• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
Salaris Vanmorgen

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
Home » Geen vakantietoeslag meer in 2e en 3e arbeidsovereenkomst

Geen vakantietoeslag meer in 2e en 3e arbeidsovereenkomst

Nieuws

De vordering tot betaling van de vakantietoeslag over vijf jaar voorafgaand aan het einde van de arbeidsovereenkomst wijst de kantonrechter af.

10 augustus 2022 door Salaris Vanmorgen

De werkgever en de werknemer zijn door ondertekening van de tweede en derde arbeidsovereenkomst overeengekomen dat de werknemer met ingang van 16 maart 2016 geen vakantietoeslag meer krijgt uitbetaald, aldus de kantonrechter.

Wat is de situatie?

De werknemer heeft bij de werkgever gewerkt vanaf 16 maart 2015 tot 7 juni 2021, eerst op basis van twee arbeidsovereenkomsten voor de bepaalde duur van een jaar en met ingang van 16 maart 2017 op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

In de eerste arbeidsovereenkomst (geldend van 16 maart 2015 tot 15 maart 2016) staat onder meer het volgende vermeld:

‘The employee shall be entitled to a holiday allowance of 8.33% over the salary (…)’

Begin maart 2016 zijn partijen gestart met de onderhandelingen over de tweede overeenkomst voor bepaalde tijd. Een met de eerste arbeidsovereenkomst vergelijkbare bepaling over de vakantietoeslag is niet opgenomen. Partijen hebben de tweede arbeidsovereenkomst ondertekend op 19 mei 2016.

De werknemer verrichtte zijn werkzaamheden inmiddels vanuit de Verenigde Staten.

De arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd vanaf 16 maart 2017 bevat dezelfde bepaling als in de tweede arbeidsovereenkomst. Een bepaling over te betalen vakantietoeslag ontbreekt daarin dus.

Tussen 2017 en 2019 hebben partijen regelmatig e-mailcontact gehad over salarisgerelateerde zaken.

De arbeidsovereenkomst is op 8 juni 2021 met toestemming van het UWV door de werkgever opgezegd.

Vordering werknemer

De werknemer vordert dat de kantonrechter de werkgever veroordeelt tot betaling van USD 36.861 bruto, te vermeerderen met de wettelijke verhoging van 50 procent en de wettelijke rente.

Aan deze vordering legt de werknemer ten grondslag dat de werkgever op grond van artikel 16 lid 5 van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) expliciet in de tweede arbeidsovereenkomst had moeten opnemen dat niet langer vakantietoeslag aan hem zou worden uitbetaald.

Als goed werkgever lag het op de weg van de werkgever om de werknemer er op te wijzen waarvan hij afstand deed. Dat is niet gebeurd en uit e-mailverkeer over de verlenging van de eerste arbeidsovereenkomst is dat (het vervallen van) de vakantietoeslag ook niet ter sprake gekomen. Door het kopje “holiday allowance” in de tweede arbeidsovereenkomst te laten staan is de werknemer bovendien willens en wetens misleid.

De werknemer heeft er daarnaast op basis van de schriftelijke mededeling van de werkgever dat de arbeidsovereenkomst onder dezelfde voorwaarden zou zijn voortgezet, op vertrouwd dat de uitkering van vakantietoeslag zou worden gecontinueerd. Het is volgens de werknemer dan ook naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar dat hem wordt tegengeworpen dat hij door ondertekening van de tweede arbeidsovereenkomst geen aanspraak kan maken op de achterstallige vakantietoeslag.

Wat zegt de werkgever?

De werkgever heeft de vordering gemotiveerd betwist. De werkgever heeft aangevoerd dat de werknemer op grond van het bepaalde in de (tweede en derde) arbeidsovereenkomst en de financiële afspraken die partijen hebben gemaakt, geen recht heeft op vakantietoeslag. Partijen zijn het daarom oneens over de gemaakte afspraken, zodat deze moeten worden uitgelegd.

Niets over vakantietoeslag in 2e en 3e contract

In de tweede en derde arbeidsovereenkomst is niets overeengekomen over de betaling van vakantietoeslag en betaling van vakantietoeslag heeft vanaf mei 2016 niet meer plaatsgevonden. Hoewel niet is gebleken dat het vervallen van de aanspraak op vakantietoeslag expliciet aan de orde is gekomen bij de onderhandelingen over (een van) deze overeenkomsten, heeft de werknemer onvoldoende over het voetlicht weten te brengen dat partijen in afwijking van de letterlijke tekst van de overeenkomsten bedoeld hebben om de uitkering van vakantietoeslag na 16 maart 2016 te continueren.

