De werkgevers hebben samen 1,8 miljoen werknemers in dienst. Het opgegeven verwachte omzetverlies is gemiddeld 70 procent.
Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden maart tot en met mei, op voorwaarde dat ze hun personeel gewoon doorbetalen. Die tegemoetkoming is maximaal 90 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies.
Voorschot in drie termijnen
UWV betaalt in eerste instantie een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald. Het totaalbedrag voor de toekenningen betreft de eerste termijn van het berekende voorschot. De werkgevers ontvangen in mei en juni de tweede en derde termijn.
7.000 nieuwe aanvragen
Werkgevers kunnen sinds maandag 6 april een aanvraag voor de NOW indienen bij UWV. Na één week waren er circa 79.000 aanvragen binnen. Op 30 april stond de teller op 114.000. Tot 8 mei zijn er nog ruim 7.000 nieuwe aanvragen bij zijn gekomen. Werkgevers kunnen in principe tot eind mei een aanvraag indienen.
Horeca en catering
UWV publiceerde op 1 mei een factsheet met cijfers over onder meer de toekenningen per sector en per regio. De sector ‘horeca en catering’ heeft het grootste aandeel in het aantal toekenningen, daarna volgen de sectoren ‘detailhandel’ en ‘overige commerciële dienstverlening’. Groot-Amsterdam is de arbeidsmarktregio met het hoogste aantal toegekende aanvragen.