
Stopt het dienstverband als de werknemer ziek is? Dan hoef je het loon niet meer door te betalen.
Je meldt de werknemer ziek op de laatste dag van het dienstverband. Dit doe je via de Verzuimmelder op UWV werkgeversportaal. De werknemer kan een Ziektewet-uitkering krijgen.
Ontvangt de werkgever voor de zieke werknemer al een Ziektewet-uitkering? Gebruik dan het formulier ‘Doorgeven wijzigingen werknemers met Ziektewet- of WAZO-uitkering‘ om het einde van het dienstverband door te geven. De werknemer ontvangt de Ziektewet-uitkering dan vanaf de datum dat hij uit dienst is.
Re-integratieverslag
De werkgever moet misschien ook een re-integratieverslag maken. Dit hangt af van wanneer het dienstverband stopt:
- Binnen 6 weken na de eerste ziektedag: dan maak je geen re-integratieverslag.
- Tussen de 6 en 10 weken na de eerste ziektedag: je maakt een verkort re-integratieverslag.
- Vanaf 10 weken na de eerste ziektedag: je maakt een volledig re-integratieverslag.
Net uit dienst en ziek
Zodra de werknemer uit dienst is, is hij niet meer verzekerd voor de Ziektewet. Maar als hij dan ziek wordt, kan hij soms toch een Ziektewet-uitkering krijgen. Dit heet nawerking.
Een werknemer heeft namelijk recht op een Ziektewet-uitkering als hij ziek wordt binnen 4 weken nadat hij uit dienst is. Maar alleen als hij op dat moment geen baan of uitkering heeft.
Wordt de werknemer ziek tijdens zijn onbetaald verlof? Dan heeft hij geen recht op een Ziektewet-uitkering.
Onbetaald (ouderschaps)verlof
Als de werknemer ziek wordt tijdens zijn onbetaald (ouderschaps)verlof geldt de nawerking niet. Hij heeft dan géén recht op een Ziektewet-uitkering. De werknemer kan wel, in overleg met de werkgever besluiten om het onbetaald verlof wegens ziekte te beëindigen. Met ingang van de dag dat zijn onbetaald verlof eindigt, heeft hij mogelijk recht op een Ziektewet-uitkering.
Onbetaald verlof in deeltijd is ook mogelijk. Als de werknemer ziek wordt tijdens zijn deeltijdverlof, kun je een Ziektewet-uitkering voor hem aanvragen over de uren dat hij werkt.
Ziek en fictief dienstverband
Met sommige werknemers heeft de werkgever geen ‘echte’ arbeidsovereenkomst gesloten. Bij ziekte krijgen deze werknemers misschien een Ziektewet-uitkering. Dit geldt voor:
- thuiswerkers;
- leerlingen;
- stagiairs;
- aannemers van werk (maar niet in een eigen bedrijf werkzaam);
- freelancers;
- provisiewerkers.
Meld een werknemer met een fictief dienstverband uiterlijk op de vierde ziektedag ziek bij UWV, en vraag een Ziektewet-uitkering voor hem aan.
Zieke oproep- of invalkracht
Heeft de zieke oproep- of invalkracht een arbeidscontract? Dan betaal je het loon door. Heeft hij geen arbeidscontract meer? Dan kan hij eventueel een Ziektewet-uitkering krijgen.
Duur en hoogte Ziektewet-uitkering
De Ziektewet-uitkering duurt maximaal 2 jaar en is ten minste 70% van het dagloon. Het dagloon is berekend op basis van het loon dat de werknemer verdiende in het jaar vóór hij ziek werd, gedeeld door 261.
Het totale inkomen per dag met een Ziektewet-uitkering bereken je met de Rekenhulp Ziektewet.
Bron: Werknemer en Ziektewet-uitkering op UWV.nl