Op dit moment mogen werkgevers die de NOW-regeling gebruiken geen werknemers ontslaan om bedrijfseconomische redenen. Minister Koolmees heeft bij het praatprogramma Op1 laten weten dat het kabinet de regeling gaat verlengen, maar dat de boete op het ontslaan van werknemers verdwijnt.
Koolmees:
“Dat kan nodig zijn om andere banen in het bedrijf te behouden. Bedrijven moeten kunnen herstructureren.”
De minister geeft toe dat de coronacrisis langer duurt dan gedacht. Hij stelt dat het onvermijdelijk is dat alsnog bedrijven failliet gaan en dat mensen hun baan kwijtraken.
Koolmees op NOS.nl:
“Als bedrijven die steun krijgen niemand mogen ontslaan dan gaan zij alsnog failliet, en dan raken we van de regen in de drup.”
De minister is bang dat bedrijven omvallen als zij personeel moeten blijven doorbetalen dat ze op termijn niet meer nodig hebben. Maar het ontslagrecht bestaat ook nog steeds, aldus Koolmees. Er moeten goede redenen zijn om een werknemer te ontslaan of het bedrijf moet in ernstige financiële problemen zijn.
Het kabinet vergadert nog over de precieze regels die bij het tweede steunpakket voor noodlijdende bedrijven komen kijken. Het nieuwe steunpakket zal minister Koolmees naar verwachting eind deze week of begin volgende week presenteren.
Het huidige noodpakket dat het kabinet begin maart afkondigde, met daarin de NOW, de zelfstandigenregeling (Tozo) en een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro, eindigt eind deze maand. Het is wel duidelijk dat het nieuwe miljardenpakket daar geen directe kopie van wordt, aldus de Volkskrant.
Nieuwe voorwaarden
Er komen nieuwe voorwaarden voor bedrijven die gebruik willen maken van de NOW-regeling. Zo mogen ondernemingen geen winstuitkering aan aandeelhouders uitdelen, geen dividend uitkeren en niet meer eigen aandelen inkopen. Verder denkt de bewindsman aan omscholing van werknemers.
Verlengde regeling
In een Kamerbrief van 10 april gaf de minister al aan dat de NOW nu open staat voor omzetverlies startend in de maanden maart, april of mei 2020, maar dat een verlenging van de regeling met drie maanden tot de mogelijkheden behoort. De verlenging zou dan een tegemoetkoming betreffen voor de loonkosten in de maanden juni, juli en augustus 2020.
In een Kamerbrief van 20 april heeft de minister geschreven dat bij verlenging van de regeling aanvullende voorwaarden gesteld kunnen worden. Deze kunnen dan alleen gelden voor nieuwe aanvragen. Koolmees zal voorafgaand aan een eventuele inwerkingtreding van een verlenging de NOW, informeren over de hoofdlijnen van die verlengde regeling, waarin ook de voorwaarden die aan deze regeling worden verbonden aan de orde komen.
Minister over flexwerkers en NOW – voorwaarden en verlenging
Bron: Telegraaf.nl