Deurwaarders zijn gevraagd terughoudend om te gaan met beslagleggingen. Dat blijkt uit een brief van het Centraal Justitie Incassokantoor (CJIB) aan deurwaarderskantoren.
Het CJIB heeft deurwaarders opgedragen tijdens de coronacrisis zo veel mogelijk te zoeken naar ‘minnelijke oplossingen’. Ze moeten zoveel mogelijk vermijden om beslag te leggen op banktegoeden, salaris, eigendommen en woningen.
Ruimhartig
Het CJIB bevestigt de maatregelen en spreekt van een incassobeleid dat ‘ruimhartig en met coulance wordt toegepast’. Wie als gevolg van de coronacrisis een boete niet kan betalen, kan uitstel van betaling krijgen. Bestaande betalingsregelingen kunnen worden verlaagd of tijdelijk gestopt.
“Het uitgangspunt blijft dat boetes betaald moeten worden. Maar rekening houdend met gewijzigde omstandigheden als gevolg van de crisis, kan een boete later worden betaald.”
Met de maatregelen komt de overheid tegemoet aan een oproep van de zogeheten Armoedecoalitie.
Verantwoordelijkheid
Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken schreef in een reactie op de oproep van de Armoedecoalitie:
“Alle betrokken partijen, waaronder (overheids)schuldeisers, gerechtsdeurwaarders en overige incassodienstverleners, hebben een verantwoordelijkheid om te voorkomen dat mensen meer dan nodig in de financiële problemen raken.”
Noodstopprocedure
Mensen die door schulden hun boete niet kunnen betalen, en waarbij geen uitzicht bestaat op betaling, kunnen sinds 1 april een noodstop van maximaal 4 maanden krijgen.
De noodstop geldt voor verkeersboetes en strafrechtelijke geldelijke sancties, zoals door de rechter of het OM opgelegde boetes.
Het CJIB schort de inning dan op en er worden geen nieuwe verhogingen opgelegd.
De persoon die de noodstop krijgt moet zich bij de gemeente melden voor schuldhulpverlening. Wordt deze hulp gestart, dan kan de noodstop met 8 maanden worden verlengd.
De boete wordt na de noodstop (in termijnen) afbetaald.
De noodstop kan worden beëindigd als afspraken niet worden nagekomen.
Bronnen: AD.nl, CJIB en Reactie op oproep Armoedecoalitie over gevolgen corona