Bij de aanvraag onder de huidige NOW-regeling mag de werkgever geen ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen aanvragen voor zijn werknemers gedurende de periode waarover de werkgever de tegemoetkoming krijgt.
De werkgever mag in de periode van 18 maart tot en met 31 mei 2020 bij UWV geen verzoek doen om toestemming te verkrijgen voor opzegging van een arbeidsovereenkomst wegens bedrijfseconomische redenen. Indien toch ontslag is of wordt aangevraagd en deze aanvraag niet (of niet tijdig) is ingetrokken, wordt bij de vaststelling van de subsidie een correctie doorgevoerd.
Boete op ontslag
Bij de vaststelling van de subsidie wordt vastgesteld wat het loon is van de werknemers voor wie ontslag is aangevraagd. Dit loon plus een verhoging van 50 procent (de ‘boete’) wordt in mindering gebracht op de subsidie; de subsidie wordt met 150 procent van het loon van de ontslagen werknemers verminderd. Niet-naleving van de voorwaarde om geen ontslag aan te vragen heeft gevolgen voor de hoogte van de subsidie.
Economische situatie
Het coronavirus en de economische gevolgen daarvan langer duren langer dan voorzien. We gaan nu een fase in waarin werkenden, bedrijven en ondernemers zich meer en meer moeten voegen naar een nieuwe economische realiteit. Het kabinet realiseert zich dat ontslagen en faillissementen niet in alle gevallen te voorkomen zijn en dat er bedrijven zijn die zich nu al moeten gaan aanpassen aan gewijzigde omstandigheden.
Het doel van de aangepaste NOW-regeling blijft om zo veel mogelijk banen te behouden. Door het veranderende economische tij vraagt dit echter ook om aanpassing van de voorwaarden.
Risico op faillissement
Het kabinet wil zo veel mogelijk voorkomen dat bedrijven vanwege de voorwaarden rondom bedrijfseconomisch ontslag in de NOW op voorhand al geen NOW aanvragen en vervolgens failliet dreigen te gaan. Datzelfde geldt voor de situatie dat bedrijven die NOW hebben aangevraagd een te hoge drempel ervaren om noodzakelijke herstructureringen door te voeren en bedrijfseconomisch ontslag aan te vragen, waardoor ze later mogelijk dieper in de problemen zullen komen, met het risico op faillissement en veel meer ontslagen.
1oo procent correctie
De hoogte van de correctie op de loonsom als gevolg van bedrijfseconomisch ontslag wordt aangepast voor de tweede tranche van de NOW-regeling. Bij de afrekening wordt daarom de subsidie voor ontslagaanvragen om bedrijfseconomische redenen niet langer voor 150 procent, maar voor 100 procent gecorrigeerd met de hoogte van de loonsom van de werknemers waarvoor ontslag is aangevraagd.
Periode 1 juni t/m 31 augustus
Het gaat hierbij om ontslagaanvragen die in de periode 1 juni t/m 31 augustus 2020 worden ingediend. Hierdoor kunnen bedrijven zich aanpassen aan de nieuwe economische realiteit. Het kabinet wil wel in gesprek blijven met sociale partners over de voorwaarden waaronder dit gebeurt.
Ontslagbescherming blijft
De huidige ontslagbescherming blijft bestaan. Het kabinet tornt niet aan bestaande regelgeving rondom ontslagbescherming bij bedrijfseconomisch ontslag, zoals ten aanzien van de preventieve toets bij UWV, of de regels ten aanzien van de transitievergoeding.
Collectief ontslag
Ook blijven de verplichtingen uit de Wet Melding Collectief Ontslag (WMCO) ongewijzigd van kracht. Dit geldt voor ontslagaanvragen voor 20 of meer personen in één regio. Onder de WMCO moeten ontslagaanvragen voor 20 of meer personen altijd gemeld worden aan de vakbonden, naar aanleiding waarvan overleg kan worden opgestart.
Overleg met vakbonden
Het kabinet hecht aan het overleg met en de positie van de vakbonden. Om in aanmerking voor de tweede tranche van de NOW te komen, zullen bedrijven op het aanvraagformulier voor de NOW dan ook moeten verklaren, als de WMCO van toepassing is, dat zij gedurende een periode van 4 weken zullen overleggen met de vakbonden over de voorgenomen ontslagen en de aanvraag voor ontslag niet eerder in te dienen dan 4 weken nadat de WMCO-melding aan de vakbeweging is gedaan.
Het kabinet roept werkgevers en werknemers op eventuele noodzakelijke herstructureringen, zelfs als de NOW niet voldoende soelaas biedt om dat te voorkomen, zoveel als mogelijk in goed overleg voor te bereiden.
Meld je nu aan voor de online sessie Reorganiseren kun je leren (ontslagaanvragen door de corona-crisis) op vrijdag 29 mei van 12.00 tot 13.00 uur met Kirsten Roskam, advocaat arbeidsrecht SPRAAQ advocaten.