Vakantietoeslag niet besproken

De werknemer heeft bij de onderhandelingen over de tweede arbeidsovereenkomst diverse financiële zaken bij de werkgever aan de orde gesteld, zoals de hoogte van het salaris, de onkostenvergoeding en de bonus en zich op 13 april 2016 akkoord verklaard met alle monetary items as proposed in the (…) draft contract.

De werknemer heeft ruim de tijd gehad om de tweede arbeidsovereenkomst (die op 19 mei 2016 door partijen is ondertekend) te bestuderen en heeft deze ook van uitvoerig commentaar voorzien alvorens hij tot ondertekening daarvan overging. Het ligt dan ook voor de hand dat hij het onderwerp van vakantietoeslag ter sprake zou hebben gebracht als het zijn bedoeling was geweest dat betaling daarvan na 16 maart 2016 zou worden gecontinueerd.

Nooit aanspraak op betaling vakantietoeslag

Bovendien valt niet goed te verklaren waarom de werknemer anders tot het einde van zijn dienstverband nooit aanspraak heeft gemaakt op betaling van vakantietoeslag.

De daarvoor door de werknemer gegeven verklaring dat het uitblijven van betaling van vakantietoeslag hem eerder niet zou zijn opgevallen, valt niet te rijmen met de nauwgezetheid (blijkend uit e-mailcorrespondentie tussen partijen) waarmee hij tijdens de duur van zijn dienstverband bewaakte dat de financiële verplichtingen uit de arbeidsovereenkomst door de werkgever werden nagekomen.

Geen schriftelijke mededeling

De werknemer heeft verder aangevoerd dat hij er op basis van een schriftelijke mededeling van de werkgever dat de (eerste) arbeidsovereenkomst onder dezelfde voorwaarden zou worden voortgezet op heeft vertrouwd dat hieronder ook de vakantietoeslag was begrepen, maar van een dergelijke schriftelijke mededeling van de werkgever is niet gebleken.

Geen vakantietoeslag meer

Een dergelijke mededeling zou ook onlogisch zijn aangezien partijen na ommekomst van de eerste arbeidsovereenkomst uitgebreid hebben onderhandeld over de arbeidsvoorwaarden. Het moet er op basis van deze feiten en omstandigheden in onderlinge samenhang beschouwd dan ook voor worden gehouden dat partijen door ondertekening van de tweede en derde arbeidsovereenkomst zijn overeengekomen dat met ingang van 16 maart 2016 geen vakantietoeslag meer aan de werknemer zou worden betaald.

Niet misleid

Uit voorgaande gang van zaken valt evenmin af te leiden dat de werknemer bij het aangaan van de tweede en derde arbeidsovereenkomst is misleid, nog daargelaten dat hij aan die stelling geen concreet rechtsgevolg heeft verbonden.

Gelet op de onderhandelingen die tussen partijen over de tweede arbeidsovereenkomst hebben plaats gevonden, is het enkele feit dat in de aanhef van artikel 2 van de tweede en de derde arbeidsovereenkomst de woorden holiday allowance is blijven staan onvoldoende om die conclusie te rechtvaardigen.

Niet onredelijk of onbillijk

De stelling dat sprake is van strijd met de redelijkheid en billijkheid als de werknemer na 16 maart 2016 geen aanspraak meer kan maken op vakantietoeslag, waaraan geen andere feiten en omstandigheden ten grondslag zijn gelegd dan hier voor besproken, strandt eveneens.

Het bepaalde in artikel 16 lid 5 WML maakt het voorgaande niet anders. Daarin staat vermeld dat partijen (als het overeengekomen loon het drievoud van het minimumloon overschrijdt, waarvan hier onbetwist sprake is) schriftelijk kunnen overeenkomen dat geen recht bestaat op vakantietoeslag – zoals hier is gebeurd – maar niet dat dit, zoals de werknemer lijkt te betogen, uitdrukkelijk moet zijn overeengekomen.

Het voorgaande leidt tot de conclusie dat de kantonrechter de vorderingen van de werknemer afwijst.

Uitspraak Rechtbank Amsterdam, 26 juli 2022, ECLI:NL:RBAMS:2022:4214

Categorie: Nieuws Tags: minimumloon, vakantietoeslag

Tags: minimumloon, vakantietoeslag

Gerelateerde artikelen

26 januari 2023

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner

16 januari 2023

Ontwikkelingen en aandachtspunten voor werkgevers in 2023

16 januari 2023

Ontwerpbesluit tot uitvoering Wet invoering minimumuurloon gepubliceerd

9 januari 2023

Werk en inkomen: wat is er gewijzigd per 2023?

