Of de werkgever het loon van de werknemer tijdens de coronaperiode moet doorbetalen is afhankelijk van de omstandigheden.
De volgende omstandigheden zijn te onderscheiden:
- Werknemer is besmet met het virus en thuiswerk kan niet vanwege ziekte: doorbetaling van het loon door werkgever (afhankelijk van cao en/of afspraken in de arbeidsovereenkomst, 70-100%).
- Werknemer is preventief in quarantaine geplaatst en thuiswerk kan niet vanwege de functie of thuiswerk kan wel en wordt ook verricht: doorbetaling van het loon door werkgever. Als thuiswerk mogelijk is, maar de werknemer weigert: geen recht op doorbetaling van het loon.
- Werkgever draagt werknemer op om thuis te blijven en thuiswerk kan niet vanwege de functie of thuiswerk kan wel en wordt ook verricht: doorbetaling van het loon door werkgever.
Als thuiswerk kan maar de werknemer weigert dan heeft hij geen recht op doorbetaling van het loon. - Werknemer wil zelf thuis blijven en heeft daarvoor een gegronde reden: doorbetaling van het loon door de werkgever.
Als de werknemer geen gegronde reden heeft: geen recht op doorbetaling van het loon. - Werkgever heeft niet genoeg werk voor werknemer als gevolg van het virus: doorbetaling van het loon door werkgever. De werkgever kan in aanmerking komen voor de nieuwe Tijdelijke Noodmaatregel voor overbrugging van werkgelegenheid (NOW) die de regeling werktijdverkorting vervangt.
- Werknemer kan niet komen werken, omdat school en/of opvang van kinderen is gesloten:
– korte periode (alternatieve opvang regelen): doorbetaling van het loon door werkgever.
– lange periode (zelf in opvang voorzien): geen recht op doorbetaling van het loon, werknemer kan eventueel wel (betaald) vakantie opnemen. - Werknemer kan niet komen werken, omdat hij of zij moet zorgen voor iemand die ziek is:
– kortdurend zorgverlof (2 weken): doorbetaling van het loon door werkgever (70% maximum dagloon).
– langdurend zorgverlof (6 weken): geen recht op doorbetaling van het loon.
Vijf vragen en antwoorden over NOW-regeling
Vraag 1. Wordt loon werknemer doorbetaald als werkgever een NOW-toekenning heeft?
Ja. Voor werknemers in dienst van de werkgever geldt dat zij recht hebben op 100% doorbetaling van het loon, zolang het dienstverband voortduurt. Dit geldt ook als een werknemer (deels) niet werkt. Het recht op loondoorbetaling bestaat, zolang de arbeidsovereenkomst voortduurt, ook als de werkgever geen NOW-ontvangt.
Vraag 2. Kan werknemer ontslagen worden als werkgever een NOW-toekenning heeft?
Als de werkgever een NOW-toekenning heeft, dan heeft hij zich verplicht om gedurende de periode van de toekenning, geen ontslag wegens bedrijfseconomische redenen aan te vragen. Het kan echter voorkomen dat het ondanks de NOW-toekenning financieel toch slechter gaat dan vooraf verwacht, waardoor ontslag wegens bedrijfseconomische redenen alsnog noodzakelijk is.
Vraag 3. Verbruikt werknemer WW-rechten als werkgever NOW-toekenning heeft?
Nee.
Vraag 4. Wordt vakantiegeld doorbetaald als werkgever een NOW-toekenning heeft?
De werkgever ontvangt met de subsidie ook een compensatie voor de opbouw van de vakantiebijslag voor de maanden maart, april en mei (de maanden waarover de subsidie voor de loonsom wordt toegekend). Het overige deel van de vakantiebijslag waarop de werknemer recht heeft wordt niet gesubsidieerd, maar is uiteraard wel verschuldigd aan de werknemer.
Voor de vraag wanneer en hoe de werkgever de vakantiebijslag uitbetaalt geldt in eerste instantie de wettelijke regel dat de opgebouwde vakantiebijslag over de periode juni 2019 t/m mei 2020 in de maand juni 2020 moet zijn uitbetaald. Van dit tijdstip kan worden afgeweken bij schriftelijke overeenkomst, bijvoorbeeld een cao of een arbeidsovereenkomst.
Vraag 5. Hoe zit het met pensioenopbouw?
De werkgever krijgt ook een compensatie voor aanvullende lasten en kosten, waaronder pensioenpremies (zowel werkgevers- als het werknemersdeel van de pensioenpremie).
Bron: Annemieke Siebrand van Mannaert Appels Advocaten en Vragen en antwoorden over NOW