er ook rekentools bestaan zoals de ‘WerkUrenBerekenaar’ van het Nibud, waarmee een beeld wordt gegeven van hoeveel een belastingplichtige overhoudt bij meer of minder werken. Hierbij worden niet alleen de gevolgen voor de hoogte van de verschuldigde belasting meegenomen maar ook de premies en toeslagen, zodat een vollediger beeld van de financiële gevolgen ontstaat.
Kamerbrief antwoorden op vragen over aanpak Fiscale Regelingen