Hoofdsponsor

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Maak ruimte voor een starter: iedereen moet ergens beginnen!
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Juiste informatie over transitievergoeding bij overgang van onderneming
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Partners

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Maak ruimte voor een starter: iedereen moet ergens beginnen!
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Juiste informatie over transitievergoeding bij overgang van onderneming
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Meest gelezen berichten

  • Loonbelastingtabellen 2023 beschikbaar – witte en groene tabellen
  • Iedere werknemer minimaal 85 euro netto meer per maand in 2023
  • Wat verandert er op jouw loonstrook in 2023?
  • Uitkeringen als WIA, WW, Ziektewet en AOW stijgen per 1 januari 2023
  • Werknemer met modaal inkomen krijgt in 2023 netto 91 euro meer

NIRPA

Opleidingen

02
feb
Grensoverschrijdend Werken (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
06
feb
HBO Associate degree Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
06
feb
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers
08
feb
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
09
feb
Online cursus Update loonheffingen en hybride werken
MOCuitgevers
10
feb
IB-geen Winst en Loonbelasting
Markus Verbeek Praehep
14
feb
Inkomstenbelasting voor de Salarisadministrateur (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
16
feb
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
MOCuitgevers
17
feb
Loonbeslag, Beslagvrije Voet en Preferentie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
20
feb
Manager Payroll Services & Benefits
Markus Verbeek Praehep
23
feb
Arbeidsrecht – Disfunctioneren (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
27
feb
Pensioenen (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
01
mrt
Post Bachelor Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid
Markus Verbeek Praehep
03
mrt
Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®)
Markus Verbeek Praehep
06
mrt
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
06
mrt
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
07
mrt
Strategische Arbeidsvoorwaarden en Belonen
Markus Verbeek Praehep
09
mrt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
10
mrt
Training DGA voor Salarisadministrateurs en Beloningsadviseurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Training HR voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Cursus Internationaal / grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
16
mrt
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
MOCuitgevers
16
mrt
Training Inkomstenbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
20
mrt
Training Loonbelasting voor Financials, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
21
mrt
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
MOCuitgevers
22
mrt
Training Omzetbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
27
mrt
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
MOCuitgevers
30
mrt
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
18
apr
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
20
apr
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers
16
mei
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
06
jun
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
MOCuitgevers
06
jun
Online cursus Personeel en AVG/privacy
MOCuitgevers
15
jun
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers

Vacatures

Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Salarisadministrateur – ISS Utrecht
Strictly People
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Consultant HRM (AFAS)
a/s WORKS
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Salarisadministrateur – UMC Utrecht
Strictly People
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
Salarisadministrateur – Intergamma Leusden
Strictly People
Professional – Loonadministrateur
Van Oers
Payroll Specialist – B&S Dordrecht
Strictly People
Senior salarisadministrateur Bussum
Moore MTH
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Senior Salarisadministrateur Eindhoven
KSS (onderdeel van Wij zijn Jong)
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Vacature Salarisadministrateur Regio Rotterdam Rijnmond en Breda
a/s WORKS
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers Accountancy & Advies
Professional – Loonadministrateur
Van Oers Accountancy & Advies
HR adviseur (extern)
Scab
Medior Salarisspecialist
Infacto
Adviseur Digital HRM
HLB Witlox Van den Boomen
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
Senior salarisadviseur (Raalte)
De Jong & Laan
Salarisadministrateur Den Haag
Verbond van Verzekeraars
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Salaris/HR adviseur
Bentecera
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Salarisadministrateur 24-40 uur per week in Ridderkerk (€2.600-€ 3.800)
Lansigt accountants en belastingadviseurs
Senior Salarisspecialist
Infacto
Junior Functioneel Beheerder (AFAS) – Arnhem
Strictly People
Salarisadministrateur
Flynth
Payroll Professional
CROP
Salarisadministrateur
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
(senior) Loonadministrateur
Scab
Fiscount zoekt een specialist sociale zekerheid
Fiscount
Salarisprofessional
HLB Witlox Van den Boomen
Specialist loonheffingen (Hoogeveen/Groningen)
De Jong & Laan
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Assistent Salarisadministrateur Alkmaar
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Salarisadministrateur
Flynth
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Vacature Salarisadministrateur
WEA Deltaland
Salarisadviseur (Hoogeveen)
de Jong & Laan
Salarisadministrateur
Ruigrok
Professional salarisadministrateur
Bentecera
(senior) Loonadviseur
Scab
Senior Payroll Specialist
Randstad Groep Nederland
Salarisadviseur (Harderwijk)
De Jong & Laan
Assistent Salarisadministrateur Heerlen
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Cedeo erkend

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV