Arbeidsmigranten werken vaak in cruciale sectoren, zoals de voedselketen en de logistiek.
Het is belangrijk voor de continuïteit van de onderneming dat de werkgever en werknemers de RIVM-richtlijnen naleven.
Als meerdere medewerkers besmet raken kan dit gevolgen hebben voor de bedrijfsprocessen. Ook heeft de werkgever op grond van de Arbeidsomstandighedenwet een zorgplicht om de medewerkers in staat te stellen hun werk veilig en gezond te doen.
Maak de risico’s inzichtelijk, bijvoorbeeld in een aparte arbocatalogus voor corona.
Tips voor goed werkgeverschap
- Zorg dat je als werkgever eerlijke, gezonde en veilige werkomstandigheden biedt voor alle medewerkers. Check dit eenvoudig zelf op zelfinspectie.nl
- Houd de medewerkers op de hoogte van de nieuwsberichten in verschillende talen.
Veilig en gezond werken tijdens de coronacrisis (diverse talen)
Zie ook Coronavirus: communicatiemiddelen preventie en publieksvragen (anderstalig) - Zorg dat de medewerkers zich ook tijdens woon-werkverkeer aan de maatregelen houden. Tijdens gezamenlijk vervoer geldt dat alle inzittenden 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. Hiervoor kan het noodzakelijk zijn dat extra vervoersbewegingen worden gemaakt of
dat maatregelen worden getroffen. - Ga in gesprek met de medewerkers over het vervoer van en naar het bedrijf, de toegankelijkheid tot de zorgvoorzieningen, bijvoorbeeld huisarts en beschikbaarheid van eigen zorgpas, en de woonomstandigheden: met hoeveel wonen zij in één huis, hoe vaak wisselen zij van verblijfplaats?
- Als de werkgever geen goed gevoel heeft bij de woonomstandigheden van de medewerker, neem dan contact op met de gemeente waar deze medewerker verblijft.
- Doe alleen zaken met uitzendbureaus die zich aan de regels houden. Alle schakels in de keten zijn namelijk samen verantwoordelijk. Doe de check Werken met uitzendbureaus.
- Ga in gesprek met het uitzendbureau bij wie de werkgever de medewerkers inhuurt over deze
omstandigheden en spreek hen aan op hun verantwoordelijkheid hierin. - Neem contact op met de Inspectie SZW als je het vermoeden hebt dat een uitzendbureau zich niet aan de regels houdt of als je misstanden constateert met uitzendwerk via 0800-5151. Je kunt dit ook anoniem melden. Malafide uitzendbureaus. Misstanden melden.
- Communiceer naar de medewerkers dat zij niet naar het werk mogen komen wanneer zijzelf verkoudheidsklachten hebben of wanneer huisgenoten verkoudheidsklachten mét koorts en/
of benauwdheidsklachten vertonen en controleer dit. Geef hierbij aan dat ziekmelding geen reden is voor ontslag. De GGD test iedereen met milde klachten gratis: 0800-1202. - Zorg voor aanpassingen van de werkplek zodat medewerkers de gestelde RIVM-maatregelen kunnen naleven, ook tijdens pauzes.
- Informeer de bedrijfsarts en/of arbodienst als een medewerker besmet blijkt te zijn. Overleg over de specifieke risico’s en passende maatregelen voor de werkplek (deze zijn voor iedere organisatie anders), zoals extra reiniging of ventilatie.
Arbeidsmigranten in de coronacrisis – informatie voor werkgevers